Други

Илиян Кузманов: Обичайте, както правите бизнес!

  12.02.2024 09:59             
Илиян Кузманов: Обичайте, както правите бизнес!

Обичайте, както правите бизнес. Спазвайте правилата на бизнеса в личните си отношения, за да имате един пълноценен и щастлив живот. Става въпрос за истинска грижа, страст към това, което правите, съпричастност към служителите и клиентите и ангажимент за подобряване на света около вас. Това е движеща сила, която надхвърля транзакционните взаимоотношения и се фокусира върху цялостното благополучие и успех. Все пак бизнесът (търговията, предприемачестовото) е в основата на думата личност и индивидуалност. Това е най-близкият синоним на ти, себе си, това което правиш ти, за да живееш както ти се иска, без някой отгоре да ти налага какво и как да правиш. Какъв по-хубав начин да обичаме, извличайки удоволствие от това за себе си. Все пак втората най-важна заповед в Библията е да "Обичаме ближния, както обичаме себе си!", всичко останало е безбожен социализъм и марксизъм, който разбира се и ненавижда бизнеса. Любовта към себе си има своето важно място, но ще сме най-щастливи, ако обичаме Бога преди всичко и се стараем да правим добро на другите. Както се казва Библията: „повече щастие има в даването, отколкото в получаването“. (Деяния 20:35)

Всеки бизнес има своя философия

Мотивиране на другите, изграждане на общност, морално лидерство, да бъдете честни, почтенното ви отношение към хората, да бъдете справедливи, да инвестирате разумно, да дарявате и подкрепяте достойни каузи... Бизнес философията е набор от принципи и вярвания, които компанията използва, за да реши как да се справи с различни области на дейност. Бизнес философията очертава предназначението на бизнеса и неговите цели. Фейсбук/Мета, ИКЕА и Тесла демонстрират важността на съгласуването на корпоративните действия с философията, което насърчава доверието и почтеността. За компаниите, които се разрастват, интегрирането на целите и ключовите резултати с тяхната развиваща се философия осигурява стратегическо съответствие и адаптивност, които са от решаващо значение за дългосрочния успех. Това в същността си е духовност, намерила място в много религии, включително и Християнството. Не забравяйте, че по време на соца, любовта не случайно, наравно с вярата в Бог, бе клалифицирана като психиатрично заболяване.

Как да прилагаме християнската етика в бизнес практиките

Изградете личните си отношения, както бизнеса си - на базата на вярата.

По принцип целите на бизнеса са да предоставя на общността стоки и услуги, които да му позволят да процъфтява. Да носи ползи за всички около нас, като ни предлага възможности за смислена работа, която да позволи на служителите да изразят своята творческа сила и да изпитват удоволствие от това, което правят всеки ден. Защо да не прилагаме същата идеалистична максима в личният си живот? Защо не поставяме на първо място удоволствието в нашата връзка?

Сексът е дар от Бога, наслаждавайте му се!

Даже Папа Франциск в края на януари 2024 година заяви, че сексуалното удоволствие е "дар от Бога". Това стана след критики от страна на консервативните католици към новия ръководител на доктрината. Кардинал Виктор Мануел Фернандес, който беше назначен през юли миналата година, попадна под обстрел заради книгата, която написа и публикува в края на 90-те години на миналия век, озаглавена "Мистичната страст: Духовност и чувственост". В книгата, която вече е изчерпана, се обсъжда човешката сексуалност и се съдържат подробни описания на мъжките и женските преживявания по време на оргазъм. Консервативни коментатори нарекоха книгата "перверзна", а един от тях заяви, че тя показва, че кардинал Фернандес е "негоден" да бъде префект на Дикастерията за доктрината на вярата. Но Папа Франциск го защити подобаващо. Кои са днес враговете всъщност на това ние индивидуално да сме щастливи и да можем да търсим и реализираме това щастие? Не са ли до голяма степен същите пребоядисани социалисти, криещи се зад перефразирани социалистически тоталитарни догми?

Възможно ли е да превърнем удоволствието в част от живота ни, по начина, по който го правим с бизнеса?

Стив Джобс бе казал "Работата ви ще запълва голяма част от живота ви и единственият начин да бъдете истински удовлетворени е да вършите това, което смятате за чудесна работа. А единственият начин да вършите страхотна работа е да обичате това, което правите.". Това е в основата на бизнеса, да превърнете живота си в едно пълноценно пътешествие, в което да реализирате своите мечти и да бъдете щастливи. Но винаги в бизнеса са нужни поне двама, ти и поне един клиент, това е санитарният минимум. Вие може да имате много партньори, безброй клиенти, но няма как да не бъдете честен и почтен и да подържате тези отношения във времето. Защо мислите че това да правите бизнес е по различно от личният ви живот? Правете секс, както правите бизнес!

Бъдете открити и честни

Лука 16:10: "Който е верен в малкото, той е верен и в многото; и който е нечестен в малкото, той е нечестен и в многото."

Ако ви е по-лесно да правите секс с някого, отколкото да говорите със същия този човек за секс, значи имате проблем. Вече знаете, че трябва да говорите с бизнес партньорите си, трябва да говорите за секс във връзката си, но трябва да говорите и по време на секс. В бизнеса комуникацията е фактор, без който сте обречени на провал. Сексуалните ви нагони са крайно нереализирани? Говорете за това, споделете фантазиите с партньора си, трябва ли връзката ви да бъде непълноценна? Толкова дълго сте били на сухо, че не можете да си спомните кога за последен път сте били интимни? Говорете за това с вашият партньор, ако ви е партньор. Искате партньорът ви да спре да прави онова нещо в спалнята, което тайно ненавиждате? Познахте: говорете за това. Идеята, че трябва да говорим за безбройните и сложни динамични процеси, които се появяват в нашите взаимоотношения, не е нещо ново. В края на крайщата, бъдете честни, в това което искате, в това което говорите и не забравяйте, че една от Божите заповеди е да не лъжем! Не лъжете себе си, не лъжете другите! Не крадете („Не кради!“ е друга Божа заповед) от времето на другите с празни обещания и захаросани приказки, бъдете честни! Достатъчно лъжци имаме около себе си, за да допускаме това и в личният си живот. А и все пак, лъжата няма място в бизнеса (просто никой няма да купува от вас в един момент), това е инструмент на посредствените политици и комсомолски ръководители обещаващи ни всичко на света, дори и светло бъдеще, което бе откраднато от тях.

Наслаждавайте се на динамиката и непредвидимостта

Proverbs 16:9:"Сърцето на човека планира пътя си, но Господ определя стъпките му."

Истината е, че когато позволите на Вярата да ви води случайните ви действия на доброта се превръщат в стратегически действия на доброта, които дават свръхестествени резултати (за вас и за другите), които просто не бихте могли да предвидите. Всеки ден молете Бога да ви разкрива възможности, Бог познава не само вашите нужди и желанията на сърцето ви, но и нуждите и желанията на сърцата на онези, с които се срещате. Не се страхувайте от новото пред вас, стига то да не носи вреда на околните! Говорете и експерементирайте и двамата, ако е нужно добавете и повече хора във вашите фантазии, но бъдете партньори. Замислете се какво означава думата партньорство - откритост, директност, честност, почтеност, лично щастие и удовлетворение? По същият начин както правим бизнес, ние не мамим нашите партньори, нали, камо ли нас самите? В бизнеса, ние сме открити и директни в постигането това, което се нуждаем и искаме, защо трябва да бъде различно определението за партньорство в интимния ни живот? Сменяйте ролите, както ги сменяте и във бизнеса си. Всеки занимавал се с малък бизнес знае, че ние сме длъжни да бъдем гъвкави, за да може бизнесът ни да расте, вие трябва да можете да влезнете във всяка роля във вашия бизнес, защо не влизате във всяка роля във вашите лични/интимни отношения?

Имате един бизнес, два, три, всеки е различен нали с различна сценография, антураж и хореография? Но вие като предприемач се явявате продуцент, който казва да и не на различните начинания. Експериментирането с ролевите игри на половете открива свят на вълнуващи нови възможности и стимулиране на сексуалния ни живот. Като възприемаме различни персонажи, сценарии и динамика на властта, ролевите игри на половете ни позволяват да изследваме фантазиите си и да се свържем с партньорите си на по-дълбоко и интимно ниво. В една здравословна, открита и консенсусна среда ролевите игри могат да послужат като чудесно средство за засилване на сексуалното изразяване и личностното израстване, като същевременно внасят чувство на вълнение и приключение в нашите взаимоотношения. Важното е да не забравяте че вие сте продуцента във вашият секс и никога да не позволявате да ви натрапват традиционни стереотипи, това не е бизнес, това е социализъм! В крайна сметка, нека ви води една от най- важните заповеди, любовта ви към себе си!

Бъдете артисти в това, което правите!

Exodus 31:3-5: "И го изпълних с Божия дух, със способност и ум, със знание и всякаква занаятчийска изкусност, за да измисля художествени проекти, да обработва злато, сребро и бронз, да дяла камъни за вграждане и да резбова дърво, да работи във всяко занаятчийско изкуство."

Изкуството е изразяване на идеи и емоции с помощта на физически средства! Изкуството е разнообразен спектър от човешка дейност и полученият в резултат на нея продукт, който включва творчески или творчески талант, обикновено изразяващ техническо майсторство, красота, емоционална сила или концептуални идеи. Изкуството е един от най-неуловимите традиционни проблеми на човешката култура, средство за изразяване или предаване на емоции и идеи, средство за изследване и оценяване на формалните елементи заради самите тях. Изкуството е свободна зона, място където сте вие, ти, без тоталитарно принуждение. Място отдалечено от действието на социалната цензура. По същият начин, както би трябва да бъде бизнесът свободен от държавата и принудата. В изкуството, както и в бизнеса няма място за дискриминация, расизъм, ксенофобия, омраза, там има място единствено любовта. Съвременното изкуство (за разлика от някои класически наченки) засилва толерантността си към културните различия, както и критичните и освобождаващите си функции превръщайки го в по-отворено място за изследвания и експерименти, по същият начин както и международния бизнес прави днес с националните и културни бариери. Възможна ли е любовта между различни култури, между хора с различен цвят на кожата, с различна религия, между хора с един пол или между няколко човека? Странно, че все още си го задаваме този въпрос днес, но в действителност ние все още не сме се освободили от расизма и примативизма.

Сменяйте динамиката на доминиращите и подчинените

Като човек правещ бизнес, вие един път сте доминантен, друг подчинен. Вие може да сте продуцент и да ръководите целия антураж в театъра наречен живот, но се подчинявате на клиентите си, на пазара, на безброй фактори. Вие трябва да може да бъдете не само гъвкав, но и да знаете коя роля кога да приемете, без изобщо каквото и да е смущение. Динамиката на властта е съблазнителен аспект на ролевата игра. Като влезете в ролите на доминиращи и подчинени личности, можете да се потопите във вълнуващ свят на контрол, отдаване и доверие. Смяната на доминиращата и подчинената роля дава на партньорите възможност да изпитат различни аспекти на своята сексуалност, както и възможност да задоволят желанията и фантазиите на другия.

В бизнеса ви се случва един ден да отваряте и затваряте офис или предприятие, дори да вземете метлата или да покажете кое как се прави. Важно е да разбирате всички актьори във вашето начинание за да постигнете успех. Защо не го правим в секса, от какво ви е страх, да размените позициите си с вашият партньор, защо не изпитате и друго удоволствие? Сексът е удоволствие, насладете му се максимално!

Един интригуващ подход към ролевите игри на половете е да се обърнат традиционните роли на половете в рамките на различни сценарии. Това позволява и на двамата партньори да изпитат нови перспективи и да изследват динамиката извън обичайния си опит. Например жената може да се въплъти в традиционно мъжки характер, а мъжът да поеме традиционно женска роля. Сменяйки сценария, вие и вашият партньор можете да получите нов поглед, да оспорите обществените норми и да разширите творческите си граници.

За успешния бизнес са важни разнообразните сценографии и избирането на печелившият декор, вие създавате брандове, не по шаблон, нали? Вие създавате различни бизнеси и всеки от тях носи своята уникална динамика. Всеки актьор в бизнеса има специфична динамика, която вие трябва да разбирате и да може да играете с нея. Често срещана тема за ролевите игри идва от познатата динамика, като например да играете ролята на шеф и служител, учител и ученик или на домакински фигури като майстор или домакиня. Опитайте да играете роли на персонажи на властови или отговорни позиции, създавайки игрива динамика, която остава в рамките на взаимно установени граници. Това може да бъде лек начин да се освободите от рутината и да предизвикате творчество, без да навлизате в мътна територия. Преобличането като любими герои от попкултурата, фантастиката или митологията може да повиши нивото на ролевата ви игра, пренасяйки и двамата партньори в един напълно нов свят на удоволствие и въображение. Косплеят може да включва сложни костюми, перуки, реквизит и дори грим.

Като възприемете напълно тези персонажи, можете да се докоснете до ново измерение на себеизразяването, да въплътите различни аспекти на сексуалната си идентичност и да откриете непознати досега желания. Игрите притежават огромен потенциал за насърчаване на разбирането, връзката и вълнението в сексуалния ви живот. Независимо дали с партньора ви сте любопитни да размените традиционните роли на половете, да изследвате динамиката на властта, да се впуснете в познати фантазии или да се отдадете на косплей, ключът към успешното и пълноценно преживяване се крие в откритата комуникация и съгласието. Когато се впуснете във вълнуващото пътешествие на ролевите игри, приемете уязвимостта, която идва с тези приключения, както и възможностите за открития и личностно израстване.

Бъдете радикални в любовта си!

Бизнесът е да давате и предоставяте на другите стоки и услуги, които ги карат да се чувстват щастливи и да искат още и още. Това е единственият начин да бъдете успешни в него, давайки щастие и любов. Бизнесът не е тирания, той е свобода и щастие, прехвърлете това кредо и във вашия личен живот. В Библията, Йоан 3:16, е най-добрият пример за това как да демонстрираме Божията любов: "Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине всеки, който вярва в Него, но да има вечен живот". Ако следвате този модел, ще бъдете принудени да давате и то радикално. Радикално означава "крайно, необичайно, различно от нормалното и агресивно. Често пъти като предприемачи се фокусираме върху важността на това да бъдем диво запалени по продукта или услугата, които предоставяме, но като предприемач трябва да бъдете радикално запалени по хората, на които служите, и по хората, които служат на това всички наоколо да са щастливи. Тази радикална любов се изразява чрез радикалното даване, а не получаване. Защото това, което можем да вземем от философията на бизнеса приложена в живота ни е любов!

Илиян КУЗМАНОВ

 


Свързани