Пазарджик

Кметът Куленски: Общината работи под пълна пара – чакаме безлихвени 11 млн. лв. за рефинансиране на стари задължения и 27 млн. лв. за саниране, освен 43 млн. лева за проекти

  29.12.2023 16:39             
Кметът Куленски: Общината работи под пълна пара – чакаме безлихвени 11 млн. лв. за рефинансиране на стари задължения и 27 млн. лв. за саниране, освен 43 млн. лева за проекти

Чистотата и ЛЕД-осветление в селата сред приоритетите за догодина, Солар сити не е изгоден, обясни градоначалникът

ПАЗАРДЖИК. „Общинската администрация работи пълноценно и под пълна пара, мога да ви гарантирам.“ Това заяви кметът Петър Куленски на брифинг пред журналисти, обещавайки срещите с медиите от новата година да се превърнат в практика – в последната седмица на текущия месец.

„В момента текат някои конкурси – за директор на дирекция „Архитектура“, за секретар на общината, за главен счетоводител, от първия работен ден на новата година ще има нов директор на дирекция „Образование и култура“. Нашият екип започва да придобива завършен вид. Но за да се оптимизира дейността на администрацията аз и екипът ми ще предложим някои

структурни промени

Няма да бъдат съществени промени, някои отдели ще бъдат преместени под друга шапка, ще бъдат разкрити някои нови щатни бройки – например в дирекция „Европейски проекти“, където имаме остра нужда от хора, както в отдела по обществени поръчки. Ще работим на пълни обороти, за да можем да усвоим всички възможности, които ни дават държавния бюджет и еврофондовете“, каза кметът.  „Догодина ще оптимизираме дейността на бюджетните мероприятия към Общината – „Жилфонд“, „Пазари и озеленяване“, „Паркинги и охрана“, обредните дейности, Младежкия дом и ОДК. Това са само част от мерките и приоритетите. Разчитаме на добрите идеи, както от страна на администрацията, така и от страна на външна експертиза, която не сме спирали да търсим, за да прилича Пазарджик на един модерен и проспериращ европейски град“, добави Куленски.

Той даде подробности по обявените преди дни във Фейсбук

одобрени проекти за 43 милиона лева за Пазарджик от приетия държавен бюджет

преди дни, за което писахме.

„Една от основните ни първи задачи бе да стабилизираме финансовото състояние на общината и да осигурим средства, за да могат да бъдат реализирани важни проекти. През декември успяхме да постигнем Пазарджик да получи финансиране от държавни и европейски органи. В одобрените проекти, свързани с община Пазарджик, на стойност 43 млн. лева, включваме пълно финансиране за изпълнението на 5 проекта – реновиране на квартал „Марица-Болницата“, което включва реновация на междублоковите пространства, детски площадки, улици, тротоари…  Също и доизграждане на канализацията на с. Ивайло (този проект е за Етап 3) на стойност 23 млн. лева. Получихме финансиране и за още 3 ВиК-Проекта – свързани с реконструкция на главните колектори на промишлената зона на Пазарджик, които ще позволят обема на Пречиствателната станция да бъде увеличен, изграждане на канализационна –помпена станция  за отпадните води на с. Добровница (там бе изградено и едно общежитие, което няма канализация и реално по две цистерни на ден ходят, за да изпомпват отпадните води, както и реконструкция на тласкателния водопровод на с. Величково“, каза Куленски.

Той сподели, че за негово „най-неприятно усещане“, когато встъпил в длъжност, в Община Пазарджик

имало едва пет готови такива проекта и само два от тях имали разрешение за строеж

Което попречило пълноценно усвояване на предвидените в бюджета средства.

„Ето защо се заехме да осигурим и средства за проектиране, за да подготвим важни проекти през 2024 г. и респективно да търсим пари за реализацията им през 2025-а и 2026 г. Тук включваме пълното благоустрояване на два квартала – широк център и „Ябълките“ – по примера на „Марица-Болницата“ с реновация на градската инфраструктура. Проектираме и пълен основен ремонт на ключови за Пазарджик улици и булеварди – бул. „Г. Бенковски“, „България“, „Христо Ботев“, улиците „Пловдивска“, „Ген. Гурко“, „Димчо Дебелянов“, „Александър Батеберг“, „Ивайловско шосе“ . Под основен ремонт разбирайте пълна реновация на ВиК-мрежи, асфалтиране, тротоари, паркоместа, озеленяване, велоалеи плюс средства за проекитиране на канализацията на с. Мокрище, близо до което се намират помпените станции, откъдето Пазарджик черпи половината от питейната си вода.

Саниране за 27 милиона лева в Пазарджик

Последния работен ден преди празниците – 22 декември,  излезе класирането на одобрените за саниране обекти. Стана ясно, че по програма „Енергийна ефективност Пазарджик получава 27 млн. лева за санирането на 13 блока.

„Веднага след празниците се заемаме изработването на работни проекти, с обществени поръчки за избор на изпълнител – тази програма трябва да се реализира до средата на 2026 г.“, поясни Куленски. И припомни, че след намеса на екипа му и застъпване пред министър-председателя акад. Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев  бяха отпуснати 300 000 лева за доизграждането на храма на с. Драгор.

„В момента сме в процедура с МФ, по която на Община Пазарджик

да бъдат отпуснати безлихвени средства от 11 млн. лева, с които да рефинансираме

стари  лихвоносни задължения на Общината. С други думи, да се разплатим за част от старите дългове на предишното ръководство. Тук включваме публични задължения, възстановяване на част от отклонените средства за държавно делегирани дейности в сферата на образованието и социалните услуги, дължими суми за осигуровки, плащания към контрагенти и кредитори под риск да бъдат заведени съдебни дела срещу нас“, поясни Куленски (малко преди това той обяви това и на последната сесия за 2023-а). От МФ имало уверение, че средствата ще бъдат отпуснати след обществено обсъждане и зелена светлина от Общинския съвет на извънредна сесия през януари, където да бъде взето решение да се кандидатства за тези пари.

Куленски съобщи, че е започнал процес по възвръщане на собствено имущество, което да генерира приходи.

„Изпратих предизвестие за прекратяване на договорите за наем за 4 общински паркинга,

отдадени на доста ниска цена – занапред ще ги управляваме ние, за да може по-ефикасно да се грижим за Синя зона, маркирането и ред други дейности.

Сезирахме институциите за начините, по които са били харчени публичните финанси. Вече получихме писмо от АДФИ, че ще бъде назначена проверка за това къде са били похарчени отпуснати от Министерството на младежта и спорта 830 000 лева за ремонта на физкултурния салон на ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ през декември 2021 г. Ние поехме ангажимент ремонтът да започне напролет, за да започнат учениците новата 2024/2025 г. с реновиран физкултурен салон“, каза кметът. И благодари на всички, благодарение на които е възобновен прекъснатия преди 10 години Коледен базар.

Какви са приоритетите и целите през 2024-а

„Първият приоритет е да продължим финансовото стабилизиране на общината след разхищението на публичния ресурс в последните години. Ще работим усилено отпуснатите средства да бъдат усвоени по предназначение, а проектите – изпълнени качествено и в срок.  Ще се стараем да обогатим културния календар на Пазарджик, а относно паметниците на културата – осъществили сме контакт с МК относно процедурите по почистването на фасадата на Младежкия дом и узаконяване на паметника на св. св. Константин и Елена. Надяваме се тези процеси да намерят своето развитие и да бъдат завършени съвместно с МК в рамките на 2024 година.

Ще продължим да взимаме важни за Пазарджик проекти, а за селата – освен проектите досега, ще кандидатстваме по проект по ПВУ, с който да подменим уличното осветление в селата с ЛЕД-осветление. Така ще подобрим качеството и ще намалим разхода.

Много важна тема е чистотата

Ще подобрим качеството на сметопочистването и сметоизвозването чрез въвеждане на конкретни мерки – затягане на контрола при изхвърлянето на строителни отпадъци, което е един много сериозен проблем. Модернизация по процесите на сметосъбиране и сметоизвозване. Вече са взети мерки, проведох разговор със сметопочистващите фирми – не се мете върху найлони и те не се влачат. Боклукът се събира в чували и те биват извозвани – това е в резултат на контрола, който упражнихме ние… Ще продължим и традицията за културните чекове по програма „Граждански импулс“ за стимулиране на талантливи деца. Всички добри практики, които са се случвали и са давали резултат, ние ще ги продължим. Няма причина да не го правим, даже напротив, искаме още повече да оптимизираме тези дейности, така че децата да получат стимул.

Без Соларен град в Пазарджик

"Аз съм поискал един доклад от управителя на дружество „Солар сити“, в който той да представи на вниманието на общинските съветници какви дейности са извършени по проекта, какви договори са били сключени и разтрогнати, какви средства са били заплащани. Извършваме в момента необходимите анализи, от които става ясно, че тази земя над 200 дка не е целесъобразно да бъде използвана за поставяне на соларни панели, тъй като тя е в границите на урбанизирана територия и е по-добре Общината да помисли по какъв начин да използва тази територия, за да генерира по-голям приход. Между другото в последната една година цените на еленергията са се понижили и в момента реализацията на такъв проект би била финансово нецелесъобразна . Съгласете се, соларни панели се поставят или върху земеделска земя, или върху покриви – не върху урегулирани поземлени имоти. Там беше надуван може би един балон предизборно – сега стана ясно, че този проект няма да донесе тези ползи, които бяха така шумно прокламирани", аргументира се градоначалникът.

Що се отнася до

парите за спортните клубове в Пазарджик,

кметът обяви, че общината няма да продължи да налива в тях по 7 – 8 – 10 милиона на месец, които са 1/3 от приходите на общината. По думите на Куленски, това са безбожно големи пари за спорт, които са били отделяни през последните години, а "Община Пазарджик ще продължи да помага на спортните клубове според възможностите на бюджета и буквата на закона“.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички