Други Пазарджик

А-ха да “ужилят“ сметката на Общината! Хакнаха профила на шефката на общинска дирекция - тя реагира бързо

  05.01.2024 15:13             
А-ха да “ужилят“ сметката на Общината! Хакнаха профила на шефката на общинска дирекция - тя реагира бързо

С чист късмет  Дима Церова успяла да си върне профила и да предотврати разпространението на измамата

„Приятели, акаунтът ми беше хакнат, месинджър и вайбър също, ако ви пиша за плащания по изипей или да ви искам код от фейсбук, НЕ ОТГОВАРЯЙТЕ!“. За това алармира във Фейсбук директорката на общинска дирекция „Социарни дейности“ Димитрия Церова. Паралелно с това нейната колежка в община Велико Търново - директорът на „Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” Росица Димитрова, пред национални медии съобщи, че хакери пробили профила и на стената й във Фейсбук и започнали да се появяват странни съобщения. Едното от тях гласи: „Важно! Трябва ми някой свободен да отскочи до изипей. Важно е плащам си”. Нейните приятели във фейсбук започнали да отговарят, решавайки, че става дума за нещо спешно. Тя веднага предприела мерки и докладвала за проблема, но измамниците продължили да разпращат съобщения от нейно име по месинджър, като дори давали код, с който хората да пускат пари чрез системата на изипей. Тя е уведомила полицията, със случая веднага са се заели служители на киберсигурност.

Пред „Знаме“ Димитрия Церова коментира, че вчера профилът й е бил хакнат именно след един SMS о бившата зам.министърка на МТСП и настоящ общински социален директор във Велико Търново Росица Димитрова.

„Oт мое име се е започнало писане на колеги и приятели ,че.съм извън града,паднала ми е батерията и имам нужда от помощ-някой да отиде до Изипей и да преведе една сума ..На всеки са писали различни суми. Хванаха се много хора, включително мои колеги, джипито ми - започнаха да ми звънят и да ме питат на кого да превеждат парите... Моят син си е в отпуск ,той е компютърен инженер и работи в Амстердам. Имах късмет, че си е тук. В рамките на 1 час ми върна профила и успяхме да предупредим хората да не отговарят на месинджър,на вайбър или през съобщения, и да не изпращат кодове. Така спасихме доста хора от измамата. Днес подадох сигнал в Икономическа полиция. ГДБОП-Велико Търново разследват там схемата и още не могат да върнат профила на колежката...“, разказа Димитрия Церова.

Тя допълни, че схемата е сериозна. „Пишат от Бяла Слатина, Видин, София и Румънияхакери добре подготвени и добри психолози... Пишеха на децата ми от мое име даже. Влизат ти в чатове, снимки, лични данни и банкови кодове. Аз успях навреме да се обадя в ОББ, за да блокират сметките на Общината,тъй като банкирам през телефона. А хакерите насочват  насочват към Изипей всички“, допълни директорката.

Киберполицаи коментират, че хакерите са изобретателни и постоянно измислят нови схеми. Най-сигурният начин е при най-лекото съмнение при получен мейл или съобщение от ваш приятел, да не бързате да отваряте линк преди да му звъннете и да проверите наистина ли той е изпращачът.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички