Четвъртък, 22 Фев 2024
 
Други

Танислав Иванов: Програмирането е творчески процес

  30.11.2023 08:15             
Танислав Иванов: Програмирането е творчески процес

На 17 години той променя дигиталния образ на България, получи и европейска награда в Брюксел

Нарекоха го 17-годишният програмист, който променя дигиталния образ на България. Прави го, като показва на света бoгaтатa ни иcтopия, cпиpaщите дъxa родни глeдĸи и лeгeндите, ĸoитo зaвлaдявaт фaнтaзиятa по нашите земи. За целта създава уебсайт - AboutBulgaria (aboutbulgaria.eu), което само преди дни му донесе cпeциaлнaтa нaгpaдa нa peгиcтъpa нa .еu дoмeйн имeнa ЕURіd, в ĸoнĸypeнция c дeceтĸи дpyги oнлaйн пpoeĸти oт цялa Eвpoпa.

Той се казва Танислав Иванов, единадесетокласник е в СУ „Нешо Бончев“ в Панагюрище. И макар самият той още да е ученик, вече преподава „Дигитални науки“ в Училищна Телерик Академия. Свободното си време отдава също на програмирането.

Разговаряхме с него тази седмица. Ето как отговори на въпросите на „Знаме“:

- Разкажи за наградата, която ти бе връчена на престижната церемония в Брюксел.

- Уебсайтът, на който тя бе присъдена, е AboutBulgaria.eu. По него работя още от януари/февруари 2022 г. Започна като проект за Националното състезание по Информационни Технологии, където също взе първо място. В СУ „Нешо Бончев“, заедно с госпожа Цвети Мулешкова, която ми беше ръководител на проекта за състезанието тогава, започнах работа по сайта. С течение на времето той се разрасна и реших да продължа да го усъвършенствам.

През лятото на 2022 г. се записах в конкурса на EURid (euregistry), .eu Web Awards. Той отличава значими сайтове, които завършват на .eu (.ею и гръцкото .εu ), като част от наградата е и маркетингова кампания на стойност от €5000. Повече може да прочетете на техния сайт webawards.eurid.eu. За втора година моят уебсайт е финалист, в категорията за медийни и информативни сайтове. Но тази година на церемонията по награждаването в Брюксел, сред обявените победители бях и аз. Церемонията се проведе в доста тържествена обстановка, с водещ MTV звездата Ray Cokes, жива музика и концерт (скоро ще качат и видео от церемонията в YouTube).

- С какво твоят сайт заслужи престижното отличие?

- Смятам, че притежава уникални отличителни страни - красив дизайн, богато и точно съдържание, достъпен дизайн, скорост и др. Вярвам, че точно тези характеристики ми донесоха победата. Целта ми иначе беше да подчертая красотата на България и да я направя достъпна за повече хора от цяла Европа и целия свят.

- Как и кога се роди у теб интересът към програмирането? Лесно ли се става програмист?

- Занимавам се с компютри от доста малък. Конкретно с програмирането, може би се занимавам от около 5-6 години, като с всяка изминала година започвам нови знания и надграждам своите способности.

На въпроса „Лесно ли се става програмист?“, се отговаря много трудно. Програмирането е много общ термин, а видове програмисти има много. Естествено, в началото е трудно. Човек постепенно научава нови неща и така за него програмирането става все по-лесно и по-лесно.

Но затова съм и част от екипа на Училищна Телерик Академия. Ние помагаме на децата, които имат такъв интерес, по-лесно да започнат кариерите си, да научат нови неща и да направят програмирането по-лесно и забавно. За втора година участвам като преподавател на ученици 5-7 клас в Училищна Телерик Академия. Там заедно развиваме уменията както в програмирането, така и в развиването на креативността, нови начини на учене и още. В школата в Панагюрище, която аз водя, идват ученици от няколко училища в Панагюрище, Пирдоп, Стрелча.

- Какво ти дава програмирането и какво ти взима?

- Програмирането за мен е изключително задоволителен и творчески процес. Едно от най-големите му предимства е възможността да решавам сложни проблеми и да създавам неща, които имат реален и положителен ефект върху хората и света като цяло. Като цяло програмирането ми дава свободата да творя по различни начини, както е при художниците например, или пък при авторите на текстове. Не мога да определя какво ми взима. Единственото нещо, за което се сещам е, че изисква повече време и усилия.

- Какво ще кажеш на хората, които в момента се колебаят дали да тръгнат по този път?

- Разгледайте различните области на програмирането и опитайте да намерите тази, която ви вълнува най-много. Програмирането е широко поле, включващо уеб разработка, мобилни приложения, изкуствен интелект, игри и много други. Не се нуждаете от перфектни познания или умения, за да започнете. Програмирането е умение, което се усъвършенства с практика. Най-важното е да забавлявате и да го правите за удоволствие.

- Как AI и самопрограмиращите технологии ще променят IT света, какъвто го знаем днес?

- Единственият начин, по който AI ще променят IТ света, ще е с това, че те само ще помагат при автоматизиране на нашите ежедневни задачи. Ще ни помогнат за решаването на по-задълбочени проблеми или ще допълват нашите пропуски, но не и да заменят програмистите.

- По какви нови проекти работиш в момента?

- В момента работя основно по усъвършенстването на AboutBulgaria и разработването на приложението за метеорологични прогнози FLARE Weather (налично в App Store). Работя и върху няколко други проекта в сферата на мобилното програмиране, към което се и стремя като професионална кариера. Предпочитам да се развивам и уча тук, в България.

- Какви други хобита и интереси имаш?

- Освен програмирането, обичам музиката и графичния дизайн. Също така имам интереси към фотографията, по-точно - към астрофотографията.

И Панагюрското златно съкровище е намерило място в aboutbulgaria.eu

Панагюрското златно съкровище също е намерило място в aboutbulgaria.eu. Освен с красиви снимки и 10-минутен видеоклип, то е представено и със следния текст:

На 8 декември 1949 година, в близост до ЖП Гарата на град Панагюрище, тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови копаят глина за местната керемидена фабрика, в която работят. Там случайно намират изключително красив златен сервиз с уникална украса и орнаменти. Почистват съкровището и го предават на държавните служби. Изследвания установяват, че съкровището датира от края на IV-началото на III в. пр. Хр. Сервизът с тегло 6,16 кг. се състои от 9 чисто златни съда: фиала, амфора и ритони. Използвал се е или за пиршества, или за религиозни тайнства и ритуали, свързани с тракийската митология. Четири от ритоните са с форми на глави или с форми на предната част от телата на животни – овен, козел и елен. Три от съдовете са малки канички, оформени като глава на Амазонка. И до днес остава неотговорен въпросът кой е бил собственикът на панагюрското съкровище и дали е възможно това да е бил някой от одриските царе.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички