Пазарджик

Колкото на по-високо ниво е образованието, толкова по-малък е дигиталният тормоз сред учениците

  28.01.2024 07:37             
Колкото на по-високо ниво е образованието, толкова по-малък е дигиталният тормоз сред учениците

До този и до други любопитни изводи достигнаха работещите по проекта на НПО „S@fe Future“ („Безопасно бъдеще“)

ПАЗАРДЖИК. Дигиталният тормоз сред учениците бе основната тема на заключителната конференция по проект на „S@fe Future“ („Безопасно бъдеще“), която се проведе в Пазарджик. В нея участваха представители на ЕК и ООН, турски писател и университетски преподавател, образователни специалисти от Полша, Португалия, Турция и Хърватска, партньори по международния проект по Програма „Еразъм +“.

Преди повече от една година експерти от тези държави се обединяват около идеята за необходимостта от превенция на дигиталния тормоз сред най-уязвимата група в обществото – децата. В изпълнение на проекта са проведени

изследвания сред 200 деца в петте страни-партньори

Изследвана е и връзката между степента на образованост и развитие на образователните система и дигиталния тормоз. Установено е, че в държавите, където степента на образованост и развитие на образователните системи са най-високи - Франция, Германия и Нидерландия (по скалата на PISA), дигиталният тормоз е по-малко, т. е. налице е обратнопропорционална зависимост. Проучена е също така нормативната база в страните-партньори, за което са изготвени доклади. В партньорските организации са създадени приобщаващи комитети, включващи учители, ученици и родители, като надеждата е те да продължат да функционират след приключването на проектните дейности. Чрез семинарни, обучения, срещи с учители, деца и родители и разпространение на електронни материали са запознати над 3000 души.

- Всичко това ни дава увереност, че сме си свършили добре работата - призна Дария Яхимовска. - Навлязохме в един проблем, който е изключително актуален и работата по него трябва да продължи да се развива, като се включват все повече партньорства. Ние, настоящите партньори от петте държави, оставаме обединени от каузата да защитим децата си от насилието в интернет.

Домакин на заключителната конференция бе ОУ „Христо Смирненски“ гр. Пазарджик , което също е партньор по проекта. Директорката Галина Барова представи изготвената Стратегия за работата по дигиталната безопасност и ограничаване езика на омразата, както и План за устойчиво развитие - най-важните документи по „S@fe Future“ до момента. Те

ще продължат да се обогатяват,

включително с опита на чуждестранните партньори, а накрая ще бъдат предоставени на Министерството на образованието, за да могат и други училища да се възползват от добрите практики и направените изводи.

Освен важни моменти, касаещи експертите, документите съдържаха и доста любопитни данни:

- В ЕС все още  няма утвърдена единна нормативна база, отнасяща се конкретно и само за кибертормоза и последиците от него – подчерта г-жа Барова и даде пример за добри практики в различните партньорски държави. - В турския Наказателен кодекс са предвидени сериозни наказания.

В Хърватия има детски омбудсман

и много активен Център за безопасен интернет. В Португалия на нарушителите се забранява да ползват за определен период интернет. Функционират и 12 центъра, в които ИТ специалисти са в постоянна услуга на учители, училища, граждани. В Полша пък силна неправителствена организация обучава деца и преподаватели, като тези обучения са на толкова високо ниво, че преминалите го получават европейски сертификати. Полезна у нас е Стратегията за овладяване на тормоза в училище, но в нея кибертормозът е слабо засегнат.

- Анкетите, които направихме, също ни дадоха материал за размисъл - допълни директорката на пазарджишкото училище-партньор.

- Не всички ученици признават, че са ставали жертва на дигитален тормоз

Като цяло децата не са сигурни как да се предпазват и към кого да се обърнат, сблъсквайки се с него. Колкото обаче по-заети са те, толкова по-малко застрашени са. Когато попитахме дали има кибертормоз в училището за фермери в Полша, учениците споделиха, че нямат време за такива неща. Може би това ни подсказва, че трябва да ангажираме повече подрастващите с неща, които обичат, с извънкласни дейности, които им доставят удоволствие, развиват техните умения и ги подготвят за живота.

С желание в конференцията се включиха и ученици от ОУ „Христо Смирненски“ и гимназия „Аксаков“, работили по „S@fe Future“.

На завиден английски те даваха примери

за дигитален тормоз, споделяха предизвикателства, с които лично са се сблъсквали, както и свои идеи за справяне. Родител на дете от ОУ „Христо Смирненски“ гр. Пазарджик  говори за ефекта от проекта:

- Моят син започна да се вълнува живо от проблема по време на летен лагер, където ги бяха запознали с кибертормоза и начините за предпазване. Тези занимания продължиха и в училище. Вече се чувства по-спокоен и по-уверен в киберсвета. Същото важи и за нас като родители. Радвам се, че в училището, в което учи, се  обръща голямо внимание на тези неща. Вярвам и в ползите от проекти като “S@fe Future“.

На психологическата устойчивост в случай на дигитален тормоз пък обърна внимание психологът, който работи по проекта.

Полезни бяха и презентациите на чуждестранните гости. Те също касаеха

бъдещето на дигиталната безопасност

и дигиталните компетенции.

Пред медиите Катарджина Урбан от Полша, директор на неправителствената организация, която работи по „S@fe future“, проподавател в Университета в Люблин и научен сътрудник в полската Академия на науките, представител на страната си в ЕК сподели:

- Живеем във време, когато младите хора все по-трудно правят разлика между реалния и виртуалния свят. Проблеми от живия живот се прехвърлят в дигиталния. Увеличават се респективно и жертвите на онлайн насилие. Ето защо става все по-належащо да се изработват национални и европейски политики, които да противодействат.

Проблемът съществува във всички европейски държави

И трябва да се обединяваме и да водим заедно борбата срещу дигиталното насилие. В този смисъл проекти като „S@fe Future“  са изключително важни за търсенето на общо решение.

Чуждестранните гости бяха приети  от областния управител Валентина Кайтазова в представителната зала в Областна администрация, както и от зам.-кмета Любомир Гечев и директора на дирекция „Образование и култура “ Весела Тодорова в Община Пазарджик. Всички те оцениха актуалността и значимостта на темата.

Ансамбъл „Пазарджик“ изнесе образователен концерт на тема ,,Фолклорните области в България“ и запозна присъстващите ученици, учители  и  гости с красотата на българското фолклорно изкуство. В Исторически музей – Стрелча ги посрещнаха със стрелчански тутманик и ликьор от рози, а в Панагюрище разгледаха с огромен интерес Панагюрското златно съкровище  и възрожденските къщи към музея.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички