Понеделник, 29 Апр 2024
 
Крими

Прекратиха делото срещу мъжа, отрязал главата на майка си в Пазарджик

  22.02.2024 17:21             
Прекратиха делото срещу мъжа, отрязал главата на майка си в Пазарджик

ПЛОВДИВ. Отмениха присъдата на 42-годишния Даниeл Машев, който получи доживотна присъда за това, че отряза по жесток начин главата на майка си със сатър в Пазарджик, а делото срещу него официално бе прекратено. Това стана на днешното поредно заседание в Апелативен съд-Пловдив, на което бе отменена присъдата му, определена от съда в Пазарджик. След няколко поредни заседания и експертизи, днес отново бяха призовани вещи лица и беше изслушано заключение от направената петорна -психологична и психиатрична експертиза, пише TrafficNews.bg. Категорично вещите лица потвърдиха, че той страда от шизофренична психоза, заради която не е разбирал значението на постъпките си. По думите на медиците това състояние е било актуално и по време на извършване на убийството. Тоест Машев не осъзнава, че е отрязал главата на своята майка. В съдебната зала стана ясно от експертизата, че 47-годишният мъж е страдал от несправедливо родителско отношение.

Влошеното му психически състояние е отбелязано, след като през септември месец е спрял да приема хапчетата си. По данни на обвинителния акт той е употребявал наркотични вещества от доста години, но в експертизата е отбелязано още, че Машев не може да получи диагнозата след прекалената употреба на дрога, тя може да бъде отключващ или съпътстваш фактор.

По тази причина прокурорът заяви, че няма какво друго да се направи и затова поиска от съда да бъде прекратено наказателното производство спрямо Машев и присъдата му да бъде отменена. По думите на държавното обвинение той не може да носи наказателна отговорност, не може да участва в процеса и състоянието му изключва вменяемост.

Защитата на 47-годишния мъж също се съгласи с казаното от прокурора. В последните си думи към съда Машев просто попита дали ще бъде върнат в болницата към затвора в Ловеч.

С оглед на заключението на експертизата, съдебният състав на Апелативен съд- Пловдив прецени , че Даниел Машев има психически проблем и присъдата му следва да бъде отменена, както и мярката „задържане под стража”  спрямо него. След съдебното заседание той е бил откаран с линейка в държавна психиатрична клиника за принудително лечение.

Да припомним, че на 30-ти септември миналата година 74-годишната жена бе убита от наркозависимия си син Даниел Машев. Той е бил безработен и наркозависим от години, като  е бил криминално проявен заради наркотични вещества. Във въпросния ден на инцидента, мъжът се е скарал с майка си, докато двамата били в кухнята. Баща му не бил в дома им. Подсъдимият ударил шамар на жената, а след това я намушкал с нож в корема. Грабнал сатъра от кухненския плот и отрязал главата ѝ. След това увил главата в завивка и се опитал да се отърве от нея. Преоблякъл се и тръгнал да излиза. Баща му го срещнал в коридора на блока, в който живеели, и му взел ключовете. През това време Машев криел отзад ръцете си, в които държал главата на майка си. Когато влязъл в апартамента, баща му открил обезглавеното тяло на съпругата си.

Веднага се обадил на тел.112 и съобщил за случилото се. Междувременно Машев напуснал Пазарджик и се е укрил в Ляхово, където по-късно бил открит от полицията.

(Зн)


Свързани