Други

Д-р Петър Лазов осъди журналиста Васил Иванов за клевета заради стентовете и “космическата заплата“

  14.02.2024 07:14             
Д-р Петър Лазов осъди журналиста Васил Иванов за клевета заради стентовете и “космическата заплата“

ПАЗАРДЖИК. Кардиологът от МБАЛ-Пазарджик д-р Петър Лазов осъди на първа инстанция разследващия журналист Васил Иванов от „Нова телевизия“ в Софийски районен съд. Ответникът, който през есента на 2019-а в предавания по „Нова“ твърдеше, че „лекарят с 57 000 лева заплата поставя стентове в сърцата на напълно здрави хора", така и не можа да докаже, че д-р Лазов е сложил стент макар и на един-единствен човек, който няма нужда от него.

За целта  съдът се облегна на резултатите от различни и независими една от друга проверки - на НЗОК, на НАП, на ИА „Медицински одит“, на АДФИ и на „Финансов контрол“, на вътрешна проверка на МБАЛ-Пазарджик, както и на проверка на прокуратурата и ГД БОП.

А самите проверки костваха немалко пари на българския данъкоплатец.

Така например през есента на 2019 г. при проверката на „Медицински одит“, водена от проф. Владимир Пилософ, освен писмените обяснения на служителите в Кардиологично отделение, били изискани всички електронни инвазивни пътеки за около 2 години и половина – над 3000 истории на заболявания, около 3200 епикризи на електронен носител – от тях 10 % били истории на заболявания, на които трябвало да се снима първа страница, информирано съгласие на пациента, както и самия протокол за инвазивна процедура. При проверките 320 изискани инвазивни изследвания били разпределени на няколко комисии от водещи инвазивни кардиолози от страната. Нямало констатиран поставен стент в здрав организъм.

Като клевета бе прието от съда и твърдението за "космическата лекарска заплата". Тези 57 000 лева са били получени като допълнително материално стимулиране от РЗОК еднократно (в различните месеци в периода януари 2018 – май 2019 г. сумата е варирала, като най-ниската е била 11 771 лв.).  Иванов обаче с преекспонирането на факта за получено еднократно възнаграждение, внушавайки у зрителите и слушателите в продължение на две предавания от национален ефир, че това е ежемесечно възнаграждение, „се явява злоупотреба с правото на свобода на словото… за осигуряване на по-висока гледаемост и рейтинг на медията“, аргументираха се сега магистратите

Подробности от съдебното дирене, какво е направил журналистическият екип, защо съдът видя пукнатини в разследването, каква е позицията на Васил Иванов и какво казва д-р Лазов по случая - четете в книжния брой на "Знаме" този петък.

(Зн)


Свързани