Пазарджик

Грипът тази година е продължителен – симптомите остават до 2-3 седмици

  05.02.2024 07:36             
Грипът тази година е продължителен – симптомите остават до 2-3 седмици

ПАЗАРДЖИК. В грипна епидемия сме, а за да се ограничат контаките и да се възпрепятства още по-масовото разпространение на вирусите, учениците учат онлайн.

За грипа, който разболява в момента, за усложненията от него и за това как да се предпазваме разговаряхме с д-р Атанас Влашев от Пневмофтизиатрично отделение на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Никола Пенчев“ (СБАЛПФЗ) в Пазарджик - бившия Областен тубдиспансер.

- Симптомите са обичайните - главоболие, повишена температура, втрисания, изпотявания, кашлица, болезнено зачервено гърло, хрема, отпадналост, умора, мускулни и ставни болки. При различните болни се проявяват различни и в различни комбинации.

Грипът е силно заразен

и както при повечето вирусни инфекции, заразяването става по въздушно-капков път, при допир със замърсени повърхности или с директно предаване от заразен човек. Най-уязвимите групи са децата до две години, страдащите от хронични заболявания, възрастните хора над 65 години, бременните жени. Инкубационния период е кратък - от един ден до една седмица.

През първите два-три дни болният може да взима главно симптоматични лекарства (тези, които облекчават оплакванията) и аналгетици. Важно е също така да се приема достатъчно количество течности - поне два литра на ден за възрастните и 2.5 литра, ако има и температура заради дехидратацията. Течностите може да са вода, чайове, натурални сокове, супи и т. н.

Витамините трябва да са във висока доза

Най-добре е да си ги набавяме с плодове – портокали, мандарини, кивита, грейпфрути, банани, ябълки и всички останали, които могат да бъдат открити по пазарите и в магазинната мрежа. По-възможност нека храната да е богата и на белтъчини, за да може организмът да произвежда повече енергия. Поради тази причина е добре в менюто да присъстват мляко, сирене, кашкавал и други.

Ако симптомите не отшумяват, задълбочават се или се появяват нови, е препоръчително да се потърси лекарска помощ. Лекарят е този, който най-правилно ще прецени дали е време да се включат антивирусна терапия и имуностимуланти. С антибиотиците трябва да се внимава, особено когато си ги самоназначаваме. Вирусите, особено в началото, не се повлияват от тях. Антибиотици трябва да се приемат по лекарска преценка. Често това става след необходимите изследвания – кръвна картина, рентгенография на бял дроб, тест за грип, тест за Ковид и т. н.

Предпазните мерки, които всеки един от нас може да вземе, са съвсем простички -

често измиване на ръцете с вода и сапун,

почистването им с мокри кърпи или разтвори на спиртна основа, носене на лицева маска, закриване на устата при кихане и кашляне, избягване на търкането на очите и докосването на носа и устата с мръсни ръце. Затворените пространства трябва да се проветряват често.

Ако някой, било то възрастен или дете, усети неразположенията, за които вече стана дума, е разумно да си остане вкъщи, вместо да отиде на училище, на работа или на детска градина. Така се ограничават контактите и разпространението на вирусите намалява. Защото наблюдаваме много млади болни, както и деца.

Грипът е продължителен. Симптомите му отшумяват до две-три седмици максимум. Може да настъпят усложнения, особено при хората с хронични заболявания. Най-честите усложнения са

пневмонии,

синузит, ларингит, отит и други. Да не се подценяват, защото не е изключено да се стигне до дихателна недостатъчност и други изключително сериозни състояния. За щастие, към настоящия момент не наблюдаваме някакъв пик на усложненията. В рамките на обичайното са за това време на годината. Да, приемът при нас, както и в другите отделения, в които се лекуват усложнения от грип, е повишен. Но така е през зимата.

И дума не може да става за сравнение с Ковид пандемията – нито като численост, нито като тежко протичане. Тогава всички 36 легла в нашето отделение бяха заети. Всички пациенти бяха с дихателна недостатъчност в различни степени и се нуждаеха от кислород. Докато сега е далеч по-спокойно. Короновирусът обаче също не е изчезнал, продължава да разболява. От него също трябва да се пазим, подчертава лекарят.

След това той отново се връща на профилактиката:

- Профилактиката включва и поддържането на добра физическа активност, спортуване, балансирано хранене, отделяне на достатъчно време за сън и почивка, намаляване употребата на алкохол и цигари.

Да не забравяме и ваксинацията. Препоръчително е

ваксините

да се поставят в есенния сезон, от края на септември до началото на декември, за да сме защитени по време на пика на грипа. Противогрипните ваксини са особено препоръчителни за рисковите групи - хрониците и възрастните хора над 65 години. Имунизацията трябва да се съгласува с личния лекар или с лекуващия специалист и да се вземат предвид заболяванията на пациента. Ваксинацията не само пази, но и може да предотврати развиването на усложнения, постъпването в болница и по-тежкото боледуване като цяло, подчертава младият медик.

29-годишният д-р Атанас Влашев е лекар-специализант от Алеко Константиново.

Постъпва в Пневмофтизиатричното отделение на СБАЛПФЗ „Д-р Никола Пенчев“ точно в разгара на Ковид пандемията

- С другия млад колега – д-р Тилев, навлязохме практически в белодробните болести точно в пика на Ковид – спомня си той. - Не беше лесно. Но натрупахме много опит, много знания и вярвате или не, едно спокойствие в самата работа. Колкото по-голямо хладнокръвие запазва човек, каквото и да се случва, толкова по-полезен е. Сигурно е така и в останалите професии.

Мария ДЪБОВА


Свързани