Пазарджик

Златният знак на Младежкия дом бе присъден на авторката на академично изследване за дейността му

  02.03.2024 13:11             
Златният знак на Младежкия дом бе присъден на авторката на академично изследване за дейността му

Почетният знак отиде Теодор Налбантов и неговите китаристи

ПАЗАРДЖИК. Вчера, в Деня на любителското творчество – 1 март, на интимна, приятелска и много приятна церемония във фоайето, за поредна година Младежкият дом връчи своите Почетен и Златен знак.

Почетния знак на Младежки дом - Пазарджик отиде при възпитаниците на Школата по китара и техния ръководител Теодор Налбантов за целогодишната им работа и успехи. Младите китаристи, някои от които – деца, радваха с вдъхновените си и красиви изпълнения гостите и на вчерашна тържествена церемония.

Златният знак получи Мила Ганецовска, която през 2023 г. е направила академично изследване върху дейността на Младежки дом - Пазарджик, редом с Младежки дом - Враца и Културен дом "Средец" в София. Изследването представлява

дипломната работа за нейната магистратура

Авторката е бакалавър по културология в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, а магистратурата й е по арт мениджмънт. Любопитно в случая е и, че родом тя е от Враца, където се намира първият Младежки дом в България. Вторият е в нашия град, а този в столицата младата жена избира, за да проследи тенденциите и в по-големите градове у нас.

Разбира се, церемонията започна със закичване на мартеници – задача, поверена на най-малките танцьори от представителния танцов ансамбъл „Чудесия“ към Дома, облечени в народни носии.

Сред присъстващите имаше много настоящите и бивши възпитаници и ръководители

в Младежкия дом. Хора от арт средите в града също не липсваха.

И местната власт уважи събитието. Дойдоха Виктория Вачева, началник отдел „Спорт, иновации и младежки дейности“ към дирекция „Образование“ в Община Пазарджик, Милен Торбев – главен специалист в същия отдел и д-р Елисавета Генчева – представител на Общинския съвет.

Прочетен бе поздравителен адрес и от кмета Петър Куленски:

„Приемете моите поздравления по случай Деня на любителското художествено творчество, се казваше в него. Празникът на самодейците, на

съхранителите на духовната ни традиция

е неразделна част от българската културна идентичност. 1 март е Ден на българския талант, на българския дух, на непресъхващия стремеж на човека към красотата и съвършенството.

Изказвам най-дълбока почит за всеотдайния ви труд, творческа дейност и огромната ви любов към изкуството. Вашият празник неслучайно съвпада с посрещането на Баба Марта, който е израз на волята и вдъхновението на народа ни за здраве и щастие, за берекет и дълголетие, за красота и хармония във всекидневието. Бъдете здрави и все така трудолюбиви и всеотдайни, за да издигате авторитета на българската култура и да предадете своята любов към българското художествено творчество на младите хора в община Пазарджик. Честит празник!“.

Мария ДЪБОВА


Свързани