Други

Оневиненият д-р Лазов: осъдих клеветника Васил Иванов!

  21.02.2024 08:12             
Оневиненият д-р Лазов: осъдих клеветника Васил Иванов!

Имаше какви ли не проверки – никоя не установи, че съм поставил дори един-единствен стент на здрав човек

Една снимка на едно и също сърце ли стои в основата на скандала с д-р Петър Лазов, отекнал силно и в Пазарджик, и в цялата страна? Или Лазов е гледал болно сърце, а на светила в кардиологията е показана друга снимка - на здраво? Кардиологът от МБАЛ-Пазарджик д-р Петър Лазов осъди за клевета разследващия журналист Васил Иванов на първа инстанция в Софийски районен съд. Ответникът, който през 2019-а в предавания по „Нова“ твърдеше, че „лекарят с 57 000 лева заплата слага стентове в сърцата на напълно здрави хора”, поставяйки в опасност живота и здравето им, прави го „на конвейер“ и „се вихри“, не можа да докаже, че д-р Лазов е сложил ненужно даже един стент. Ако не обжалва решението пред Софийски градски съд, Иванов трябва да плати частичен иск от 1000 лева от общия заявен размер от 25 000 лева. В случая съдиите признаха претенцията до 15 000 лева.

Една камара проверки повлекли предаванията

И още толкова пари за българския данъкоплатец.

Съдът се облегна на резултатите от различни и независими един от друг одити - на НЗОК, на НАП, на ИА „Медицински одит“, на АДФИ и на „Финансов контрол“, на МБАЛ-Пазарджик, на районни, окръжни и спецпрокурори, на ГД БОП (шестима антимафиоти нахлули в дома на доктора и претърсили дори брашното, става ясно от кориците на делото). През есента на 2019 г., при проверката на „Медицински одит“, водена от проф. Владимир Пилософ, освен писмените обяснения на служителите в Кардиологично отделение, били изискани всички електронни инвазивни пътеки за около 2 години и половина –

над 3000 истории на заболявания, около 3200 епикризи на електронен носител

– от тях 10 % били истории на заболявания, на които трябвало да се снима първа страница, информирано съгласие на пациента, както и самия протокол за инвазивна процедура. При проверките 320 изискани инвазивни изследвания били разпределени на няколко комисии от водещи инвазивни кардиолози от страната. Нямало констатиран поставен стент в здрав организъм.

Извършените инвазивни интервенции се съхраняват на дискове в МБАЛ и освен че подлежат на проверка, до тях достъп има всеки лекар.

И „космическата заплата“ бе приета за клевета

Въпросните 57 000 лева били получени като допълнително материално стимулиране еднократно (в различните месеци в периода януари 2018 – май 2019 г. сумата е варирала между 11 771 и 57 000 лв.), отсече съдът.  Действията на Иванов обаче, с преекспонирането на факта за получено еднократно възнаграждение, внушавайки у зрителите и слушателите в национален ефир, че това е ежемесечно възнаграждение, „се явяват злоупотреба с правото на свобода на словото… за осигуряване на по-висока гледаемост и рейтинг на медията“, аргументираха се магистратите. И счетоха, че получаването на такова заплащане не се явява укоримо и противоправно поведение, защото не са открити нарушения, няма нерегламентирано заплащане, източникът е ясен – РЗОК по клинични пътеки.

Според д-р Лазов, репортажът е направен с отделни изрязани сцени

на суровия материал, заснет със скрита камера , за да го злепоставят. А в двете предавания излъченият монтаж се базирал на необективно сравнение на два различни записа на коронарография, представени на него и на други медицински експерти.

- Всякакви проверки имаше! А от ГДБОП направиха обиски и в къщата ми и в отделението.

Проверяваха дори брашното!

И прокуратурата прецени, че нищо лошо, нищо незаконно и нищо престъпно не съм извършил. И най-важното - не съм слагал стентове на здрави артерии – казва д-р Лазов. Той бе отстранен от инвазивна дейност и не е работил от 20 септември 2019 г. до декември 2020-а. Не бил възстановен на работа и трябвало да заведе и спечели дело в Районния съд в Пазарджик, за да се върне. Пред съда представи удостоверения, че досъдебните производства на прокуратурата са прекратени поради липса на доказателства за извършени престъпления.

- Направих собствено разследване и установих, че

на мнимия пациент, който дойде в кабинета ми, никога не е правена коронарография

и всичко е постановка. От излъченото видео даже се вижда, че записът на диска е изготвен в друга болница. За моите открития съм уведомил и прокуратурата. Почти сигурен съм кой стои в дъното на това, което ми се случи, но няма как да го докажа – добавя д-р Лазов.

- Изключително много гадост и заплахи се изсипа върху мен и семейството ми. Получавах заплашителни есемеси, бях нападан в социалните мрежи,

заплашвана беше дори дъщеря ми

По някакъв начин успях да го превъзмогна, защото знаех, че не съм направил нищо лошо. Майка ми, Радка Гечева, която беше достоен дългогодишен кардиолог, почина около една година след медийната атака срещу мен и съм сигурен, че всичко, което се случи, се отрази на здравето й. Това е нещото, което никога няма да простя на тези хора. Иначе успях донякъде да не се срина благодарение на работата, въпреки че за една година ми беше забранено да извършвам инвазивни процедури. Но стана така, че дойде КОВИД пандемията и всички и лека-полека излязох от тази ситуация с работа.

Какво казва Васил Иванов?

Спряганото като клевета всъщност представлявало позицията на трети лица, интервюирани от него. Предаванията били в резултата на добросъвестно журналистическо разследване и за него са използвани множество източници на информация, публикувана по-рано от други медии. Проведени са срещи с ръководствата на МБАЛ и НЗОК, използвана е информация от публични регистри. Иванов се уповава на правото си на свободно изразяване на мнение, като се позовава на Евроконвенцията за правата на човека и Конституцията.

Разследването

Човекът, който се представил за болен пациент, бил Михаил Георгиев –   работили с Васил Иванов заедно в Канал 3, но бил потърсен за помощ от бившия си колега, за да играе ролята на болен. „Такъв човек има в действителност, но той не желаел да участва в тази постановка“, обясни в съда Георгиев, но призна, че така и не видял с очите си има ли наистина такъв човек.

Върху диска с истинската епикриза били нанесени данните на Георгиев от компютърен специалист. Дискът обаче за беда не се отворил в кабинета на д-р Лазов и „болният“ казал, че трябва да пътува, но след дни жена му ще донесе образната диагностика отново. Пред съда каза, че не знае дали „жена“ му - свидетелката Елеонора Христозова, е занесла същия диск, защото не бил там.

Човекът със скритите камери – в очилата и в ключодържател,

е Елеонора Христозова. Тя също работила с Иванов в Канал 3, а после и в „Нова телевизия“. И тя твърди че дискът бил един – оригинален, с образна диагностика на здрав човек, като било променено само името на пациента. Тя се върнала след две седмици с диска и с лаптоп, за да е сигурно, че ще го възпроизведе. Според нея, нямало как да се манипулира записа, защото дискът бил „медицински автоматичен“. Имало само един диск и той би показан и на д-р Лазов, и на проф. Начев. Един мъж отишъл до офиса и разказал фрапиращ случай- как д-р Лазов му сложил стент без да има нужда, а пружинката тръгнала и щял да умре – това му казали лекари в София и му казали, че не е имало нужда. И го записали за сутрешния блок...

Но не бе доказано, че на посочения свидетел Димитър Семерджиев е бил поставен ненужно стент, тъй като самият Васил Иванов се отказа от допускането му за разпит. От епикризите на човека в МБАЛ-Пазарджик и болница „Лозенец“ е видно, че е имал оплаквания от 3-4 месеца за всекидневни болки в ляво рамо с иридиация към плешката, тъпа болка в гърдите и високо кръвно налягане. Не бе установено по безспорен начин, че тъкмо този пациент е интервюиран от журналиста.

Съдебно медицинска експертиза

не можа да установи дали дискът е един и същ

– на записите коронарографиите на мониторите не се виждат отблизо.

- Когато се излъчиха въпросните репортажи, мои пациенти събраха подписка, в която се подписаха над 1200 човека в моя защита. Аз съм изключително благодарен на всички, които ме подкрепиха – казва д-р Лазов.

Върбан ВИЧЕВ


Свързани