Понеделник, 04 Мар 2024
 
Пазарджик

Изборът на Найден Шопов като червена лампа за Петър Куленски

  04.12.2023 08:07             
Изборът на Найден Шопов като червена лампа за Петър Куленски

Вотът на шестия опит за избор на шеф на ОбС не е чак толкова изненадващ

Както вече писахме, на шести опит Общинския съвет в Пазарджик избра свой председател, показвайки най-сетне дух на разбирателство и консенсус. Новият шеф на местния парламент е Найден Шопов от групата на ГЕРБ, за когото гласуваха 23 съветници, а за опонентката му Таня Колчакова-Янева гласа си дадоха 12 ситипарламентаристи. От 40 подадени бюлетини с таен вот действителните бяха 35. Не победата на предприемача и  областен координатор на ГЕРБ бе изненада, колкото резкият спад на гласовете за софтуерния бизнес анализатор и предприемач, която на предишни гласувания събираше между 16-19 гласа. Дъщерята на бившия кмет д-р Иван Колчаков обаче

сама настрои срещу себе си част от съветниците

след като се обръщаше към гласувалите с недействителни бюлетини, питайки ги какво искат или упреквайки ги, че централите им диктуват какво да правят. Заради някои намеци в думите й пък съветници се питаха дали в „тъмната стаичка“ няма монтирана камера – някаква съвсем миниатюрна „джаджа“, замаскирана на тавана… И мястото за таен вот дори бе сменено, а тези, у които съмнението си остана, са гласували като предпазливи граждани, въвеждащи ПИН-код на банкомат.

„Днес получих доста укори за моите речи вчера,

защото съм била политически некоректна

Аз ще продължа да бъда политически некоректна. Аз ще продължа да бъда непрофесионална в изказа си може би, защото аз съм тук да представлявам хората, които са ме избрали – да защитавам техния интерес. И ще кажа на хората с опит тук, че политиката се прави от хора.  И хората определят правилата, а не политиката им налага матрица“, каза Колчакова-Янева, като преди това благодари на всички гласували за нея и Найден Шопов, “а не с празна бюлетина или с два хикса“, подчерта тя отново кандидатката за председател на „Продължаваме промяната – Демократична България“ .

"Чисто математически победител съм аз, но победителите сме двама - аз и г-жа Таня Колчакова-Янева.

Устояхме на всички предишни гласувания

Показа се, че за в бъдеще нашият Общински съвет ще има много разнородни мнения и ние трябва заедно да ги преодоляваме, за да покажем едно мъдро управление на община Пазарджик", каза новоизбраният председател след като благодари на всички гласували, без значение за кого. "Благодаря лично на колежката Таня Колчакова-Янева, тъй като в тази надпревара - в кавички, с нея запазихме добрия тон и взаимно уважение и не позволихме емоциите ни да нарушат етичните правила. Оттук насетне ни чака много работа. Разчитам с бъдещите си действия да убедя хората, които не са гласували за мен, някой от тях да дойде и да ми стисне ръката", допълни Шопов.

Съветниците може да са „устояли на всички гласувания“, но

маратонските шест опита за избор на пръв сред равни също предопределиха развръзката

по  избор на председател. От патовата ситуация трудно щеше да се излезе дори да се предложеха нови кандидати.

Оттук нататък изглежда, че Общинският съвет ще заработи. Сега бе гласуван състав на временна комисия за изработване на правилник за работата на Общинския съвет с председател адвокат Чавдар Чавдаров. До 8 декември правилата ще бъдат изготвени. Следващото заседание на местния парламент ще е на 14 декември от 14:00 часа.

Това заседание обаче бе червена лампа за ПП ДБ и кмета Куленски

Градоначалникът все още не е представил своя екип, защото изчакваше избора на председател, но е наясно, че след този избор Общинският съвет няма да е същият. Не същият като в предишния мандат, а различен от очакванията на прага на новия мандат. Спойките между отделните фракции се ронят, конфигурациите са гъвкави и това, което се вижда днес, утре може да бъде различно. От едната страна в пленарна зала има монолитен блок от 14 съветници на „Новото време“ (10) и ГЕРБ (4), което

няма да позволи на този парламент да взема важни решения с квалифицирано мнозинство от две трети

От другата страна монолитността се състои единствено в четиримата съветници на ПП-ДБ, а край тях като небесни тела с по-малко плътна маса гравитират колеги, които обаче не са здраво залепнали за това малко ядро „ПП-ДБ. Това „лепило“ се разяжда с всеки  изминал ден и би трябвало да амбицира победителите в изборната надпревара да удвоят усилията си в местното самоуправление. Засега те не сядат на една маса със „старите управленци“, не се движат и срещат „ан блок“ със симпатизиращите им съветници, подкрепили Петър Куленски на втория тур, но

без консенсус работа няма да има

Поне това се вижда след шестия опит за избор на председател. Друг е въпросът и доколко „Новото време“ наистина са готови за консенсусна работа, и доколко са основателни опасенията на новата власт в Белия дом с 13-те етажа, че Тодор Попов е заложил „бомби“ и иска да си отмъсти за загубата. Без опит за стискане на ръце в името на оцеляването на кораба „Местна власт“ обаче няма как да се мине, за да се види какви са перспективите за това.

Найден Шопов е роден през 1970 година в Пазарджик, семеен, с две деца. Магистър от УНСС със специалност “Прогнозиране и планиране“, дългогодишен общински съветник с успешен собствен бизнес, носител на приза „Предприемач на 2014 година“ от Сдружението на предприемачите в Пазарджик. От 2015 година е областен координатор на ПП ГЕРБ.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички