Пазарджик

Бизнесът и кметът Петър Куленски набелязаха нерешени и нечути проблеми

  16.01.2024 21:18             
Бизнесът и кметът Петър Куленски набелязаха нерешени и нечути проблеми

ПАЗАРДЖИК. При срещата си с кмета на общината Петър Куленски членовете на Сдружението на частните предприемачи и работодатели в Пазарджик
набелязаха идентични съвпадения на позициите за решаването на наболели проблеми в Пазарджик и общината. Присъстваха и заместник-кметът Любомир Гечев, и директорът на дирекция „Образование“ Весела Тодорова. Срещата се състоя съвместно и в широк състав, като бизнесът в Пазарджик постави на вниманието на ръководството на администрацията дълго време нерешавани и нечути проблеми. Председателят на Сдружението Иван Неделчев изреди списък с конкретни въпроси на кмета Петър Куленски. Акцент беше поставен по приоритетни за бизнеса теми като

обществения транспорт,

който да е съобразен с работното време на бизнеса, изграждането на адекватна мрежа от велоалеи, както в града, така и между града и близките села. Друг много важен проблем, свързан с организацията на движение в Пазарджик, е работата на „Синя зона“. Отново с транспортната достъпност е свързано искането на бизнеса да се работи за довършване на околовръстния пръстен на града и осигуряване на локални платна, обслужващи фирмите по главните артерии към града.

Кметът на Пазарджик Петър Куленски заяви пред предприемачите, че незавършени отчуждителни процедури са явилата се пречка да се стартира изграждането на Западния околовръстен път, по разрешаването на която новото управление на града вече работи. Ремонтът на моста на Марица също предстои да се случи, като това ще стане най-вероятно под формата на неотложен авариен ремонт.

Обраслото с дървесина и храсти корито на Марица

също бе акцент на разговора - посочено като нуждаещ се от спешни мерки проблем. Позицията на бизнеса е, че при един добре изготвен проект и доказване наличието на излишни земни маси, корекцията на реката би могла да се извърши за сметка на пясъка, който ще извлече от нея фирмата изпълнител. Това обаче няма как да стане без санкцията на РИОСВ, уточни Петър Куленски.

За строг контрол по отношение на паркирането

настояват предприемачите. Те предлагат въвеждане на еднопосочно движение по второстепенни улици в централна градска част, за да се създаде възможност за паркиране по посока на движението, както и забрана за паркиране на автомобили по улици, където не могат да се разминат две коли. Улици в “Синя зона“, където е разрешено паркиране от едната страна, да станат еднопосочни, а ако няма възможност - да отпаднат от „Синя зона“; настояват членовете на Сдружението на бизнеса в Пазарджик. Бизнесът срещна разбирането от страна на ръководството и ангажимент за конкретни мерки и по тази тема.

Като изключително обострен проблем

бизнесът посочи осигуряването на квалифицирана работна ръка и отправи конкретно предложение към ръководството на общината  да се работи в две направления – едното е Програма за привличане в Пазарджик на родените тук деца след завършване на висше образование и другото - План за дуално обучение. Именно по тази тема беше насрочена следващата среща на бизнеса с ръководството на Община Пазарджик. Срещата ще се състои през март, а дотогава двете страни ще конкретизират своите въпроси и предложения.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички