Четвъртък, 25 Апр 2024
 

Днес Общинският съвет гласува безлихвен заем от 11 млн. лева за погасяване на стари дългове

  25.01.2024 08:59             
Днес Общинският съвет гласува безлихвен заем от 11 млн. лева за погасяване на стари дългове

ПАЗАРДЖИК. Особено важна е днешната сесия на Общинския съвет за жителите на Община Пазарджик, която започва в 14:00 часа. На нея общинарите трябва да гласуват получаването на безлихвен заем от Министерство на финансите в размер на 11 млн. лева - точка 3 от дневния ред. Както писахве, средствата са необходими за покриване на стари задължения, натрупани през последните години, които генерират лихви и разноски. По този начин ще се избегнат съдебни дела и  принудителното събиране на задълженията, натрупани по време на управлението на Тодор Попов.Безлихвените средства от Министерството на финансите ще позволят на Общината да поеме глътка въздух. Местният парламент е изправен пред решение, което ако не вземе в името на общото благо, рискува да си навлече масовия гняв на пазаржиклии.

Срещу Община Пазарджик вече има няколко заведени дела, като само НАП и РИОСВ търсят по съдебен път дължими суми на стойност над 7 млн. лв.

Безлихвения заем е изключително важен за бъдещето на всички в Общината, защото ще бъдат спестени милиони левове, които всички ние е трябвало да платим през следващите години под формата на лихви и съдебни разноски. Сред дълговете ще бъдат покрити задължения към РИОСВ за отчисления по Закона за управление на отпадъците, които не са били заплащани с години. Сумата е в размер на 3 млн. лв. Над 1.6 млн. лева ще отидат за възстановяване на похарчвни средства от набирателната сметка, заради което в момента вървят съдебни дела и тяхното неплащане би довело до блокиране на сметките на Общината.

Над 2 млн. лева са предвидени за възстановяване на отклонени държавни средства от предишното ръководство, които са били предвидени за образование, но са похарчени за “местни дейности”. Какви точно са били тези “местни дейности” остава загадка, коментират от общинската администрация. "С безлихвения заем Общината ще може да започне да ремонтира физкултурния салон на ОУ “Иван Батакалиев”. Да припомним, че през декември 2021 г. държавата в лицето на Министерство на младежта и спорта отпусна 833 000 лева за това, като и тази сума е била отклонена и изразходвана не по предназначение. Неясно остава за какво са отишли средствата, но ремонтът на физкултурния салон дори не е започнат, макар и парите да са похарчени."

С чаканите пари ще се покрият частично дълговете към множество видове доставчици, останали с месеци без заплащане за услугите си, в размер на 2 056 800 лв. Други близо 1.5 млн. лева ще отидат за покриване на публични задължения - неплатени осигурителни вноски и задължения за заплати на общинска администрация, медицински персонал и кметства.

(Зн)


 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички