Регионът

Паметта за Левски и Трети март развълнуваха момчетата от ВУИ

  04.03.2024 10:11             
Паметта за Левски и Трети март развълнуваха момчетата от ВУИ

Отбелязването на 151-та годишнина от обесването на Левски и 146-та годишнина от Освобождението на България носят много емоции за момчетата от ВУИ „Ангел Узунов“ – Ракитово. През последното десетилетие те се надпреварват за участието си във всички инициативи, свързани с Левски и Националният празник на родината ни.

По традиция в Ракитово от години само библиотеката към ОНЧ „Будилник“ 1898 и децата от ВУИ тачат свято паметта на Апостола Левски. Образът на Левски е близък на децата от училището. Някак подсъзнателно те възприемат идеята, че той е делял хората не по пол, етнос, религия, а по делата им. За него е добър този, който е загрижен за род и отечество. Образът на Левски – безстрашният борец за свобода, който може да смени ликът си и дрехите, но не и идеите, им допада. Беден – отказал се от всичко, но и богат – с любовта на селяните и на другарите си. Малък – може да се скрие и да премине незабелязано, но и голям – със смъртта си може да разтърси бесилото и Османската империя. Навсякъде приет, но когато го разпитват не споменава никой и е сам, без другар.

И на 19 февруари 2024 г. в камерната зала на читалището в Ракитово Левски е малко самотен. Паметта му отбелязват жените от Клуба на пенсионера в града и момчетата от ВУИ. Независимо от това отбелязването на 151вата годишнина от гибелта му е забележително. Защото одата „Левски“ на Иван Вазов, изпълнена от Златомир Николов – VII клас, Митко Иванов -  IХ клас, Иван Тодоров -  VII клас и Владимир Иванов -  V клас кънти и отеква в сърцата на децата и на възрастните хора. Митко Иванов поема ангажимента да научи сам цялата ода и да я представи на тържеството в Ракитово по повод Националния празник 3ти март.

Последната третина на месец февруари обикновено е много напрегната във ВУИ. Особено за тези деца, които участват в програмата за Левски и след това и за 3 март. Момчетата държат текстът да се заучава наизуст и да не се чете. Това означава, че подготовката за 3 март обикновено е около 10 дни. Репетициите са почти ежедневни. Тези деца, които вече са участвали в програми приемат това за даденост. Но винаги има такива, на които им е за първи път. Тази година абсолютни дебютанти са Исус Велинов -  VIII клас и Сабрин Котов - VII клас. На тържество в града дебютант е и Симеон Топалов -  IХ клас. Райко Рамадан -  ХII клас, Владимир Иванов - V клас, Златомир Николов – VII клас вече са участвали. Владимир и Златомир за десетина дни заучават изцяло нови стихове. Аплодисментите на ракитовската публика окриляват момчетата.

Абсолютният „гвоздей“ на тържествената програма за 3 март е изпълнението на Митко Иванов, който успява да научи за краткото време цялата ода „Левски“ на Иван Вазов и обира адмирациите и възхищението на ракитовци.

Достойно е представянето и на танцьорите от ВУИ – Ракитово. След завоюването на II място на МФИ „Утринна звезда“ – София на 17.02.2024 г. момчетата на хореографа Светлана Стоева от състав „Аретлик“ направо летят по време на тържеството за 3 март в Ракитово. За тях емоциите не свършват с края на голямото хоро в 12.00 на центъра на града, като част от инициативата „Пробуждане с хоро“. Те тръпнат, защото са поканени в един от ресторантите на курорта Цигов чарк за първото им професионално участие.

Следващото голямо изпитание пред школата на ВУИ – Ракитово по художествено слово е през месец април 2024 г. Емоциите от честването на Националния празник 3 март отшумяват, но предстои участие в Националния конкурс за изпълнение на революционна поезия „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА“. Митко Иванов, носител на сребърен медал от участието си през 2023 г., вече е заявил желание за участие. Няколко други момчета, между които Андриян Рачев, носител на бронзов медал от участието си през 2023 г., също проявяват интерес. Бъдещето е изпълнено с надежди и възможности.

 

Автори: Владимир ИВАНОВ – V клас

Свилен ТОПЧИЕВ - учител


Свързани