Пазарджик

Славчо Славчев със самостоятелна изложба, съпътстваща фестивала "Зимни музикални вечери"

  30.01.2024 09:21             
Славчо Славчев със самостоятелна изложба, съпътстваща фестивала \

Тъмнината изкушава със сенките, но след петната на Роршах ще завивам обратно – казва художникът

ПАЗАРДЖИК. След 7-годишна пауза пазарджишкият художник Славчо Славчев отново ще зарадва любителите на изобразителното изкуство със самостоятелна изложба. ХГ „Станислав Доспевски“ представя на 1 февруари от 18:00 часа във фоайето на зала „Маестро Георги Атанасов” съпътстващата изложба на 49-то издание „Зимни музикални вечери – Проф. Иван Спасов“ - „Графика и рисунки“ на Славчо Славчев, познат и с артистичния си псевдоним Сла_Сла.

Това ще бъде 16-та самостоятелна изложба на автора –

включва около 60 рисунки и графики

„Правих ги в последните няколко години. Те са в областта на дигиталната графика, рисунката, екслибриса. Има и In memoriam-творби, посветени на паметта на художника Люлин Търкаланов и журналиста Любо Илков“, поясни пред „Знаме“ Славчо Славчев. Ценителите на творчеството му няма да са изненадани от повечето от темите – сънища, шапки за спомени, страсти човешки, воини, срещи с Лукавия…

„Някои хора се безпокоят от Лукавия, но знаем, че той си ходи сред нас“, казва творецът, а

на въпроса „Кога и къде срещнахте Лукавия за последно“, с усмивка отговаря: „Сабалем, в огледалото“

После присмехулното пламъче в очите му изчезва. „Често разсъждавам на тази тема. Тъмнината изкушава със сенките, с полусенките, с полутоновете. Харесва ми да рисувам човешките сенки – сенките у човека. У човека. Те са изкушение за графика, защото на него му харесва тъмното. Тези сенки ме повлякоха и мене в психологическа посока – затова открих и нови теми - през петната на Роршах, стигнах чак до Заратустра. И толкова ме привлече тъмното, че сега ще трябва да се връщам към светлината“.

Чрез сънищата ли ще стане това, питаме художника, а той отвръща, че

в сънищата ако не най-енигматичен, то поне най-търсен, е женския образ

И в предстоящата изложба има достатъчно творби с Жената в центъра на сюжета.

И с Лукавия, който наднича зад рамото й.

„Е, имам жени в картините, имам, коне, имам кучета… И Лукавия се прокрадва там. Това е една амалгама, която не можеш да отрежеш отделно – като сянката, която се възползва от светлината. Но пък имам вдъхновение и рисувам. Рисувам, даже не успявам да рамкирам много от работите си“, уверява ни Славчо Славчев.

Изложбата може да видите до 20 февруари.

Славчо Славчев е завършил ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Графика”, при проф. Никола Хаджитанев. Работи в областта на графиката, рисунката, Ex Libris, художествената фотография, печатната реклама. Има 15 самостоятелни изложби в страната, Гърция и Италия и е участвал в множество групови изложби, една, от които в Бруклин, САЩ - Съвременен европейски Ex Libris. Носител е на  награди, сред които Награда за студентска карикатура на Национален комитет за трезвеност (1982), няколко награди на Дружеството на пазарджишките художници, на Ротари клуб, Награда за цялостен принос в културата на Община Пазарджик (2007), Първа награда за изобразително изкуство – Конкурс Салерно, Италия (2012) и др.

Тодор ИВАНОВ


Свързани