Понеделник, 04 Мар 2024
 
Пазарджик

Живият културен пулс на Драгор - баби по име, но млади в сърцата

  03.12.2023 07:58             
Живият културен пулс на Драгор - баби по име, но млади в сърцата

Не минава празник без участието на Фолклорна певческа група“ Зорница“ към НЧ „Епископ Дионисий- 1925 г.”

Живият пулс на културния живот в Драгор.  Това е фолклорна певческа група“ Зорница“ към НЧ „Епископ Дионисий- 1925 г.” в пазарджишкото село . „В началото на 2023 година сформирахме певческата група с ръководител Карамфила Григорова. Учредители на „Зорница“ са 9 жени – Зорка Георгиева, Снежка Владова, Йорданка Шутарова, Сийка Велева, Иванка Иброва, Виолета Кърбанова, Лазаринка Спасова, Светла  Спасова и музикален съпровод Заприн Величков“, разказва инж. Мария Танева, председател на НЧ „Епископ Дионисий-1925 г.“.

„Баби по име, но млади в сърцата си,

жените споделят, че моментите на репетиции са едни от най-чаканите. Те са начин да избягат от ежедневните ангажименти в необятния свят на фолклора. Да се срещнат, да си поговорят, пък и да си попеят. Всички жени с желание и обич към народните песни репетират и участват активно в различни празници и фестивали. Групата изпълнява песни от Пазарджишкия край. Не минава празник без тяхно участие в село Драгор. Те внасят допълнително добро настроение, пременени в своите нови слънчеви носии. Харесват и тачат българските обичаи и правят всичко по силите си да заплетат тънката нишка на приемствеността“, уверява ни председателката.

Жените от ФПГ „Зорница“ пеят по случай Деня на християнското семейство, Новогодишните празници. С тях в Драгор празнуват познатия обичай Бабинден, който преминава,  отново съпроводен с много музика, къпане на кукла – бебе, даруване и естествено народни песни. Празнуват и  Трифон Зарезан, и Осми март. Те са и част от приготвянето на курбана и дейни участници в събора на селото.

„Ако се каже, че

са живият културен пулс на малкото ни населено място,

няма да е никак пресилено. Те са същинските пазителки на фолклора в село Драгор, а излизайки от рамките на селото, те го споделят, чрез участието си на фестивали и празници.  Можем да се похвалим с редица грамоти и отличия за няма и една година съществуване. Златен медал за групата и дуета Зорка Георгиева и Снежка Владова от Регионалния певчески фолклорен фестивал „ Ха, надпей ме” в село Левски, община Панагюрище. Участвахме в VII Национален фолклорен събор "Свети Константин". В двата конкурсни дни участваха 1200 състава от цялата страна - най-възрастната участничка бе на 86 години, а най-малката - на 5. Щастливи сме, че професионалното жури оцени по достойнство нашето участие и

ние се завърнахме с два златни медала

- златен медал за дуета Зорка Георгиева и Снежка Владова, златен медал и статуетка на фолклорния събор за цялостното представяне на певческа група "Зорница", пояснява г-жа Танева.

В Третия Регионален музикално-танцов конкурс „Пиленце пее“ в  Стрелча групата  завоювала Диплом за Златна статуетка и участие в Национален конкурс "Пиленце пее" в София - за дует на Снежка Владова и Зорка Георгиева, и за Певческа група "Зорница".

В София певиците излезли на сцената на Дванадесетия международен музикален и танцов конкурс "Пиленце пее 2023“

Журито  - доц. д-р Бинка Добрева, Величка Николова, Янка Рупкина, Лиляна Галевска и Йордан Станимиров оценили подобаващо певческата група и дуета. И отново спечелили със златни медали.

„Участвахме в Празника на шарената сол в Бъта, на празника на село Пищигово!... От една година съм председател на читалищното настоятелство, и с радост споделям, че докато тях ги има, докато в читалището е шумно от детска глъчка, ще има и културна дейност в селото. Жените от певческата група се нареждат съвсем заслужено сред съвременните будители. Вярвам, че ще продължават все така неуморно да съхраняват и предават на деца и внуци красивите песни, обичаи и традиции на българския фолклор. Благодаря им за безвъзмездния труд, талант и всеотдайност, за искрицата на просветата и културата, която ревностно поддържат, за приноса им към духовния живот селото“, вълнува се инж. Мария Танева.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички