Други

Празник на баташкия суджук и тънките мезета

  20.01.2024 08:00             
Празник на баташкия суджук и тънките мезета

Събитието мина с много весели истории по време на касаплък и след това

БАТАК. На 13 януари в родопския град се проведе „Празник на баташкия суджук и тънките мезета“. Преди години на ски-пистата при язовир Батак се организираше зимен празник. Сега Общината, музеят и читалището решиха да възстановят част от това голямо събитие като празник на баташките зимни, тънки мезета. Идеята е той да стане традиционен, да се разраства и да се провежда всяка година в краткия период, когато има истински баташки суджуци, кървавици, мезелъци. Защото тези деликатеси се изяждат много бързо!

Всяка баташка къща има своя рецепта за суджуци, но основните съставки и пропорции на месото са едни и същи. След като се заколи, опече, остърже и разснопи прасето, започва приготвянето на суджуците и кървавицата. Първо червата се измиват много добре със сода, сол и вода, като се обръщат със специална дървена пръчица няколко пъти.

Ето няколко рецепти, събрани от музейните работници:

Баташки джигрив суджук

Необходими продукти: черен дроб /джигер/, сърце, бъбреци, половината момици /ядки/.

Дробът, сърцето и бъбреците се попарват с вряла вода. Смилат се с машинка за месо. Претегля се получената смес. Колкото килограма е сместа, добавя се и такова количество смляно месо от прасето. Ако месото е постно, се добавя и малко сланина.

Подправки за един килограм готова кайма: сол-18 грама, черен пипер-2 грама, кимион-4 грама, градинска чубрица- на вкус.

Омесва се много добре, пробва се на вкус / като се опече на скарата малко количество/ и се пълнят червата. Завързват се с канап и се окачват на саръка /дълъг дървен прът/ да съхнат.

Баташки месен суджук

Необходими продукти: свинско месо-две части, телешко месо-една част. Ако месото е от осмянката не се добавя сланина, но ако е по-постно може и малко сланина.

Подправки за един килограм готова кайма: сол-18 грама, черен пипер-2 грама, кимион-4 грама, градинска чубрица- на вкус, червен пипер на вкус и за консервация.

Окачват се на сарък (дълъг дървен прът) да изсъхнат. Ядат се сурови.

Със същата смес се напълват „фуската”, „бабата” (пикочен мехур) и „стареца”(шкембето)-овалват се в пепел и се нарязват по коситба (според обичая от миналия век).

Баташка кървавица

Необходими продукти: бял дроб, половината момици /ядки/, смляно месо в съотношение 3 към 1- три части месо, една част белия дроб и момиците.

 

Подправки за един килограм смес: сол-18 грама, черен пипер-2 грама, кимион- 4 грама, чубрица, градинска -на вкус, червен пипер на вкус и стрък ситно нарязан праз.

Омесва се много добре и се пълни дебелото черво.

За Празника на баташкия суджук и тънките мезета помогнаха:

Петър Станков, Петър Белокапов, Йордан Велчев, Георги Пейчинов, Димитър Балабанов, Петър Коларов, Георги Джурков, Венцислав Табаков, Николай Балабанов, Румен Мирчев, Николай Мирчев, Михаил Мирчев, Георги Стамболиев, Илия Банчев, Любомир Кормушев, Ангел Бъбаров, Петър Джурков, Георги Тинов, Петър Чонков, Божидар Василев, Димитър Мирчев, Иван Герджиков, Здравко Герджиков, Горан Коларов, Стефан Стоев, Атанас Пейчинов, Димитър Горанов, Георги Коларов, Георги Власев, Николай Чожгов, Илия Манолев, Илия Костов, членовете на клуб „Родова памет“- Батак, на Ловна дружина-Батак, музейните и читалищните работници.

С часове батачани разказваха на гостите на града как се приготвят тези деликатеси, от кое месо на прасето, с какви подправки, как

червата се мият в седем води от най-офръчната домакиня,

колко време съхнат на тавана, колко трябва да е студено, къде трябва да се занесе и да се опита първия „гъджук“ или „крадец“, за да не изядат котките суджуците. И още много весели истории и случки по време на касаплък и след това!

А желаещите да опитат тази храна за богове бяха много - от Асеновград, Бургас, Пловдив, Пазарджик, София, Велинград, Хасково и др.

Теодора ПЕЙЧИНОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички