Пазарджик

Днес: Вечер на камерната музика “Еми Бехар“ в читалище “Виделина“

  24.11.2023 08:28             
Днес: Вечер на камерната музика “Еми Бехар“ в читалище “Виделина“

ПАЗАРДЖИК. Вечер на камерната музика „Еми Бехар“ организира от 18:00 часа днес читалище „Виделина“ в Малкия салон, със съдействието на Община Пазарджик. Концертът е посветен на 80 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта, както и в памет на активните дейци от град Пазарджик по защитата на нашите съграждани евреи: юристите Георги Кендеров, Никола Йотов и Иван Генов, и лекарят д-р Иван Йотов.

На сцената ще видим трио в състав: Анжела Комсийска (флейта), Евгени Гюнов (обой) и Веселина Комсийска (пиано), Школата по пиано при читалище „Виделина“ ще бъде представена от Анна Мария Минчева и София Димитрова, на сцената ще се изявят солистите на Държавната опера в Пловдив Дарина Петкова, Здравко Нейчев и Ралица Ботева, както и квартет в състав: Красимира Паурова (цигулка), Ивелина Христова-Стефанова (цигулка), Станимира Попстоянова (виола) и Йордан Вичев (виолончело).

Коя е Еми Бехар?

Родена е през 1931 г. в Пазарджик в семейството на д-р Марсел Бехар и известната художничка Анна Крамер. Шестгодишна започва да свири на пиано. На 9 години става ученичка на проф. Мара Балсамова, на 14 – изнася рецитал „на живо” в студиото на Радио София, на 17 – печели първа награда на конкурса „Сметана” в Прага, на 18 – е солист на Камерния радиооркестър под диригентството на Васил Стефанов. В една вечер изпълнява три концерта от Бах, Моцарт и Бетовен! На 22 години става лауреат на международния конкурс „Маргарита Лонг-Жак Тибо” в Париж (1953).

Еми Бехар завършва Парижката консерватория (1950-1954) и е една от любимите студентки на професор Лазар Леви. Оригинален, взискателен и задълбочен изпълнител, тя извървява своя музикантски път като концертиращ артист. Назначена на длъжността „държавен артист” изнася клавирни рецитали, има солистични изяви с всички български оркестри, както и задължението да прави многочислени образователни концерти за деца из цялата страна. Макар и по-редки гастролите ѝ в чужбина (заради „неблагонадеждния” семеен произход) са увенчани с хвалебствени рецензии на критиците. Прави записи за фонда на БНР. Днес те са ценни свидетелства за великолепното изкуство на Еми Бехар – изпълнител с брилянтна техника, лична естетика за клавирния звук и интерпретацията на различни стилове, с фина емоционалност и невероятно излъчване. През 1992 г. Еми Бехар напуска България. Емигрира със семейството си в Израел, където живее 20 години, след това се премества в Австрия.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички