Пазарджик

Млади фотографи, влюбени в изкуството, откриват изложба в галерия „Машев“

  12.02.2024 07:45             
Млади фотографи, влюбени в изкуството, откриват изложба в галерия „Машев“

ПАЗАРДЖИК. С изложба и весело настроение фондация „Ви Арт“ в галерия „Георги Машев“ отбеляза края на проекта „Култура Пз“ на Националната програма за младежта към Министерството на младежта и спорта. Събитието е прекрасен повод момичетата и момчетата да покажат 32 свои фотографии с текстове към тях. Репортажно-документално видео за емоциите на творческия процес ще видят присъстващите на проявата. Те ще се докоснат и до всичките 65 произведения, свързани с културно-историческото наследство на Пазарджик и региона, събрани в нарочно

луксозно издание - каталог „Култура Пз“

Изложбата ще може да се посети и на 19 февруари в училището в Паталеница.

Повече за събитието разказа Вили Тодорова – ръководителка на „Ви Арт“:

- Тази е 11-ата година от учредяването на неправителствената организация през 2012 г. Министерството всяка година предлага програми с интересни за младите хора инициативи в областта на културата, изкуството, спорта, образованието, предприемачеството, околната среда  и други. През 2023 г. спечелихме проекта „Култура ПЗ“. Дейността му бе насочена към младежи на възраст от 15 до 28 години. Работата бе изключително интересна и ползотворна.

Занятията се проведоха като работилници в Пазарджик и Паталеница. По темата „Опазване и разпространение на културното наследство“ домакини станаха фотографите Никола Колев – директор на училището в Паталеница и Александър Иванов. Учителят Никола Колев представи теоретично свои фотографии, свързани с архитектурни, исторически и етнографски обекти в Пазарджик,

съпоставяйки местата от старите снимки с обстановката днес

Какво каза по темата Никола Колев - четете ТУК.

Начинаещите фотографи в продължение на 2 дни снимаха средновековната църква „Свети Димитър“, Баткунския манастир „Св. Петър и Павел“, основан през 11-12 век в близост до крепостта Баткунион, и други.

Фотографът Александър Иванов запозна участниците по темата за природата като културна ценност през погледа на визуалното изкуство. С показаните свои фотоси той представи красотата на природата и как тя да се опазва. Александър Иванов сподели пред младите фотографи как най-добре да заснемат природни картини, предаде техники и тънкости в занаята. Обсъдиха се въпросите за естетиката на културните ценности и ползите от изкуството.

Работилницата предостави възможности за получаване на повече знания за

природните богатства,

за уменията как на практика да се снима. Тази дейност повишава личната и на обществото култура. Посетената кариера в местност край пътя за Панагюрище даде представа как да се използват природните богатства, без да се нарушава ландшафта за рекултивацията и засаждането на нови дръвчета.

Темата литературните ценности в културното наследство бе взаимствана от книгата на нашия съгражданин Константин Кантарев „Пролетта на един град“. Произведението представя литературното наследство на Пазарджик от последните години на 19 и първите на 20 век. От Диляна Матакиева, преподавателка по литература и културен предприемач, младежите научиха

как се правят анализи на фотографии и как се пишат текстове за тях

Разгледаха се въпроси за естетиката и културните ценности на града. Фотоси запечатаха архитектурни и исторически забележителности – катедралната църква „Света Богородица“, старите къщи по Мехкемето и Паша арк.

Чрез различните форми на културни дейности успяхме да достигнем до младите хора и да им предоставим възможности за творческо изразяване и личностно развитие. Придобивайки нови знания в областта на фотографията и възможността те да ги прилагат на практика, допълни Вили Тодорова, която също е майстор във фотография.

Тя вярва, че фондация „Ви Арт“ създава подходяща среда за подкрепа на момичета и момчета да осмислят свободното си време. С дейността си неправителствената организация ги мотивира да развиват и професионални умения, да познават културните ценности и да ги пазят.

- Фондацията е място за общуване, за нови приятелства, защото комуникацията вече е само през интернет и телефона.

Не по-малко е важно, че след участието в съответния проект,

младите хора откриват своя професия,

като Стилиян Мурджев. Младежът, след участието в проекта „Фотомомент 2022“, записа специалността „Фотография“ в Нов български университет в столицата. Иван Паунов и Дани Зайчев пък, след занятията по младежко предприемачество, откриха свой собствен бизнес.

Очакваме следващия проект за 2024 г. на министерството, по който ще кандидатстваме, за да научават младите хора нови неща за себе си, за хората и за света, убедена е Вили Тодорова.

Какво казват млади фотографи, четете ТУК.

Пенка МИХАЙЛОВА

Проект „Култура Пз“ се изпълнява от Фондация „Ви Арт“ по Договор № 25-00-23/12.07.2023 г. към Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 а от закона за хазарта за 2023 година.


Свързани