Пазарджик

Незрящи и норвежки актьори в Мартенския театрален маратон

  04.03.2024 07:37             
Незрящи и норвежки актьори в Мартенския театрален маратон

Чака ни и представление с номинации за „Аскеер“ и „Икар“

ПАЗАРДЖИК. През март – Месеца на театъра, Младежкият дом отново ни кани на Мартенски театрален маратон. Той се организира за девета година, а главните действащи лица в програмата традиционно са камерни, независими и алтернативни театрални форми.

Откриването ще е днес, 4 март, с монодрамата „Виктория“ под авторството и режисурата на Йордан Славейков. Представлението е с номинации за “Икар” 2023 в категория “съвременен драматургичен текст” и “Аскеер” 2023 в категория “моноспектакъл”. Актрисата Деница Даринова, в ролята на Виктория, ще ни покаже

опита на една жена да разбере защо не получава единствената любов, която се полага на всяко човешко същество - тази на майката

Пиесата е за всички съдбоносни избори, които правим, за самотата, която тези избори носят със себе си, за страха и предателството, за силата на една жена, избрала да е различна.

На 15 март за първи път в Пазарджик ще гостува ИмПро шоу. Актьорите от ХаХаХа ИмПро театър ще представят изключително успешния формат, в който публиката се потапя за изключително кратко време в различни забавни ситуации. Участието на зрителите е постоянно и задължително. В импро театъра няма сценарий и предварително зададени роли.

Каквото и да се случи ще се случи само веднъж, само за вас и само заради вас - буквално

„Аз ли съм или не съм“ е спектакъл за споделеното мълчание, който, чрез изпепеляващите звуци на поезията на Борис Христов и Валери Петров, ще се опита да ни припомни нежността, която сме изгубили, за трепетите и надеждите, за болката, която трудно споделяме, за изчезналия полет на душите ни, за сълзите, които отдавна са пресъхнали. 

Сред признанията и наградите на Борис Христов е и националната литературна награда за поезия "Никола Фурнаджиев", връчвана от Община Пазарджик за цялостно литературно творчество, постижения и национален принос в поетическия жанр.

А в "Аз ли съм или не съм" режисьорът Мариан Бозуков събира две ярки актриси от Родопския драматичен театър и прохождащи млади актьори. Участието на спектакъла в Мартенски театрален маратон е награда на Младежки дом, която директорката Инна Церовска връчи на първия театрален фестивал в Раковски „Магията на живата сцена“, състоял се през октомври 2023 г.

Последното представление в програмата на Мартенски театрален маратон ще се играе в Световния ден на театъра - 27 март. Танцовият социално-ангажиран театър е част от проекта „Животът - реалност - риалити“ по Програма РА14 „Културно Младежки дом - Пазарджик предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. от фондация „Невиждан театър“ с партньор Младежки дом – Пазарджик.

Представлението включва норвежки и български артисти,

незрящи актьори и поставя на фокус емпатията. Постановката е на проф. Велимир Велев, който дългогодишно работи с незрящи лица в сферата на театъра.

За всички спектакли е необходима е предварителна резервация. Входът е с дарителска кутия. Събраните средства формират Наградата на публиката, предназначена за една от младежките театрални трупи в Младежки театрален фестивал „Океан от любов“. Тази година фестивалът ще се проведе от 29 март до 1 април.

Мартенски театрален маратон се реализира с подкрепата на Община Пазарджик.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ ПОД НАЕМ УРЕДЕН ВТОРИ ЕТАЖ ОТ КЪЩА В ОГНЯНОВО И ОВОЩНА ГРАДИНА С РАННИ ХУБАВИ ЧЕРЕШИ И ДРУГИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА. 0897 963 033

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888 412 845
Всички