Понеделник, 04 Дек 2023
 
Пазарджик

Д-р Николай Стоянов – началник на Първо вътрешно отделение: При един родител диабетик рискът да развиете диабет е 1 на 7, а при двама - 1 на 2

  18.11.2023 08:57             
Д-р Николай Стоянов – началник на Първо вътрешно отделение: При един родител диабетик рискът да развиете диабет е 1 на 7, а при двама - 1 на 2

ПАЗАРДЖИК. На 14 ноември отбелязахме Световният ден за борба с диабета. Това заболяване се счита  за едно от  здравни предизвикателства  по целия свят.Над 32 милиона души живеят с диабет в Европейския съюз, а в  световен мащаб от диабет страдат над 360 милиона души.

По данни на международната диабетна федерация в България има над 519 хил. души с диабет, а над 140 хил. са засегнати от заболяването, но не знаят и не се лекуват. Същевременно около 4% от хората в България или 260 000 души страдат от предиабет и попадат в една от рисковите групи за развитие на заболяването, но за тях липсва адекватна превенция.

Официално включените в групи с рискови фактори за развитие на диабет тип 2 у нас са 180 726 души, като от тях 3 612 имат много висок риск за развитие на заболяването.

Броят на преминалите пациенти със захарен диабет през Първо вътрешно отделение на МБАЛ-Пазарджик – най-голямото в областта, от началото на годината до началото на настоящия месец е 748. От тях 90% (диабетна полиневропатия, ретинопатия и нефропатия) имат вече усложнения, като 1/7 от тях са с установена диабетна ретинопатия, реалният процент вероятно е по – висок.

Поговорихме за заболяването с началника на отделението д-р Николай Стоянов и с екипа му.  Ето по-важните неща, които трябва да знаете.

Рискови фактори

Възрастта - хората над 45 години са по-уязвики. Както и такива с фамилна обремененост, хора със съдови заболявания, метаболитен синдром, високо кръвно, висок холестерол, заседнал начин на живот, жени с поликистозни яйчници или такива, развили гестационен захарен диабет през бремеността.

Всички тези пациенти би трябвало да преминават през скрининг веднъж на всеки 3 години с измерване на кръвната захар на гладно или ако имат повече от два рискови фактора, то тогава трябва да се изследват всяка година.

В много случаи по-показателна е стойността на втория час след нахранване или в хода на Оралния глюкозо-толерантен тест , тъй като ако се разчита само на  кръвтата захар  на гладно голям процент от случаите се пропускат и се диагностицират след години, с настъпили вече усложнения.

Усложненията се развиват още в предиабетно състояние и затова ранната диагностика е много важна. Усложненията са пряко обвързани не само с ранната диагноза и превенцията, но и с контрола над болестта: поддържането на кръвната захар в нормални граници.

При един родител с диабет тип 2 рискът от развитие на диабет е 1 на 7, а при двама родители с диабет - 1 на 2.

Кога трябва да се предприемат мерки?

Предиабетът е гранично състояние, в което нивата на кръвната захар са по-високи от нормалните (HbA1C между 5.7 и 6.4%), но не толкова високи, че да бъде поставена диагноза Диабет Тип 2. Въпреки че предиабетът е обратимо състояние, 50% от хората, диагностицирани с него има вероятност да развият диабет тип 2 през следващите пет до 10 години

Кръвна захар на гладно:  ≥6,1 до ≤6,9; ОГТТ (на 120 мин. след прием на 75 гр. глюкозен разтвор)  ≥7,8  до ≤11,0;  гликиран хемоглобин ≥5,7 до ≤6,4.

Хората в състояние на предиабет имат: 15% по-висок ръст от развитие на сърдечно-съдово заболяване; 16% по-висок риск от коронарна артериална болест; 14% по-висок риск от инсулт; Много от тези пациенти имат недиагностицирано бъбречно заболяване; Повишен риск от заболяване на очите.

Диабетът е първа причина за нетравматична ампутация, първа причина за слепота, първа причина за терминална бъбречна недостатъчност и увеличава над два пъти риска от развитие на съдови болести. И това е само част от глобалната тежест на това заболяване.

Добър контрол на кръвната захар

Добрият контрол на диабета се изразява в поддържане на нормални стойности на гликирания хемоглобин (<7%) и кръвната захар на гладно (4-6.1 mmol/l) и след хранене (<7.8 mmol/l), както и в избягване на драстично понижаване на кръвната захар, контрола на кръвното налягане и липидите и контрола на теглото и индекса на телесна маса. Всяко понижаване на стойностите на гликирания хемоглобин с 1% намалява риска от усложнения като инсулт (12%), инфаркт (14%), сърдечна недостатъчност (16%) и ампутации (43%).

