Други

Инж. Емил Йончев – изпълнителен директор на „Коловаг“ АД: Компанията ни има 252 млн. лв. приход за 2022 година

  27.11.2023 08:21             
Инж. Емил Йончев – изпълнителен директор на „Коловаг“ АД:  Компанията ни има 252 млн. лв. приход за 2022 година

По признак "Големи работодатели" сред 300 фирми заемаме 72-ро място

СЕПТЕМВРИ. С водосвет за здраве отвориха врати два нови производствени цеха във вагонния завод „Коловаг“, най-големият производител на железопътни вагони на Балканите. Приходите на водещата в Пазарджишка област компания за 2022 г. са впечатляващи – 252 милиона лева. През последните 5 години в нови производствени мощности и подобряване на съществуващите са вложени 54 милиона лева.

- Открихме два цеха за производство на вагони-цистерни и за лазерно рязане, поясни инж. Емил Йончев - изпълнителен директор на „Коловаг“ АД. - С новата придобивка увеличаваме производствения капацитет. Вместо по един вагон-цистерна на ден, сега възможностите са за два броя от изделието. В бъдеще предвиждаме да произвеждаме повече видове вагони-цистерни. За това допринася и втората поточна линия в един от цеховете.

Заводът притежава и най-мощната машина за лазерно рязане в България,

похвали се инж. Йончев.

Той увери, че производството непрекъснато се механизира и автоматизира с роботи. Компанията се развива много бързо през последните години. Продължава направата на интермодалните вагони, джоб-вагоните и талигите.

- Производството на интермодалните за превоз на камиони ще се увеличи на 30-40 на месец. Толкова превозни средства могат да се натоварят на една влакова композиция по т. нар. зелени коридори, пътуваща до границата на цяла Европа, уточни изпълнителният директор.

- 97% от продукцията на завода е ориентирана към този вид

екологична дейност

- допълни той. - Тя е свързана с целите, поставени от Европейския съюз за развитие на европейския транспорт. Железопътният сектор като приоритет на Европейската комисия се развива с бързи темпове. Членове сме на най-голямата индустриална организация в пътния бранш от 2012 г.

Участвахме в разработка на програма, която означава „да преминем на релси“. Документът впоследствие бе приет от Европейската комисия като основен приоритет и европейска директива. Тя е заложена в Хоризонт-стратегия 20-50 за развитието на Европейския съюз във всички браншове и сфери. Като до 2020 г. целта беше

50% от товарите да преминат от пътя върху релси при дълги разстояния

Целите 20-50 до 2030 г. са всички товари до 200 километра, т. е. 50% от всички товари да минат на релси. Целите са амбициозни и ще се изпълняват от европейските държави.

Защо този процес е важен? Свързан е с глобалното затопляне, вредните емисии, с катастрофите по пътищата и рушенето на пътната настилка. Ние подкрепяме екоенергията. С инсталираните волтаици на покрива на предприятието добиваме 25% от необходимата ни еленергия. Както казваме:

Зелени вагони със зелена енергия

Другото важно е, че по темата няма противоречия между автомобилния и железопътния транспорт. Напротив, превозът на собственици на камиони ще излиза в пъти по-евтин – по-малко заети шофьори и липса на губене на време по границата.

Автоматизирането и модернизацията на производството не измества човешкия фактор в „Коловаг“.

Средната работна заплата в завода е 2475 лева, сравнима е с тази в Европа

Много хора се връщат, след като преди години са напуснали работа. Броят на работниците се увеличава. Днес в „Коловаг“ работят 1461 души. Фирмата осигурява най-добрите работни места, грижи се за квалификацията, работните облекла, застраховане, медицинска подкрепа и бонуси за обезщетение. Важно е да произвеждаме повече продукция, за да сме конкурентни на европейските пазари – убеден е инж. Йончев.

Той е горд със силния инженерен екип и с двамата си сина, които са част от дейността на завода.

- Разработваме проекти за нови вагони, сертифицираме нови модели, които ще се купуват през 2025 – 2026 г.

В машини, оборудване и строителство годишно инвестираме по 10 милиона лева

Работим с дългогодишни партньори, уважават ни, ценят високото качество на нашата продукция.

При откриването на новите два цеха гостуваха представители на най-големите ни клиенти от Германия. Изнасяме цистерни в Германия и Украйна. Наши цистерни пътуват към Швейцария, Полша и Германия.

С производството си подкрепяме тежката промишленост в България, като заводите в Стара Загора, за пружини в град Крън и на други места. Проектирахме

специални вагони за велосипеди и за инвалиди

Наша е грижата за поддържане на теснолинейката да пътува по живописния железен път и да радва хората.

Развитието на компанията не остава незабелязано. В класацията на вестник „Капитал“ за развитието на българската индустрия за 2022 г. от 300 големи работодателя „Коловаг“ заема престижното 72-ро място. По обем на продукцията заводът се нарежда на 131-то място, доволен е инж. Емил Йончев.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички