Спорт

Има или няма прозрачност в Хебър?! Управата на клуба с оставки на масата, но засега няма да ги подава

  02.02.2024 16:32             
Има или няма прозрачност в Хебър?! Управата на клуба с оставки на масата, но засега няма да ги подава

ПАЗАРДЖИК. Има или няма прозрачност в Хебър? В отговор на заявеното от кмета Петър Куленски, за което писахме ТУК, днес управата на Хебър даде пресконференция за медиите, на която под формата на риторични въпроси председателят на УС на Хебър Елизар Спасов отрече да е пречено по някакъв начин на Общината да се запознае детайлно с финансовото състояние на клуба и да влезе със свои представители в управителното тяло. Той се позова и на видеокамерите на "Бенковски" 200. Но не бяха показани видеозаписи или счетоводни документи и след този брифинг мъглата не се вдигна, за да се види кой казва истината. Сигурното е, че управата на Хебър чака сесията в средата на месеца за гласуването на бюджета и се надява, че шансовете да се гласува по-голям процент от заложения в проектобюджета 1 милион лева за спорт са повече от добри. В тази насока се работи активно, наред със сондажите на бизнес средите.

Самите бизнес среди обаче също са обезкуражени и се питат какмо става, каза Румен Димитров, който на своя глава дава немалко пари всеки месец за Хебър, но призна, че това няма да продължава вечно.

Димитров призова съветниците и кмета към обединение в името на футбола.

В края на брифинга Спасов заяви "Оставките ни са на масата" и добави, че ръководството е готово да напусне клуба, ако това е целта Община Пазарджик. В началото му пък използва думите "неблагоприятно" и "пагубно", за да определи отражението върху клуба на публикациите в социалните мрежи от месец насам.

"Преди месец започнаха публикации в интернет пространството, които се отразиха неблагоприятно на целия ни клуб. Проблемите в клуба започнаха около месец ноември, когато бе прекратено финансирането от Общината. Искам да задам няколко въпроса на г-н кмета: Вярно ли е, че след мача ни с Черно море, г-н Куленски влезе в съблекалнята, и каза, че Хебър ще бъде подкрепен и че няма да откаже съпорта си? Две седмици по-късно се срещнахме с кмета. Изложихме какви са ангажиментите към общината и вярно ли е, каза че той вижда да продължи ангажимента до рамките на 200 000 лева. Вярно ли е, че ние предоставихме всичката информация за финансовото състояние на клуба. Вярно ли е, че кметът 4 пъти ни отказа скромната сума от 20 000 лв, с което да заплатим поне коледната заплата на треньорите и до момента е превадена сумата от 0 лева. Вярно ли е, че общината е абдикирала от поддръжката на базата и отказва неколкократно дори да даде 4000 лева за семена и торове?", питаше Елизар Спасов и даваше пояснения към въпросите си.

В отговор на въпрос на "Знаме" защо не се покажат конкретни счетоводни цифри, за да се обори твърдението на кмета за счетоводна непрозрачност, да се покаже движението на паричните потоци, Елизар Спасов заяви:

"Средната месечна сума, с която Общината се ангажираше към футблния клуб, беше 200 000 лв. Извън тази сума беше сумата от 20 000 лв, която трябваше да подпомага детско-юношеската школа. Тази сума влиза по отделна сметка. По нея от началото на годината са преведени 160 000 лв. за 8 месеца. В клуба има над 60 човека служители. От тази бройка футболистите са една малка част, защото много от играчите в първия отбор са юноши, чиито заплати са минимални. Включително в тези юноши попада и синът на г-н Пенев. Минимални заплати по законодателството, действащо във футболния съюз. Тези суми са одобрени като разходи на актуализацията на бюджета на 30 декември. Тези суми не са били достатъчни за издръжката на клуба. Ако Общината си беше изпълнявала задълженията, клубът нямаше да има нужда да се разделя с най-добрите си футболисти - да продава Георги Николов, да се разделя с естонски национален вратар, който беше човекът с най-голяма заплата в клуба. В спортно-техническо отношение само един от четирите напуснали футболисти е по решение на г-н Пенев. Бяхме принудени да продадем Георги Николов. Ако го бяхме продали през лятото, сумата щеше да бъде двойна", каза председателят на клуба.

Той бе категоричен, че на представители на Общината е оказан пълен достъп и съдействие до счетоводната документация, като единствено те са били помолени да не ксерокопират договорите на футболистите след като ги прегледат, защото са конфиденциални. За него и колегите му било странно напускането на петимата представители на Общината в качеството им на гости на Общото събрание точно преди да започне обсъждането на кандидатури за членове на УС. Спасов подчерта, че и преди, и сега, има готовност от страна на ръководството "1-2-3-5" представители на Общината да влязат в управата. Дори от клуба споделили идея пред Общината като членове на УС да влязат конкретни представители на администрацията - да бъдат поканени главния финансист, главния счетоводител и главния юрисконсулт.

Председателят бе попитан от члена на Общото събрание на дружеството Ангел Спасов-Аглаята защо по време на събранието не е бил представен отчетът за задълженията, за приходите и разходите на членовете и на гостите. Съименикът му по фамилия - не получи отговор.

Спасов заяви: "За да има прозрачност, която те търсят, нашите оставки са на масата. Имам оставки, които не съм приел на служители в клуба. Не съм се оженил за този клуб, този клуб е на Пазарджик и неговите фенове. Към днешна дата има интерес към четирима наши футболисти. Нищо конкретно като преговори и развитие на тези преговори. С г-н Пенев решихме процесът по изходящи трансфери да бъде 90% ограничен. Ще разглеждаме само изключително атрактивни за нас предложения. Продължава процесът по търсене на нови попълнения, който беше миниран и компроментиран от тези фейсбук изяви. Има трима футболисти, които са с единия крак тук. Иван Василев от Янтра беше близо, но отиде да подпшише с Етър, а не с нас", коментира Спасов.

КАКВО КАЗА ЛЮБОСЛАВ ПЕНЕВ, ЧЕТЕТЕ ТУК.

(Зн)


Свързани