Спорт

8-кратен световен шампион от Бразилия отвори зала за джиу-джицу в Пазарджик

  15.02.2024 08:08             
8-кратен световен шампион от Бразилия отвори зала за джиу-джицу в Пазарджик

Преди дни Флавио Мая Дос Сантос стана първенец на Стария континент

ПАЗАРДЖИК. Ако искате да се запознаете с техники и тактики от бразилско джиу-джицу, така както ги преподават в местните школи в Бразилия, трябва да дойдете в салона в училище „Христо Ботев“ в областния град. От малко повече от година един титулован бразилски „черен колан“ е основал клон на своя клуб в Бразилия Icon jiu-jitsu. Той е 8-кратен световен шампион и вече има своите последователи при нас.

Преди дни играещият треньор и шеф на пазарджишкия спортен клуб по джиу джицу "Айкон"

Флавио Мая Дос Сантос, спечели европейска титла в Париж

Бразилецът спечели титлата в клас "Мастер - 2" - тежка категория, а освен това се окичи и със сребро в абсолютната категория, където се бият всички шампиони в отделните категории. Флавио живее и тренира е в Пазарджик от година и половина, като за това време има вече две европейски титли по джиу-джицу. В момента  в СК "Айкон" има около 40 трениращи състезатели. „Това е голям шанс за Пазарджик“ – да има такъв клуб и такъв треньор“, коментират пред „Знаме“ трениращи. „Мой приятел е тук от около година, а аз идвам отскоро, но не мисля да се отказвам“, казва друг младеж. „Много хора идват – някои остават, други пробват, виждат, че това не е тяхното и повече не идват“, казват трениращи.

Сред тях има и свещеник

Но кой е Флавио? 37-годишният треньор и боец е черен колан по бразилско джиу джицу. Тренира този спорт от 4-годишен заедно с братята си в Рио де Жанейро. Баща му, както и братята му, също са черни колани в този спорт. Флавио е носител на черен колан от над 15 години, а много преди това преподава в школата на баща си в Бразилия, разказа той пред наш репортер. В Бразилия е 8-кратен национален шампион, освен това  е 8-кратен световен шампион и 5-кратен европейски в шампионатите на IBJJF, IBJJF, CBJJ и AJP.

- Вече една година живея тук – приятелката ми е от Пазарджик

и се чувствам отлично. Имам и 13-годишен син, който ще дойде при нас през тази година. Много ми харесва вашия град – уверява шампионът. - Когато дойдох, не знаех и английски, но сега се оправям с езика.  В Бразилия имам много национални титли и международни, а в Париж спечелих петата си европейска. Но знаеш ли, сега там беше много интересно първенство. Нивото беше по-трудно от предишното , конкуренцията беше по-голяма, а и имаше много добри професионалисти.

В моята категория бяха 21 „файтъри“

и се поизпотих. Иначе аз за втори път се състезавам в Париж на европейско, но сега определено нивото беше по-високо, а това прави титлата ми по-ценна. И самото място на провеждане беше много впечатляващо - в Центъра за джудо, където тренира националният тим на Франция по джудо – сигурно имаше над 10 000 души публика – казва Флавио Дос Сантос.

Бразилецът изнася редовно семинари в Европа и в България.

Отборът на Icon jiu-jitsu е високо ценен клуб не само в Бразилия, но и по цял свят, но амбицията на Флавио е

да направи Пазарджик важна точка в географията на джиу-джицу

у нас.

- Направих този клуб преди малко повече от година и се радвам, че има хора, които искат да тренират джиу-джицу. Събираме се всеки ден и всеки е добре дошъл.  За мен това е голямо предизвикателство, защото за пръв път излизам да живея някъде извън Бразилия. България е първият ми такъв задграничен опит и не съжалявам. Много ми е интересно и съм щастлив.

Дочо ЧАНЕВ

 

 

 


Свързани