Четвъртък, 22 Фев 2024
 
Пазарджик

Петър Куленски: Сметката е ”на червено”! Общината е трупала дългове като е харчила неправомерно целеви средства (ОБНОВЕНА)

  23.11.2023 11:30             
Петър Куленски: Сметката е ”на червено”! Общината е трупала дългове като е харчила неправомерно целеви средства (ОБНОВЕНА)

Новият кмет обяви и какви финансови мерки предприема новото общинско ръководство

Предишното ръководство на Общината е харчило през годините неправомерно целеви средства, отпуснати от държавата, без да компенсира липсите във времето и това е довело до натрупване на огромни задължения. Това заяви на първия си брифинг кметът Петър Куленски. Той обрисува моментната финансова картина и коментира мерките по затягане на паричните течове, които администрацията ще предприеме.

„Днес се навършва точно една седмица, откакто аз и екипът ми встъпихме в длъжност. Какво заварихме в Община Пазарджик? И какви ще бъдат следващите ни стъпки, за да излезе Общината от положението, в което е била поставена. Гражданите имат право да знаят . А положението е по-зле, отколкото очаквах. Общинските финанси са харчени по един начин, довел Общината до истински колапс”, заяви Куленски.

Когато постъпих, заварих запорирана сметка от НАП, пари нямаше, сметката беше „на червено”.

Предното ръководство на Общината при съставянето на бюджета съвсем съзнателно е завишило собствените приходи от местни данъци и такси с над 10 млн. лева, или близо 25%, знаейки предварително, че тези средства няма как да бъдат събрани. При все, че отдела за местни данъции такси е един от най-добрите в България, що се отнася до събираемостта. В бюджета са били заложени местни приходи от 44 млн. лева, знаейки, че за цялата година няма как да се съберат повече от 33-34 милиона. Например такса „Смет” са били заложени приходи малко над 14 млн. лева, имайки предвид, че таксите на всички имоти, ако бъдат събрани на 100%, са не повече от 11,5 млн. лева! Абсолютно невъзможно е те да бъдат събрани. Каква е била причината за това? Да се оправдаят несъразмерните харчове в разходната част на бюджета”, каза Куленски.

Той попита риторично

как се компенсира една такава дупка в бюджета от 10-15 млн. лева всяка година?

„С теглене на кредити и продажба на общинско имущество (за съжаление него вече почти го няма). И най-фрапиращото – отклоняване на целеви средства от държавния бюджет, които Общината получава, без изобщо да се компенсират липсите във времето. Което води до натрупване на огромни дългове. И тук идва най-фрапиращия момент, за който искам да кажа – отклоняване на държавни средства. Само за периода януари – ноември 2023 г. Общината е отклонила над 3,2 млн. държавни средства. Харчила ги е за нещо друго, незнайно какво. Два милиона лева от тези пари са за училищата в общината, 600 000 лева са били за социални дейности. Това деяние граничи може би с криминално такова, за което следва да се произнесат правоохранителните органи. За предходните няколко години това също се е случвало, а тази отклонена сума надхвърля 10 млн. лева.

Ежедневно с мен се свързват множество директори на училища, за да ми кажат, че Общината им дължи пари

– че нямат средства за заплати, за сметките за газ, за пособия… Между другото, вече са информирани в Министерство на финансите, които поискаха подробна информация за всички транзакции. Колегите от финансовия отдел работят, за да предоставят тази информация”, поясни кметът.

Куленски разказа и за друг скандален случай – през декември 2021 г. Общината е получила от ММС целеви средства в размер на 833 000 лева за реконструкцията на физкултурния салон на ОУ „Проф. Иван Батаклиев”. Парите така и не са отишли по предназначение, но са похарчени, а учениците карат физическо в класните стаи.

„Задълженията към местни доставчици са 27 млн. лева. Всеки ден при мен идват фирми-кредитори на Общината с огромни суми, които им се дължат. Започвам да се запознавам с тези договори, да ги ревизирам, за да видя за какво трябва да платим. И се натъквам на, меко казано, някои много любопитни неща за това как се е източвала Общината през годините. Ще ви дам един пример. Договор за 260 000 лв. с ДДС за коледна украса на Пазарджик. Тук влизат, забележете, 108 000 лв. с ДДС за монтаж и демонтаж на коледната украса. Предвидени са още 108 000 лв. с ДДС за ремонт на съществуващата украса, която е собственост на Общината. Предстои да се запозная със стойността на тази украса, но надали е по-голяма от парите за ремонт. Още по-любопитен факт е, че тази сума или сходна на нея е била предвидена и в предходните години. Изводите оставям на вас и на гражданите.

Какво още заварих в Община Пазарджик? Над 15,5 млн. лева кредити от търговски банки и фонд ФЛАГ.

Дела за дължими суми към РИОСВ за отчисления по Закон за управление на отпадъците. По едното дело претенциите на инспекцията са за 900 000 лв. главница и 75 000 лв. лихви. По другото дело – 5,5 млн. лева главница и близо 1 млн. лв. лихви. По изпълнително дело към НАП – 657 000 лв. лихви към РИОСВ неплатени по предходни актове. По-важното – не са внасяни осигуровки на служителите на Общината. В момента около 611 000 лв., отделно по платените за октомври заплати предстои да се начислят допълнително 382 000 лв. осигуровки. Това е изключително смущаващо, защото поставя в риск осигурителните права на служителите. Същевременно поставя в риск получаването на милиони левове средства по одобрени програми от Плана за възстановяване и устойчивост, защото условието за получаване е чисто досие. А тук влизат 3 млн. лв. за средношколското общежитие, 27 млн. лв. за саниране – сума, която предстои да нарасне…Казвам всичко това, не за да влизам в някакъв обяснителен режим. Просто искам жителите на общината да знаят как са били харчени техните пари през годините.

Мерките

За да се преодолее недостигът на средства, кметът предлага спиране на всички кранчета в бюджета и пълна ревизия на подписаните договори с фирмите кредитори, както и пълна прозрачност на разходваните публични средства. „Водили сме разговори с държавата за финансиране на проекти за десетки милиони левове, включително компрометирания мост в Пазарджик, и за европейско финансиране на проекти по Плана за възстановяване и устойчивост“, каза още новият кмет на Пазарджик Петър Куленски. Екипът му усилено работи, за да получи финансова помощ от МФ, така че да се справи с първоначалните нужди. "Вече проведох две срещи с министър Асен Василев, днес предстои трета с екип на министерството. Те са информирани за финансовото състояние и финансовите операции на предишното ръководство, изискали са информация, оказваме им пълно съдействие", поясни Куленски.Светлина в тунела има, но от нас самите зависи как и кога ще излезем от него”, каза тойт в заключение.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички