Други Пазарджик

Майка и дъщеря от София дариха 30 детски книжки на мобилната библиотека

  18.02.2024 07:04             
Майка и дъщеря от София дариха 30 детски книжки на мобилната библиотека

Краси – една от най-страстните малки читателки, пък получи специален подарък

РАКИТОВО. Добрините за мобилната библиотека в Ракитово продължиха и през тази седмица. Преди дни млада жена от София и дъщеричката й дариха 30 любими детски заглавия, като любопитното е, че те никога не са виждали на живо синьо-розовата УАЗ-ка. Познават я единствено от публикации и снимки в социалните мрежи.

- Много ни хареса идеята за подобна библиотека – разказа пред „Знаме“ Цвета Димитрова. - Подобни инициативи са чудесни, особено днес, когато децата четат все по-малко. Приятни пространства като това в Ракитово, които са направени специално за тях, със сигурност ги привличат.

Може да четат заедно, да обсъждат впечатленията си, да се поощряват един друг

Цвета и Ева Димитрови подбрали много внимателно книжките, които да изпратят в Ракитова. Сред заглавията са известната поредица за приключенията на Дръндьо и Небивалиците на един Дърдорко. Както и историите на най-четените детски автори Дейвид Уолямс, Джим Бентън и Роалд Дал.

- Постарахме се да са книги, които наистина се харесват на децата и грабват тяхното внимание. Дъщеря ми Ева е на 14 години. Тя много помогна за избора. Качествените заглавия са важни, за да възпитаваме у подрастващите любов към книгите. Историите трябва да достигат до тях, да са им интересни и да ги вълнуват.

Цвета и Ева изпратиха и

специален подарък за Красимира Делиева,

която освен, че стана читател на библиотеката на ОНЧ „Будилник“ миналата година, е и един от най - честите посетители на УАЗ-ката с книги в центъра на Ракитово.

„Сигурно и ти си открила, че книгите са супер сила - правят ни силни и свободни, карат ни да се смеем , понякога и да плачем, с тях откриваме нови светове и виждаме, че всичко е възможно“, са написали майка и дъщеря в послание на книга - дневник за Краси, която благодари от сърце за милия жест и помогна с подредбата на новите книги в библиотеката.

А

Цвета и Ева планират посещение в Ракитово това лято, за да видят най-накрая мобилната библиотека

Ако дойдат, най-вероятно ще е с още книги. В заключение пожелават:

- Да има повече добро и то да е нормата. Децата да го виждат непрекъснато, защото те израстват с примерите около себе си. И ги възприемат като модел.

В момента Цвета Димитрова се занимава с връзки с обществеността и творческо писане – разкази, сценарии за сериали и т. н. По образование е журналист. Като журналист е работила преди години.

Мобилната библиотека в Ракитово е инициатива на Общината. Помещава се в стара уазка, пребоядисана в розово и синьо от доброволци, като резултатът е ефектен и радващ окото. Вътрешното обзавеждане, включително направата на стелажите са от дарения.

Мобилната библиотека бе открита на 1 юни миналата година

Намира се пред сградата на Общината – до парка. Интересът към нея е голям. Децата сами избират книгите, четат както вътре, така и в парка. Библиотеката е отворена през цялата година. В нея се организират и интерактивни игри, с които малките посетители се забавляват. Книгите са от дарения.

Мобилната библиотека е скъпа на много ракитовци – малки и големи. Доказателство за това имаше и миналата седмица, когато тя стана жертва на вандалска проява. Тогава две жени, заедно с децата си, веднага пожелаха да отстранят щетите и да върнат приветливия вид на бусчето. И го сториха. „Знаме“ писа за това.

Мария ДЪБОВА


Свързани