Регионът

В Динката се вдигнаха на протест срещу кариерата за инертни материали

  02.02.2024 10:35             
В Динката се вдигнаха на протест срещу кариерата за инертни материали

Общината застава зад хората от селото и търси диалог

Тази седмица жителите на Динкита излязоха на голям протест. Причината - кариера за добив на инертни материали по брега на река Тополница. Те настояват договорът на концесионера да бъде прекратен, а изкопните работи да спрат. Безпокоят се най-вече, че са достигнали на метри от къщите им и ги застрашават. Опасност се създавала и за децата, които през лятото обичат да ходят на реката. Хората се гневни и че се съсипват земеделските им земи, че заради копаенето не могат да обработват всичките, а масово местните се занимават именно със земеделие.

Хората са категорични, че ако кариерата не спре работа ще изл язат отново на протест, но този път се заканиха, че ще спрат движението по АМ “Тракия” в участъка на Лесичово.

„Общината търси диалог, но подкрепя изцяло местните жители”,

заяви общинският кмет на Лесичово инж. Серьожа Лазаров. „Може да е законно, но морално ли е?”, пита и зам.- кметът Веселина Милкова.

През 2009 г. държавата дава концесия за добив на инертни материали в непосредствена близост до село Динката. С Решение № 664 от 16 октомври 2007 г. на Министерски съвет се взема решение за предоставяне концесия с предмет „Експлоатация на подземни богатства по чл. 2, т. 5 от Закона за подземните богатства – строителни материали – баластра, представляващи изключителна държавна собственост в землищата на селата Динката и Памидово. Концесионната площ е 1 427 942 кв.м.

Срокът на концесията е 25 години или до изчерпване на количествата

Договорът за концесия е подписан на 23 ноември 2007 г. между министъра на МРРБ Асен Гагаузов и концесионера фирма „Врис“.

Освен находище „Лозница 1“ между Динката и Памидово има още един участък - „Лозница 2“ между селата Величково и Юнаците.

Правоприемник на всички права и задължения на „Врис“ ЕООД е „Холсим кариерни материали“ АД чрез споразумение от 15 юни 2021 г. Докато в продължение на години материал се извлича само от едно място,

в последната година се започва добива в най - плодородните земи около Динката

Плодородна земя, трета и четвърта категория, която местните жители обработват от години. Зеле, чесън, пипер, кромид, картофи произведени тук се продават на пазарите в София, Пловдив, Пазарджик. Част от продукцията се изнася за съседни държави. Изкопните дейности вече поглъщат не само плодородната земя, но застрашително заплашват и къщите на хората.

Смъртен случай в необезопасени кратери

Кратери със стръмни брегове са необезопасени. Те са с дълбочина 12 метра и пълни с вода. Само преди дни тук се е удавил човек, за чието изваждане са пристигнали специално водолази от Пловдив.

В отговор до медиите концесионерът отговаря, че няма задължения да ги огражда нито по време на работа, нито след това. Сериозна е заплахата за децата, за жителите, но и поминъка и бъдещето на селото.

Местните жители пък са категорични, че няма да спрат да протестират, докато се прекрати концесионния договор.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани