Четвъртък, 22 Фев 2024
 
Регионът

В екипа, поставил за пръв път у нас 4 байпаса, има наша землячка

  23.11.2023 17:43             
В екипа, поставил за пръв път у нас 4 байпаса, има наша землячка

В екипа на д-р Андрей Неутов, извършил за първи път в България минимално инвазивна операция, при която са поставени 4 байпаса на възрастен мъж, има медик от нашата област. Става въпрос за д-р Мария Гаралова, която е от Ракитово.

Работи в кардиологичната болница „Сити Клиник“ в София. А новината за здравния успех предизвика буря от емоции сред земляците й.

Екипът, ръководен от д-р Неутов, получава достъп до сърцето през едва десетина сантиметра отвор между две от ребрата на пациента, уточняват от здравното заведение. Техниката, която специалистите прилагат, включва и използване на апарат „изкуствено сърце-бял дроб“ и временно спиране на сърцето. Това позволява относително лесно извършване на пълна реваскуларизация на сърцето (зашиване на всички необходими байпаси) на 69-годишния пациент.

При класическата операция гръдният кош се отваря посредством разрез в средата на гръдната кост от около 20 см, а в този случай – операцията е същата по обем, но хирургичната травма е значително по-малка, няма никакво разрязване на гръдната кост, възстановяването е по-бързо, козметичният ефект е значително по-добър. Не на последно място се избягват редица евентуални усложнения.  

„В последните няколко години минимално инвазивната байпас-хирургия на сърцето активно се развива в Европа и по света. Колкото повече се стараеш да оперираш сърце през по-малък разрез, без да го виждаш цялото, толкова повече разбираш, че това не само е възможно, а и че е нормален ход на еволюцията в сърдечната хирургия. Много се радвам, че вървим успоредно с тенденциите“, споделя д-р Неутов.

От 2021 г. до момента д-р Мария Гаралова е лекар-специализант по кардиохирургия в Отделението по кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, под ръководството на д-р Асен Келчев. В периода 2019 г. - 2020 г. е била доброволен сътрудник в клиники по гръдна, коремна и кардиохирургия.

Клиничните й интереси включват: Минимално инвазивна и реконструктивна митрална, трикуспидална и аортнa клапна хирургия; Миокардна реваскуларизация - аорто-коронарен байпас с използване на артериални графтове; Спешни състояния в кардиохирургията; Хирургично лечение при болести на перикарда.

През 2021 г. д-р Мария Гаралова завършва медицина в Медицински университет София с отличен успех. През 2018 г. завършва успешно курс по спешна хирургия, УМБАЛ „Александровска“, а през 2019 г. - курс за спешни състояния в сърдечно-съдовата хирургия, УМБАЛ „Света Екатерина“. През същата 2019 г. преминава практическо обучение по хирургия в Първи Московски Държавен Медицински Университет „И. М. Сеченов“, Русия. През 2023 г. пък има успешно завършен курс към Европейската Асоциация по Кардио-торакална хирургия /EACTS/ - Основи на аортната хирургия /Fundamentals in Aortic Surgery EACTS Academy/, Уиндзор, Великобритания.

Членува в Европейското дружество по кардиохирургия (European Association for Cardio-Thoracic Surgery - EACTS) и Българското лекарско дружество.

Сред наградите й са: Стипендиант на фондация „Еврика“ за 2019/2020 г. за постижения в овладяването на знания в областта на медицината и биологията на името на акад. Методи Попов; Грамота за отличен успех и високи постижения в овладяването на медицинската наука и практика, 2021 г., Медицински университет – София; Участия в медицински конференции и конгреси. Публикации в български научни списания на медицинска тематика.

(Зн)

Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички