Пазарджик

Дебати за бюджета - пари за спорт за сметка на Симфоничния оркестър и транспорта?

  19.02.2024 17:49             
Дебати за бюджета - пари за спорт за сметка на Симфоничния оркестър и транспорта?

ПАЗАРДЖИК. Днешната извънредна сесия за приемането на бюджета започна с едноминутно мълчание в памет на Васил Левски и  151-годишнината от обесването му. Бюджетът бе приет с поправките, направени по време на заседанието, с 37 гласа "За" и двама "Въздържал се". Така за 2024 г. финансовата рамка възлиза малко под 153 милиона лева, като собствените приходи са малко над 39 милиона лева.

Вече писахме за бюджетната рамка, която днес бе представена от главния финансист Георги Гайдаров и зам.-кмета Любомир Гечев. В тази връзка кметът Петър Куленски заяви, че е задействана процедурата за безлихвения заем и той скоро ще постъпи в хазната, като припомни, че предложението прието от съветниците е сумата да се ползва за покриване на належащи плащания към НАП, РИОСВ и част от просрочени задължения към доставчици на Община Пазарджик.

Цялата сесия може да гледате ТУК:

Стана ясно, че комисия „Финанси“ има три предложения, които се нуждаят от гласуване. Съветникът Атанас Шопов каза кои са те - субсидията на дружество „Тролейбусен транспорт“ да бъде намалена от 220 000 на 120 000 лева, а с икономисаните пари да се купи автобус са нуждите на спортните клубове, танцовите състави и други, които да возят децата на състезания в страната и чужбина. Сумата за ОДК да бъде в размер на 100 000 лева, а сумата за Центъра за подпомагане на личностното развитие да бъде 20 000 лева. Шопов се аргументира със спечелените от школата 21 златни, 11 сребърни и 8 бронзови медала, злато и сребро от световни и европейски шампионати. Шопов поиска и

увеличение с половин милион лева за спортните дейности, като сумата от 1 милион да стане 1.5 млн. лева

Това увеличение ще бъде осигурено от икономии в сметопочистването. В реплика Тодор Попов предложи кметът да прецени от коя субсидия на транспорта да се свалят тези 100 000 лева от транспортното дружество – дали от тролейбусен или от междуградския и градски автобусен транспорт. В областта на разходите за спорта Попов подкрепи допълнителните средства за това перо, с добавката да се посочи за кои клубове и в какъв размер да отиват тези средства.

Благо Солов визира Иван Папазов като потенциален кандидат за председател на УС на ФК Хебър, с мотива, че ще има прозрачно харчене на средствата на тима. Той говори и за културата, като посочи, че Симфоничният оркестър във Враца продава билети срещу 20 лева и срещу тях получава 240 лева от държавата, а не разчитат на хранилката на Общината.

И призова и за отделянето на Симфоничния оркестър от общинската хазна,

защото досега за оркестъра са били платени 4 милиона лева за един управленски мандат. Солов поиска кадрови промени в сферата на социалните дейности, нова структура на общинската администрация, както и увеличаването на заплатите на администрацията и селските кметове. Благо Солов предложи

да се увеличи заплатата на кмета на 6000 лева от 1 февруари

(в момента е 2500 лева)По думите му не следва да се търсят източници за осигуряване на финансирането, тъй като средствата са заложени. Той подчерта, че подкрепя бюджета заедно с групата си с ясното съзнание, че младата администрация трябва да реализира своите управленски политика. Тодор Попов поздрави комисия „Финанси“ и работата на общинска администрация за правилно балансирания бюджет и подчерта, че ФК Хебър и ВК Хебър са на Община Пазарджик и на града ни, а не са клубът на Тодор Попов, Иван Папазов или Петър Куленски. „Доколкото съм информиран, старото ръководство на ФК е насрочило общо събрание на 5 март, те са си подали оставките и да заповядат нови хора да помогнат на този клуб, както сме се опитвали ние да го правим през годините. “ – каза Попов. Той заяви, че „Новото време“ ще подкрепи бюджета, той призова същото да направят и колегите му от останалите групи.

Още две комисии предлагат същото, което оповести Атанас Шопов, стана ясно от изказване на председателя Найден Шопов.

200 000 лв. да се отделят от бюджета за насърчаване на раждаемостта,

е едно от тях, като парите ще дойдат от издръжката на общината.

По повод изказванията на Солов и Попов думата взе зам.-кметът Любомир Гечев. Относно филхармонията той поясни, че за да отиде на държавна издръжка трябва да е съгласно Министерството на културата, но не можем еднолично да решим това да се случи. За възнаграждението на администрацията той коментира, че заплатите не са адекватни, но трябва да се има предвид, че вдигането на заплатата на кмета води други последствия, вкл. и увеличаване на заплатите на съветниците и съответните разходи по тях. Но може ли Общината да си го позволи?

Че не етично да коментира своята заплата, заяви на свой пред кметът Петър Куленски. Думата взе д-р Елисавета Генчева, която каза: „Това, което заварихме в бюджета и възможностите на общината се оказаха плачевни. Нямате представа пред какво бе поставен екипът на г-н Куленски за да направи този бюджет. Три са най-важните неща – защита интересите на гражданите, професионализъм и прозрачност. Този бюджет отговаря на тези изисквания. Тук сме загрижени за съдбата на града си и ефективното управление апелирам да се приемат предложения бюджет.

Намаляването на субсидията на транспорта – не е приемливо предложение

Приемаме да се направи оптимизиране на транспортната схема. Идеята на вносителя е да се осигуряват посещенията на децата на спортни мероприятия, но са необходими и разходи за шофьори и поддръжка. Ако автобусът се даде на децата, а трябва и за волейболистите къде първо ще отиде? За 2022г. са направени 12 млн. лв. разходи за спорт, за миналата година – 5.5 млн. разходи, не сте го предлагали в миналите години, а го предлагате сега? Това е популизъм.

Ако спортът е нещо, което обединява хората, не мисля, че симфоничният оркестър е нещото, което ни пречи

„Зимни музикални вечери“ не е треторазрядна вечеринка, ние и Русе сме единствените градове в цяла България, които си съхраниха оркестрите“. По отношение на заплатата на кмета Петър Куленски, д-р Генчева заяви, че редно е да се разгледа на следващата сесия.

Предложението за купуване на автобус със100 000 лева от общата субсидия за транспорта бе прието с 24 гласа "За", 12 против и 2 въздържали се. Прието бе и предложението за увеличение на субсидията на ОДК и ЦПЛР  (с 28 гласа "За"). Прието бе и увеличение за спорта с 500 000 лева, като парите ще дойдат от издръжката на Благоустройство и комунално стопанство ("За" - 17, "против" - 14 и 6 въздържали се).

Георги Копривщенов предложи да се изготви програма за стимулиране на раждаемостта в общината във връзка с демографския срив от временна комисия, да се предвидят 200 000 лева като се извадят от общата издръжка на общинска администрация (към момента тя е около 1,8 милиона лева). Д-р Генчева опонира, че сумата е голяма (за миналата година в Пазарджик са се родили около 800 деца, а сред тях има и такива, каоито не са от общината) и вместо еднократна помощ е по-логично да се създаде механизъм за по-трайно подпомагане, а Копривщенов дубликира, че сумата не е голяма, а е символична. Трендафил Величков предложи този въпрос да се разгледа на следващото заседание. Предложението на Копривщенов не бе прието, но остава възможност за разглеждането му на по-късен етап.

По отношение на заплатата на кмета, Благо Солов коригира предложението си на 4900 лева за заплата на кмета Куленски, обосновавайки се с факта, че възнаграждението на кмета на Пловдив е близо 6000 лева. С 32 гласа "За", 1 "против и 6 "Въздържал се" предложението бе прието.

Общинският съветник Елисавета Георгиева коментира, че заплатата на кмета на Пазарджик не е увеличавана от 2021 г. „Правя допълнително предложение – заплата от 4 900 лева и 12% увеличение на заплатите на селските кметове. Ако се реши, че на тази сесия ще се обсъжда, ако не ще го оттегля за следваща сесия“, каза д-р Георгиева. Благо Солов се съгласи с Елисавета Георгиева и коригира предложението си на 4900 лева възнаграждение за кмета, като се обоснова с факта, че възнаграждението на кмета на Пловдив е близо 6000 лева. С 32 гласа "За", 1 "против и 6 "Въздържали се" предложението бе прието. С това трябва да нараснат и заплатите на кметове на населените места и на общинските съветници. От Общинския съвет уточниха, че засега заплатите на сити парламентаристите няма да се увеличават. Предстои промяна на правилника, който да не обвързва техните възнаграждения с тези на кмета, а със средния доход на общинските служители. По сега действащия правилник обаче следва доходите им да нараснат.

Целият бюджет с поправките бе гласуван с 37 гласа "За" и двама "Въздържал се".

(Зн)


Свързани