Пазарджик

Състезание избра най-добър пернат певец от породата канари “Орфей“

  13.01.2024 09:23             
Състезание избра най-добър пернат певец от породата канари “Орфей“
Отляво надясно: Димчо Димитров, Ангел Янков и Ангел Дречев

Ангел Янков спечели купи в класовете за пеене и за тембър

ПАЗАРДЖИК. Регионално състезание за певчески умения на канари от българската порода „Орфей“ се проведе преди Нова година. Организатор бе Националната асоциация за канарче „Орфей“ (НАКО), чийто председател е съгражданинът ни Ангел Янков – един от доайените на канаровъдството у нас. Янков бе един от четиримата участници – членове на пазарджишкия клуб към Асоциацията, които извадиха 8 птици за състезанието.

Пернатите певци показаха завидни гласови умения

и бяха оценявани от двама авторитетни съдии. Сашо Делчев от Пловдив и Иван Петричев от Пазарджик отчитаха много показатели, а в оценките влизаха задължителните турове, свободните турове, точки за композиция и наказателни точки, тембър, активност, темпо… В крайна сметка канари на Ангел Янков му донесоха две златни купи – за пеене и за тембър. На второ и трето място са Димчо Димитров и Ангел Дречев, а дебютантът Димитър Френски е четвърти.

По регламент всяко канарче има 20 минути, за да

покаже певческите си способности в 17 основни мелодии

и 4 допълнителни, имитирайки пеенето на северен и южен славей, авлига, дрозд, синигер… Ако има цифкане и джавкане, то изпълняваните строфи са лоши. Не запее ли пилето, тогава бива дисквалифицирано. Такъв случай имаше и на това състезание.

„Повече колеги-членове имаха нагласа да участват, но

не успяха да подготвят птиците си навреме

А подготовката не е за подценяване“, коментира пред наш репортер доволният победител, който е и председател на Националния клуб за фигурно-стойкови канари. „На 25-я ден след излюпването пилето трябва да се отдели и да стои на тъмно, без да чува нищо друго, освен записи на пойни птици. Затъмването продължава между 20 и 30 дни, а в това време канарчето придобива навик да пее веднага щом бъде извадено на светло“, пояснява Янков.

Пазарджишкият клуб към НАКО се слави с качествените си пилета. Тази година обаче те няма да могат да се докажат на национално състезание – то бе отменено заради опасността от птичи грип.

Алекси СТАНКОВ

 

Снимка 2: Победителят в състезанието


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички