Други

Хоби: Маги ръчно изработва шоколадени “бижута“

  15.02.2024 08:12             
Хоби: Маги ръчно изработва шоколадени “бижута“

На един бонбон му трябват два дни, за да е готов, но правиш ли това - ти си щастлив, уверява младата жена

Който прави шоколад, зло не мисли. Ако не вярвате, опитайте шоколадовите бонбони на Магдалена Лазарова. Тя е завършила специалност „Балканистика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, работи в София за голяма трейдинг компания, живее в Пловдив, но често си идва и в родното село Ветрен дол. Шоколатиерството й е хоби. В навечерието на Свети Валентин съгражданката ни показа тематични колекция от ръчно изработени шоколадени „бижута“ , които още от пръв поглед произвеждат обилни количества слюнкоотделяне, серотонин и допамин. Магдалена е изваяла декоративни бонбони, но това става, ако знаеш основните правила за топене и темпериране на шоколад. Но не само.

- Много отдавна искам да правя шоколадени изделия , но все не намирах достатъчно време. В края на миналата година изкарах курс в столична академия. В нея по принцип много трудно се освобождават места. В продължение на около една година следях да се отвори някое, но всичко беше пълно. А курсът се провежда само веднъж годишно. Но две седмици преди да започне самия курс, се освободи едно място. Веднага се обадих и се записах. Самият курс беше много интензивен и откакто го изкарах, постоянно правя нещо с шоколад – разказва Маги. И подчертава, че

работата с шоколада е много пипкава

- Това си е ювелирно изкуство. Всичко е в специални пропорции, температурата  е изчислена до последния градус, защото е изключително важно как да се темперира шоколада – включително и температурата в стаята трябва да е съобразена с процеса на работа.  През цялото време с него всичко се прави много внимателно, много прецизно, а

самият шоколад е много капризен

Той е много сензитивен продукт. При него става дума за чиста математика и изисква всичко да е ясно, точно и добре изчислено. Именно по тази причина не всеки се захваща. И е обяснимо - човек може да се изнерви от всичките тези правила и изисквания. И много хора се изнервят. Мен обаче тъкмо това много ме успокоява. Въобще, обичам да работя такива пипкави неща – уверява Маги. И добавя, че покрай Свети Валентин сега поръчките са за сърца, усмивки, целувки, в червено, в бяло, с различни пълнежи. Което за нея е „много приятно“.

Магдалена припомня, че

Шоколадът като цяло е съставен от какаовата маса

Трите вида шоколад – бял, млечен и натурален, са такива в зависимост от съдържанието на какао и на какаово масло. Като белият шоколад има и мляко на прах (затова е и белия цвят), в млечния също има млечен продукт, а в натуралния няма – затова и той е подходящ за вегани и вегетарианци, защото  не съдържа животински продукти.

- Всяка една температура за всеки един шоколад е различна. Всеки си има своите специфики.

На един бонбон, за да се направи, му трябват около два дни

Наистина е много капризен продукт. Затова, когато работиш с шоколад, трябва да си спокоен, позитивен. Ако си нервен, ядосан, ако бързаш, имаш негативна енергия, всичко си личи. Просто не се получава. От личен опит го казвам. Аз отказах една поръчка, когато бях болна. Не се получаваше. Или ще се напука нещо, или ще се счупи, или цветът няма да е същият, който трябва да е – уверява ни младата жена.  - Хората казват, че който работи шоколад, не може да бъде нещастен и това е абсолютно вярно. Хората, които правят шоколад, са спокойни и щастливи.

Магдалена си има малък помощник за шоколада – дъщеря й Даниела

- Тя ме вдъхновява – въвлечена е в правенето на бонбони и много ми помага, макар че всеки път си краде от шоколада. Специално заради нея съм взела специални молдове (форми) – крачета, мечета, обувки… И тя заедно с мен, ентусиазирана, внимателно боядисва, пълни с шоколад, изчаква. Има си специални нейни ръкавици, защото е малък шоколатиер и знае – с голи ръце не се пипа!

Преди курса не знаех много неща, за да се осмеля да правя шоколадови бонбони. А и без да си наясно какво точно да си купиш, не става.

Не се получава с обикновен шоколад – пълен е с палмови мазнини,

консерванти, оцветители и какви ли не химии. Аз работя с истински белгийски шоколад , чист, натурален, и не се притеснявам и детето ми да си хапва спокойно от него – усмихва се Магдалена Лазарова.

Цветните бонбони ли са най-трудното шоколадено предизвикателство – или пък формите, питаме я.

- За цветовете на бонбоните трябваше да се запиша в курс следващата година, защото за тази пак нямаше места. Но вече се бях запалила достатъчно, и нямаше как да чакам още една година. И посещавах различни уебинари в интернет, гледах различни шоколатиери – най-вече от Швейцария и Америка, посветих си време за самообучение, поръчах си необходимите материали

За мой късмет всичко се получи от първия път

И сега действам смело и с цветовете. Не всички майстори на шоколад споделят тайните си. А тези, които пускат видеа, някои неща само ги загатват, но и това идва с практиката, а аз обичам да уча. В София шоколатиерът, който ни преподаваше, се оказа, че е от Пловдив. А на едно по-изявено момиче в групата,  което е от Балчик, майка й се оказа от Варвара. Така че светът е малък.

Питаме майсторката на шоколад какви бонбони прави.

- Една майка от групата на дъщеря ми в градината си поръча бонбони с пълнеж от домашен конфитюр. Моя братовчедка пък настоя

в шоколада да има истинска шушулка ванилия

Една моя приятелка искаше да има ликьор – защото обича портокалов ликьор. Слагала съм и анасон, мед, портокалови корички… Според вкуса на всеки. Защото пълнежът може да е всякакъв.

Магдалена пояснява, че в България са много малко местата, където да покажеш собственоръчно направен шоколад. Иначе специализирани изложения има в Швейцария, Франция, Австрия…

- В интернет има бутици за шоколад, но не са много.

Може би защото е по-скъп продукт и е трудоемко

От друга страна, няма го масово в магазините, затова и като цяло шоколатиерството не е много популярно у нас. Предстои да видим накъде ще се развият нещата. Аз се надявам, че от хоби, от нещо, което ми харесва да правя в свободното си време, може пък да се превърне в нещо по-голямо – казва Магдалена. Тя говори за строги пропорции и математика, но е и творческа натура. Като студент е била активен участник в самодейната студентска трупа на сектор „Новогръцки език“ в ПУ и с успех с колегите й са имали изяви у нас (включително в Радио Пловдив) и неведнъж са участвали в театралната универсиада за студентски трупи в Серес, Гърция.

- Изкуството е много важно, но при шоколада всичко трябва да е премерено – усмихва се Магдалена. - Ако си „летящ човек“, шоколадът няма да ти се получи – трябва да си съсредоточен и да внимаваш с градусите, с грамажите… Но пък ако не вложиш вдъхновение, въображение и творчество, ще си приготвил просто едни скучни кафяви бонбони, на които никой няма да обърне внимание.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани