Регионът

Образователни концерти „С музика срещу гнева” в трите общински училища в Панагюрище

  26.01.2024 18:17             
Образователни концерти „С музика срещу гнева” в трите общински училища в Панагюрище

Тази седмица, по инициатива на Местната комисия за борба с противообществените прояви сред малолетни и непълнолетни /МКБППМН/, в трите общински училища в Панагюрище имаше образователни концерти. Те бяха под наслов „С музика срещу гнева“ и бяха представени пред деца от трети или четвърти клас. Концертите се осъществиха със съдействието Импресарска къща „Верджиния Втора – Иван Радилов“.

Освен с чичо Иван, децата се запознаха и с кака Гине ( цигуларката Гинка Радилова и кака Надя (пианиската Надежда Петрова). С много впечатляващ диалогичен подход музикантите представиха на децата инструментите си, творчеството на известни композитори, интересни факти от световната и българската музикална култура. Децата показаха познания, научиха нови интересни факти и послушаха класически откъси от известни произведения.

Секретар на МКБППМН от началото на 2024 година е психотерапевтът Евгения Загорска. Тя подчертава изключително благотворното въздействие на класическата музиката  за оформяне на крехката ценностна система на тази възраст. Музиката има пряко влияние над  чувствата и емоционалния контрол, както и върху сетивните и двигателни психични центрове, стимулира мисловната дейност, както и цялостното психофизиологично развитие при децата.

Как родителите могат да съдействат на процеса по изграждане на емоционалните компетентности и самоконтрол на своите деца?

Психотерапевтът обръща внимание върху факта, че ние сме свикнали да свързваме агресията само с негативната страна на понятието – приравняваме я с насилието. А агресията е много по-широко понятие, включващо и съзидателна енергия, използвана в ситуации, в които детето трябва да се отстоява, да се съпротивлява, когато е необходимо, да се отстоява и да обезврежда рискови ситуации.

В зависимост от това какво се е случвало между детето и възрастните, то е усвоило градивни и/или деструктивни форми на агресия и е натрупало някакъв психологичен опит, още преди да тръгне на училище. Този опит не е достатъчен, за да осъзнае детето само потребностите си и последствията от постъпките или думите си.  На това ще се учи, опознавайки света на знанието и включвайки се в социума.

Потребността  от контакт и свързване в поведението на детето  често  се изразява основно чрез незрелия, груб начин за удовлетворяването ѝ. Когато детето не постигне желаното, то реагира  деструктивно – блъска, бута, рита, задига лични вещи, говори нецензурни думи, сърди се бурно и т.н. Проявата на недоволство, яд, гняв е сигнал, че детето иска да удовлетвори свое желание, но не знае как.

Проблемът с гнева при детето е, че започва да му харесва да е гневно. Склонни сме да се пристрастяваме към удоволствието, което свързваме с изразяването на гнева. А ние не искаме да изоставим онова, което ни харесва. Гневът обаче крие и опасни последствия, които надделяват над удоволствието. Затова е необходимо да помогнем на детето да осъзнае плодовете на гнева, за да се мотивира да го контролира, съветва психотерапевтът.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ ПОД НАЕМ УРЕДЕН ВТОРИ ЕТАЖ ОТ КЪЩА В ОГНЯНОВО И ОВОЩНА ГРАДИНА С РАННИ ХУБАВИ ЧЕРЕШИ И ДРУГИ ПЛОДНИ ДЪРВЕТА. 0897 963 033

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888 412 845
Всички