Други

Сусамовите семена – как да ги ядем и колко са полезни?

  26.11.2023 08:14             
Сусамовите семена – как да ги ядем и колко са полезни?

Не е изненада, че отговорът на въпроса „Как да ядем сусамови семена за най-добър ефект за организма?“ очаквано е „Сурови“. Минат ли топлинна обработка, те ще загубят до 90% от техните полезни свойства. Можем да похапваме от тези вкусни семенца под всякаква форма. Можем да поръсим салатата, хляба, броколите на пара, киселото мляко, смутито и мюслите, или да ги ядем като сусамов тахан, сусамово брашно, сусамово мляко, или да ги ползваме като добавка към закуската или под формата на олио. Семената на сусамът представляват малки зрънца, съдържащи около 58% масло, 21% белтъци и 21% въглехидрати. Сусамът е истинска здравословна храна, съдържаща голямо разнообразие от полезни хранителни вещества.

Сусамовият тахан

например, направен от небелени семена, е много по-полезен за здравето ни.Той е много популярен в целия свят. Представлява паста, която се прави от смлените семена на сусама. Ползите за човешкия организъм са много големи при консумирането на сусамови семена под формата на сусамов тахан, защото по този начин се усвояват много по-лесно полезните му вещества. Сусамовият тахан е универсален хранителен продукт, изключително богат на ценни минерали и витамини.

Сред най-здравословните растителни масла в света пък е студено пресованото олио или

масло от семената на сусам

То е много богато на естествени антиоксиданти и полиненаситени мазнини, които спомагат за регулиране на кръвното налягане. Получава се при студено пресоване на сусамени семена. Използва се широко в аюрведа и спомага за следните заболявания – остеопороза, анемия, сърдечно-съдови проблеми, неврологични заболявания, подпомага имунитета и зрението.

Сусамовото брашно

пък има изключително богато съдържание на желязо и витамин Е. То се прави най-вече при смилането на небелени сусамови семена и поради тази причина съдържа много полезни витамини и минерали. Желязото спомага за развитието и растежа на организма в тийнейджърска възраст, както и против анемия. Витамин Е е сред най-важните антиоксиданти, отговарящи за предпазването на организма от натрупване на токсични вещества. Също така можем да кажем, че сусама се смята за афродизиак, подобрява кожата и косата. С помощта на сусамовото брашно, можем да направим изключително разнообразни сладкиши, крекери, барчета, печива и много други вкусотии.

Сусамовото мляко

съдържа много калций и витамин Е, а приготовлението му е лесно и в домашни условия. Само трябва да натопим семената във вода и след това да пасираме в блендер, а накрая да прецедим през тензух. Напълно замества животинските млека и е една много добра алтернатива за веганите.

Не пренебрегвайте и

покълналото сусамово семе

За да ги направим покълнали семената от сусам, трябва просто да ги накиснем във вода за 4-6 часа. Семенцата прорастват за не повече от 1-2 дни. Подходящи са за приготвянето на растителни млека и кашкавал, за добавка към салати и сладкиши. Хранителните вещества в покълналите сусамови семена са изключително полезни, защото тялото ги абсорбира по-бързо и по-пълно. Можем да хапваме спокойно по 1-2 супени лъжици на ден.

Здравето е важно

Порция от три супени лъжици (30 грама) необелени сусамови семена съдържа 3,5 грама фибри, което представлява 12% от препоръчителния дневен прием (ПДП) на фибри и 5 грама растителен протеин. Сусамовите семена имат относително ниско съдържание на лизин, незаменима аминокиселина, която е по-изобилна в животинските продукти. Веганите и вегетарианците обаче могат да компенсират това, като консумират други растителни източници на протеини, богати на лизин, като бобови растения. Те са с високо съдържание и на метионин, и цистеин - две аминокиселини, които не присъстват в големи количества в бобовите растения.

Могат да понижат холестерола и триглицеридите,

защото съдържат приблизително 15% наситени мазнини, 41% полиненаситени мазнини и 39% мононенаситени мазнини, както и два вида растителни съединения, лигнани и фитостероли, за които се смята, че имат ефект на понижаване на холестерола.

Сусамовите семена са богати на магнезий, минерал, който се свързва с по-ниски нива на кръвното налягане, както и витамин Е и други антиоксиданти за предотвратяване на образуването на плаки в артериите.

Могат да успокоят болката от артрит в коленете

Помагат за здрави кости (съдържанието на калций се намира предимно в обвивката). Намаляват възпалението, което допринася за различни хронични състояния като затлъстяване, рак, сърдечни заболявания и бъбречни заболявания. Като добър източник на В-витамините спомагат за правилното функциониране на клетките и метаболизма. Може да подпомогнат образуването на кръвни клетки и да допринесат за управлението на кръвната захар (съдържат съединение, наречено пинорезинол). Наличието на лигнани в сусамовите семена допринася за техните

антиоксидантни свойства,

които играят решаваща роля в борбата с оксидативния стрес.  Освен това сусамовите семена съдържат гама-токоферол, вид витамин Е, който действа като антиоксидант. Смята се, че тази специфична форма на витамин Е предлага значителна защита срещу сърдечни заболявания.

Сусамовите семена осигуряват основни хранителни вещества, които са жизненоважни за поддържането на здрава имунна система, като цинк, селен, мед, желязо, витамин В6 и витамин Е. Те осигуряват значително количество селен, допринасяйки за 18% от препоръчителния дневен прием, а той е жизненоважен за щитовидната жлеза.  Могат да подпомогнат хормоналния баланс по време на менопаузата, защото притежават фитоестрогени, а потенциално те намаляват риска от някои заболявания, като рак на гърдата, по време на менопаузалната фаза.

Широката гама от витамини и минерали, съдържащи се в сусама, намаляват риска от рак и диабет.

Затова, консумирайте сусам, но с удоволствие и мярка!

„Знаме“


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички