Пазарджик

Словесна престрелка за сметопочистването - цената на новата поръчка е с 1 милион лева по-ниска, отговори кметът на “Новото време“

  02.02.2024 12:00             
Словесна престрелка за сметопочистването - цената на новата поръчка е с 1 милион лева по-ниска, отговори кметът на “Новото време“

„Ще провали ли Кметът първата важна обществена поръчка за Пазарджик?“ – това питат чрез медиите съветниците от групата на „Новото време“ кмета на общината Петър Куленски. Те зададоха „четири неудобни въпроси към кмета за сметопочистването на Пазарджик“ във връзка с бързо обявената обществена поръчка за избор на фирма, която да осъществява сметопочистването на Пазарджик, Мокрище, Ивайло и Главиница.

Кметът Петър Куленски бързо реагира с, както той ги нарече - „четири адекватни отговора, които съветниците на "Новото време" не са свикнали да получават“.

Ето въпросите:

1.  Кои са  „изключителните обстоятелства“ наложили обявяването на поръчката със срок от 24 часа чак на 30 януари 2024 година, след като ВАС е изпратил указания за приключване на предходната такава поръчка още в началото на декември 2023 година?

2.  Защо, въпреки заявките за „прозрачност и светлина“, не обявихте конкурсна процедура, гарантираща най-изгодна цена, а търг, публикуван след края на работния ден и със срок по-кратък от 24 часа?

3.  Вие лично ли се разпоредихте за вида на процедурата или бяхте посъветван от някой “нов експерт”?

4. Има ли фирма, която е била предупредена за предстоящата процедура, за да може да подготви необходимите документи в невъзможно краткия срок?

Ето отговорите на кмета:

1. В изрично изпълнение на указанията на ВАС, сме изискали допълнителна информация от участниците, след което, на 17.01 сме взели решение за избор на изпълнител. “Изключителните обстоятелства” са свързани с това, че на 29.01 е постъпила жалба от един от участниците, което не ни е позволило да сключим договор и да осигурим непрекъсваемост на дейностите по сметопочистване и сметоизвозване и след 01 февруари. Ние сме действали категорично в защита на обществения интерес и в изпълнение на задължителните предписания на РЗИ и РИОСВ да извършим необходимите действия за опазване на общественото здраве в условията на грипна епидемия.

2. До момента на подаване на подаване на жалбата (29.01) ние не сме имали никакво основание да обявяваме нова процедура. Краткият срок - по-малко от 72 часа от подаването на жалбата до изтичане на срока на концесията, не ни позволява да проведем друг вид процедура. Цената не ощетява гражданите, напротив. Тя е с ПОВЕЧЕ от 1 МИЛИОН ЛЕВА на годишна база ПО-НИСКА от тази, която Попов е определил, стартирайки процедурата по ЗОП през февруари 2023 г.

3. Решението е взето на база анализ на ситуацията и кратките срокове, като същото е изцяло в защита на обществения интерес, здравето и публичните финанси на жителите на Пазарджик и околните села. И нещо друго - ако бившият кмет не бе постановил едно порочно решение за избор на изпълнител през пролетта на 2023 г., което да бъде отменено като незаконосъобразно от ВАС в последния работен ден преди коледните празници, ние нямаше да сме в ситуация, в която да се налага да действаме при неотложност, за да гарантираме здравето на пазарджиклии.

4. Никоя фирма не е била предупреждавана за нищо. Това са едни порочни практики, в които съветници от Новото Време явно се оглеждат като в огледало, но които няма да бъдат толерирани в моя мандат.

(Зн)


Свързани