Пазарджик

„Отговорността е секси – използвай презерватив!“

  14.02.2024 18:31             
„Отговорността е секси – използвай презерватив!“

Под мотото „Отговорността е секси – използвай презерватив“, РЗИ Пазарджик и младежите от Български младежки Червен кръст - Пазарджик отбелязват днешния празник на любовта и виното. В центъра на града се раздават балони, валентинки и презервативи. Червенокръстци са подготвили сладки изненади и забавни игри за влюбените двойки.

По-рано през деня, лаборант и служител на Здравната инспекция изследваха на терен пълнолетни ученици от „Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт“ – град Пазарджик, с бързи тестове за Хепатити В и С, ХИВ и Сифилис.

На 13 февруари бяха изследвани младежи от ВУИ „Ангел Узунов“ – град Ракитово.

От РЗИ изказват своята благодарност на ръководствата на двете гимназии за отличната организация за провеждане на изследванията и проявената ангажираност по отношение профилактиката и здравето на учениците.

Изследванията продължават през следващите дни, освен всички желаещи граждани, които могат да проследят своя ХИВ статус в лабораторията на здравната инспекция, ще се изследват на терен потребителите на КСУ „Човеколюбие“ – град Пазарджик.

Целта на инициативите, които се организират е повишаване информираността и чувствителността на обществото към хората живеещи с ХИВ/СПИН, преодоляване на стигмата по отношение на тях и ангажиране на обществото в борбата срещу СПИН.

* * * * * * * *

По данни на Световната здравна организация (СЗО) в края на 2022 г. близо 39 млн. възрастни и деца в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните е 1,3 млн. души, а броят на починалите от заболявания, свързани със СПИН е 630 хил.  

Данните сочат, че в световен мащаб близо 76% от инфектираните с ХИВ лица получават антиретровирусна терапия.

За периода 1986-2023 г. (откакто в страната се води официална статистика) са регистрирани 4 301 носители на ХИВ. През изминалата 2023 г. 359 хил. лица у нас са узнали своя ХИВ-статус, от които новооткритите заразени с ХИВ са 253.

90,5% от тях посочват като вероятен път на заразяване сексуален път, а 9,1%  - инжекционна употреба на наркотици. 4 пъти повече са мъжете с установена ХИВ инфекция спрямо жените през изминалата година. Най-голям брой на новозаразени лица са съобщени във възрастовата група 30-39 г. – 36%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 25% и възрастовата група 40-49 г. – 23%.

Към 31 декември 2023 г. общо 2 344 лица с ХИВ се проследяват в структурите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, а 2 312 (98.6%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

България остава страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация, като честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 хил. души население у нас през 2022 г. е 4,8, а средният показател за страните от ЕС през 2022 г. е 5,1. За 2023 г. честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 хил. души население у нас 3,9.

Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравноосигурителен статус.


Свързани