Пазарджик

Кметът Петър Куленски: Фестивалът ”Зимни музикални вечери - проф. Иван Спасов” нарежда Пазарджик сред културните столици на България

  02.02.2024 15:37             
Кметът Петър Куленски: Фестивалът ”Зимни музикални вечери - проф. Иван Спасов” нарежда Пазарджик сред културните столици на България

Както "Знаме" вече писа, фестивалът "Зимни музикални вечери - проф. Иван Спасов" бе открит в пълна зала и с бурни аплодисменти. С диригентската палка бе главният художествен ръководител на Симфоничния оркестър в Пазарджик - проф. д-р Григор Паликаров. 49-ото издание е в година с много годишнини и част от тях са намерили място в програмата.

Най-важната за нас е 90-годишнината на диригента, композитор и основател на музикалното събитие - проф. Иван Спасов. Снощи звуча неговото Адажието за оркестър, писано през 1989 година. Макар и знакова за маестрото и много красива, това е една от по-рядко изпълняваните му оркестрови пиеси.

Разбира се, за проф. Иван Спасов стана дума и в официалната част:

"Тази година си спомняме за него с особено чувство на признателност, а споменът е изпълнен с топлота, защото той остави ярка следа във всички, които го познаваха, със своята човечност, с принципите си и с високото си естетическо отношение към живота и изкуството.

Всяко издание на фестивала, който днес носи неговото име, ни напомня за преходността на човешкия живот и за непреходността на вечните естетически стойности. Затова този традиционен за нашия град празник на музиката е и повод да отдаваме дължимата почит към проф. Иван Спасов и неговия творчески гений, към композитора, диригента, публициста, общественика, гражданина, който ни наложи висока мярка за творческо развитие и човешко поведение."

Фестивалът бе открит от кмета на Пазарджик Петър Куленски:

- Няма да е нескромно, ако кажа, че благодарение на този фестивал, от почти половин век Пазарджик е сред културните столици на България. Тази година, заради 90-годишнината от рождението на неговия създател, фестивалът е специален за нас. Проф. Иван Спасов е оставил своя отпечатък не само върху българската класическа музика, но и върху световната. Сигурен съм, че през следващите четири дни всички ние ще се насладим на прекрасните изпълнения на тези музиканти под диригентската палка на проф. Паликаров и на други именити диригенти като него.

Следвайки традицията, поставена от самия проф. Иван Спасов, Зимните музикални вечери отново започнаха с емблематичната рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров, на който честваме 125 години от рождението през 2024 г.

Светът отбелязва и 160 години от рождението на Рихард Щраус. А в първата част снощи прозвуча рядко изпълнявано негово произведение - "Бурлеска за пиано и оркестър в ре минор" -  ефектна пиеса от ранния Щраус. На пианото бе Хориа Михаил от Румъния - един от основните солисти на букурещкото радио.

Във втората част, като контрапункт на тъжното Адажието на проф. Спасов, чухме Триумфален марш, оп.110 от Карл Райнеке, както и една от най-популярните творби на Бедржих Сметана – Симфонична поема „Вълтава“ из цикъла „Моята родина“. От неговото рождение се навършват 200 години.

Сред гостите, уважили за събитието, бяха съпругата на проф. Спасов - проф. Василка Спасова, зам.-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев, акад. проф. Пламен Карталов - директор на Софийската опера и балет, кметът Петър Куленски, областният управител Валентина Кайтазова и заместникът й Стефан Димитров. Получени са поздравителни адреси от Младежки дом - Пазарджик и Държавна опера - Варна.

Фестивалът се организира от Община Пазарджик с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с помощта на дарители "Коловаг" АД с главен изпълнителен директор и председател на съвета на директорите инж. Емил Йончев, Телекабел АД, Биовет АД, Пътстрой ООД, Крез-България, Радио СОТ, хотел "Форум".

Зимните музикални вечери ще продължат до неделя включително. Ето програмата за оставащите дни:

2 февруари /петък/ - 18.30 часа

КАМЕРЕН КОНЦЕРТ

Трио „Асай“

Георги Райчев – цигулка

Тодор Иванов – виолончело

Петър Дюлгеров – пиано

Програма:

Лудвиг ван Бетовен - Клавирно трио в до минор, оп.1, № 3

1.Allegro con brio

2.Andante cantabile con Variazioni

3.Menueto. Quasi allegro

4.Finale. Prestissimo

***

Бедржих Сметана - Клавирно трио в сол минор,оп.15

1.Moderato assai

2.Allegro ma non agitato

3.Finale. Presto

3 февруари /събота/ - 18.30 часа

КАМЕРЕН КОНЦЕРТ 

Струнен квартет „Филхармоника“

Павел Златаров – цигулка

Ана Иванова – цигулка

Милена Златарова – виола

Иван Лалев - виолончело

Програма:

Волфганг Амадеус Моцарт (1756 – 1791) – Струнен квартет в си-бемол мажор, K. 589

Allegro;Larghetto;Menuetto moderato;Allegro assai

 Лудвиг ван Бетовен (1770 – 1827) – Струнен квартет № 1 във фа мажор, оп.18

Allegro con brio; Adagio affettuoso ed appassionato; Scherzo allegro molto; Allegro

***

Роберт Шуман (1810 – 1856) - Струнен квартет № 1 в ла минор оп. 41/1

Introduzione: Andante espressivo – Allegro; Scherzo presto; Adagio; Presto

4 февруари /неделя/

КОНЦЕРТ – МАТИНЕ    11.00 часа

МЛАДИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ ОТ МУЗИКАЛНИТЕ ПАРАЛЕЛКИ И ШКОЛИ В ПАЗАРДЖИК

ВЕЧЕРЕН КОНЦЕРТ   18.30 часа

СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР - ПАЗАРДЖИК

Диригент: Даниел Сомоди-Тот

Солист: Виктор Теодосиев – валдхорна

Програма:

Антон Брукнер – Увертюра в сол минор

Рихард Щраус – Концерт за валдхорна и оркестър № 1, оп.11 в ми-бемол мажор

****

Бела Барток – Шест румънски народни танца

Золтан Кодай – Танци от Галанта

Йоханес Брамс – Унгарски танц № 1, сол минор.

"Знаме"

 


Свързани