Препоръки

Не е достатъчно да лекуваме едно заболяване добре. Трябва да го откриваме навреме, да го диагностицираме прецизно, да използваме най-съвременните методи за лечение и на първо място: да живеем така, че да се разболяваме по-късно или изобщо да не се разболяваме.

Хората с установени рискови фактори за развитие на диабет у нас би трябвало да се насочват към консултации със специалист по-често и да бъдат наблюдавани по-активно.

В началото диабетът и предиабетът протичат с незабележими за пациента симптоми. В повечето случаи хората съвсем случайно разбират, че нивото им на кръвна захар е опасно повишено. Затова е необходимо поне веднъж годишно всеки да си изследва нивото на кръвната захар.

Профилактичните прегледи в числа

По данни на Здравната каса само за изминалата година 366 000 души в България са потърсили помощта на своя личен лекар, заради съмнение за диабет, а 221 000 са били прегледани от специалист-ендокринолог. Най-много първични прегледи при личен лекар с диагноза "неинсулинозависим диабет“ са проведени в София – 96 000, следвани от Пловдив – 64 000, Варна – 34 000, Бургас и Стара Загора – по 25 000.

В същото време през 2022 г. само 41% от здравно осигурените над 18 години са се обърнали към общопрактикуващ лекар за извършване на профилактичен преглед. 180 726 души от тях са включени в група с рискови фактори за развитие на захарен диабет тип 2, като от тях 3 612 имат много висок риск за развитие на заболяването.

Посланието е към онези, които нямат диабет, но рискуват да го развият, ако не променят начина си на живот

Рискови групи: с диабетноболни в рода, наднормено тегло, затлъстяване в областта на талията и корема, високо кръвно, претърпян съдов инцидент – инсулт или инфаркт; симптоми, наблюдавани при декомпенсация на диабета – постоянен глад, жажда, често ходене по малка нужда, внезапно отслабване на тегло, или прекомерно наддаване. Ако имате близки с диабет или някой от описаните фактори – не чакайте, а проверете стойностите на кръвната си захар.

Превенция на диабета

Превенцията на диабета е възможна с промяна на начина на живот, като се препоръчва загуба на тегло с 5-10% и физическа активност от 150 минути седмично с интензитет на бързо ходене поне 5 дни в седмицата. Диетата е добре да включва хранене поне 4 – 5 пъти дневно, консумация на храни с високо съдържание на фибри и нисък гликемичен индекс (пълнозърнест хляб, ябълки, кафяв ориз, манго и др.), плодове, зеленчуци, риба, ядки, прием на течности без съдържание на калории.

Важно е да се избягват масло, червени и мазни меса, джънк фуд. Като част от промяната в стила на живот, ендокринолозите препоръчват използване на техники за лека термична обработка на храната, въглехидратно броене и изграждане на навик за четене на съдържанието на продуктите.

Лесен за разбиране е т.нар. модел на „Чинията на здравословно хранене“ – удобен и практичен начин за „подреждане“ на подходящи храни в определено съотношение при всяко хранене. Половината от чинията трябва да съдържа зеленчуци, една четвърт от нея да е с източници на протеини и останалата четвърт - зърнени храни и източници на нишестени въглехидрати.

Фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim разработи Act4Diabetes – глобална онлайн платформа за повишаване на информираността за захарния диабет тип 2 (ЗДТ2). Сайтът е със съдържание изцяло на български език и дава подробна и полезна информация за симптомите, основните рискови фактори и връзката между диабета, сърдечносъдовите и хроничните бъбречни заболявания. Платформата акцентира и върху значението на регулярната комуникация между пациентите и медицинските специалисти.

Диабетът е хронично заболяване, което изисква постоянно поддържане на контрол и затова активността на пациентите е от изключителна важност. Ранната диагностика и правилното управление на захарния диабет могат да предотвратят появата на усложнения като сърдечносъдови заболявания, инсулт, бъбречни заболявания и слепота. Чрез Act4Diabetes пациентите имат възможността да получат информация как биха могли да намалят риска от развитие на тези усложнения и да подобрят качеството си на живот.

„Знаме“


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ИЗВЪРШВАМ ВЪТРЕШНИ ШПАКЛОВКИ, ГИПСОКАРТОНИ, БОЯДИСВАНЕ, МАШИННИ МАЗИЛКИ. 0886136673

ПРОДАВАМ МОСКВИЧ АЛЕКО, 35 000 КМ, 2500 ЛЕВА, 0895 46 32 34

ТЪРСИМ ДОМАШНА ПОМОЩНИЦА ЗА С. МАРКОВО. ПРЕДЛАГАМЕ БЕЗПЛАТНА ХРАНА И НАСТАНЯВАНЕ. 2000 ЛЕВА ЧИСТО. 0877 355 131 - ЕЛЕНА
Всички