Пазарджик

Урок за Освобождението на град Пазарджик се проведе в библиотеката

  12.01.2024 14:21             
Урок за Освобождението на град Пазарджик се проведе в библиотеката

Урок на тема „Освобождението на град Пазарджик“ проведе отдел „Краезнание“ с ученици от Краеведски клуб „Стефан Захариев“, които учат в 6-ти клас в Основно училище „Любен Каравелов“ с ръководител г-жа Красимира Николова.

Главният библиотекар в Комплексен отдел „СБИО и Краезнание“ Надежда Механджийска представи пред тях предпоставките за обявяването на войната, хода на военните действия и пътя на освободителите до град Пазарджик.

Децата научиха факти, свързани с паметните исторически събития, довели до освобождението на родния ни град. Запознаха се с интересни факти, свързани с личностите, които са главни герои на този исторически момент - генерал Гурко, генерал Брок, Ованес Съваджиян и опълченците от Пазарджик, взели участие във военните действия.

Децата проявиха интерес и взеха участие в обсъждането на темата. Заради тяхната любознателност и желание, с което посещават библиотеката, от ръководството на културната институция те получиха подаръчен комплект – календар, тефтер, химикал.

По повод 146 години от Освобождението на Пазарджик от турско иго, отдел „Краезнание“ представи витрина, в която са експонирани книги, отразяващи паметния за нас ден - 14 януари 1878 г., когато градът ни е освободен от частите на ген. Брок.

Да сведем глава пред подвига на героите, отдали живота си за нашата свобода!

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички