Регионът

Обединени земеделци зарязаха ритуално лозята в Карабунар

  19.02.2024 14:25             
Обединени земеделци зарязаха ритуално лозята в Карабунар

Заместник-председателят на партията инж. Емил Йончев пожела на лозарите и винарите богата реколта и нови пазари

„Отново сме в Карабунар, където от незапомнени времена лозята и виното са част от живота на хората. Тук е един от традиционните лозаро-винарски райони в България. И вашето китно село е прочуто у нас и зад граница с производството си на първокачествени вина, сред които водещо е червеното памидово вино. Вярвам, че лозарството и винопроизводството, които са традиционен поминък за този край, ще продължат да се развиват и  занапред и ще се превръщат във все по-печеливш бизнес.”

С тези думи заместник-председателят на ПП Обединени земеделци инж. Емил Йончев поздрави за деня на Трифон Зарезан жителите и гостите на село Карабунар.

Той и Красимир Вълев от националното ръководство, председателят на Експертния съвет на партията Лъчезар Вълев и представители на общинската съюзна организация в Пазарджик бяха гости на празника на лозарите и винарите на 14 февруари. Заедно с домакина на събитието, кметът на Карабунар Иван Каменарски, те зарязаха ритуално лозята, с пожелание за богата реколта и хубаво вино.

„Вярвам, че лозарството и винопроизводството, които са традиционен поминък за този район, ще продължат да се развиват и  занапред и ще се превръщат във все по-печеливш бизнес“, каза още Емил Йончев. Той изтъкна, че България има добри традиции в производството на хубаво грозде и качествени вина. За съжаление данните сочат, че като количество експортът вече е съвсем малко повече от вноса, който продължава плавно да расте.

За да се промени тази негативна тенденция и българските вина, които са изключително конкурентни, да достигнат до повече пазари по света, трябват целенасочена политика, винен маркетинг и стратегия, подчерта Емил Йончев. Той пожелая на хората от този прекрасен край, на лозарите и винарите, чийто труд празнуваме в Деня на Трифон Зарезан, здраве, богата реколта и пълни бъчви с лудо вино.

По традиция, за да измолят Божията благодат, хората дойдоха в лозята с литийно шествие, предвождано от иконата на Свети Трифон. То тръгна от центъра на селото, под звуците на автентични лозарски песни от този край. Свещеник Кръстьо Нанев отслужи тържествен водосвет за здраве и берекет през цялата година. След това кметът Иван Каменарски и заместник-председателят на Обединени земеделци инж. Емил Йончев връчиха награди на победителите  в конкурса за домашно вино в Карабунар.

Наградите бяха в четири категории: За сортови, купажни и бели вина и за розе.

Призът „Цар на виното” тази година взе Николинка Занкова за вино Мерло в категорията Сортови вина. На второ място, отново за Мерло, е Стоян Балабанов, а трети е Димитър Лапайчев, за Каберне.

В категорията Купажни вина първа награда получи свещеник Кръстьо Ненов, следван от Нина Китина и Георги Досков.

За Белите вина призът е за Иван Ръжанков, втори е Георги Досков и трети - Нина Китина.

В категория Розе са отличени Димитър Лапайчев и Петър Николов.

Първенците във всяка от категориите ще представят Карабунар на Конкурса за домашно вино, който ще се проведе в гр. Септември.

(Зн)


Свързани