Спорт

Финландски коз ни помогна за историческия успех на Държавното, казва Неделчо Кесов, треньор на Бадминтон скуош клуб Пазарджик

  20.11.2023 06:56             
Финландски коз ни помогна за историческия успех на Държавното, казва Неделчо Кесов, треньор на Бадминтон скуош клуб Пазарджик

Привлякохме Антон Каисти за смешно малко пари и изненадахме конкуренцията

На сайта си писахме, че Бадминтон-скуош клуб „Пазарджик“ стана държавен шампион на мъже и жени смесени отбори в столичната зала “Европа”. Като шампиони на България клубът получава правото да представляваме страната за купа на Шампионите през 2024 г. Отборът ни бе в състав: Стефани Стоева, Габриела Стоева, Гергана Павлова, Рая Пашова, Стефан Гърев, Илиян Янков, Илиян Стоилов и Антон Каисти. Участие взеха 16-те най-добри отбора в България, разпределени по четири отбора в четири групи. Разговаряме със старши треньора и председател на клуба Неделчо Кесов.

- Дечо, състезанието ви донесе историческа титла. Честито!

- Благодаря! Досега никога, ама никога, не сме ставали шампиони на смесени отбори. Само навремето, на спартакиадите – те се провеждаха в този формат. Успехът ни е изключително значим, още повече, другите се бяха подсилили сериозно с чужденци. Особено „Левски“ и ВИАС-София, които даже искаха да вземат един от братята Попови от Франция, но Тома Попов-младши е контузен и не можа да дойде. И самият формат на състезанието е много тежък – играе се само едно единично мъже, едно единично жени и по една двойка жени, мъже и смесена. Преди 3-4 години ставахме един път втори, два пъти трети, така че този успех е изключително ценен и му се радваме.

- Как видя държавните финали ти „отвътре“?

- Много силно беше. Играхме много добре, а новото попълнение Антон Каисти си свърши перфектно работата, за която го бяхме картотекирали. На финала с „Виктъри“ той  победи с 2:0 гейма като първа ракета Иван Русев - водещият сингъл играч на България в момента. Даже не докарахме до срещата със смесени двойки, където трябваше да играе с Габриела Стоева, тъй като взехме мача на единично жени – Стефани Стоева много здраво „натупа“ Калояна Налбантова. Буквално толкова тежка загуба никога не й е нанасяла досега – би я с 21:12 и 21:10. А Налбантова има претенции, че към момента е номер едно при жените на сингъл, докато Стефани е двойков играч, а и не е първа младост. Взехме двойки жени и паднахме двойки мъже Стефан Гърев с Илиян Янков, но спечелихме финала. Иначе преди това  по-тежко ни беше на полуфинала – срещу миналогодишните шампиони „Левски“ (тогава ни биха „на косъм“ на финала). Каисти взе срещата срещу индонезиеца с италиански паспорт Нанда на единично мъже, Стефани си взе единичното, на двойки жени Гергана Павлоав със Стефани Стоева спечелиха, а много драматично загубихме битката на двойки мъже - Стефан Гърев с Илиян Стоилов дадоха контрайгейма с 19:21 на двамата италианци.

-Картотекирахте финландец, но казваш, че и другите клубове не са „спали“…

- О, изобщо! В правилника на Федерацията няма ограничения за чужди състезатели. „Левски София“ специално за това първенство се бяха подсилили с едно момиче от Израел, освен с двамата италианци (индонезиецът  с италиански паспорт е бивш шампион на Азия). Решихме и ние да направим свежо и качествено попълнение  - защото практиката от последните години показваше, че винаги за една среща „висим“ 50:50 да я спечелим.  Взехме това момче от Финландия – Антон Каисти. Той е топиграч. Финландски национал, който много добре играе, както на единично, така и на двойки. Свърши ни перфектна работа. За трансфера ни помогна Стефани Стоева заедно с Габриела, която пък в предишни години е играла с Антон смесени двойки - познават се много добре. Имахме договорка с един друг датски състезател. Той е на още по-високо ниво, обаче БФБ измести състезанието от декември за ноември и момчето нямаше как да ни включи в графика. Но Антон надмина очакванията.

- Изненадахте ли опонентите?

- Направихме всичко възможно да запазим в тайна трансфера. Използвахме последните възможни дати за картотекиране и заявки, крихме до последно, за да не могат да отреагират. Финландецът дойде седмица преди състезанието, направи 2-3 тренировки в София. Той си спечели абсолютно всички срещи, в които го пуснахме. Не го пускахме навсякъде – само там, където работата беше на кантар и трябваше да натежи в наша полза, в зависимост от съперника. Стефани и Габриела ми казваха, че по време на лагера на националите в залата в София се приказва между хора на „Левски“, „Виктъри“ и  ВИАС кои ще стават първи измежду тях, кои втори… И изведнъж като разбрали кого сме привлекли, започнали да говорят, че може и да станат втори. Каисти е топ европейски играч.

- Ще го ползвате ли на държавното за мъже?

- Зависи с какви финанси разполагаме. Честно казано, сега го привлякохме за смешна сума пари. На него много му хареса и отбора, и състезанието – защото то беше много оспорвано. Доволен е, че го потърсихме да играе. Има желание, ние имаме желание, надяваме се да не ни намалят субсидията. Не че досега сме искали много пари – ние си правим сметката, взимаме малко и харчим разумно, и сме доказали, че употребяваме субсидията много качествено, без да гърмим патрони нахалост, и в крайна сметка постигаме желания резултат.

- Сега получихте правото да представлявате България на Купата на европейските шампиони, ще играете ли?

- Нещата пак опират до пари, но тук вече – до много пари, така че едва ли. Още не е ясно къде ще е домакинството и точната дата, но ако е далеч, е свързано с още повече средства. Караш между 8 и 10 човека за между 5 и 7 дни… Български състав отдавна не е играл в Купата на европейските шампиони. За последно преди десетина години „Стара Загора“ участва, а тогава тяхната Община изцяло пое разходите.  Но важното е, че спечелихме титлата. Тя е не по-малко престижна от останалите шампионски титли на България при мъжете и жените. Дори е малко по-тежко държавно, защото предполага да имаш качествени и равностойни състезатели и от двата пола в отбора. Сега малките също се радват – състезанието се излъчваше в YouTube и те го гледаха - с доста приповдигнато настроение са.

- Вие имате и ДЮШ, но и професионалисти…

- При нас в момента професионалисти са сестри Стоеви и Гергана Павлова. Трите тренират триразово, сестрите са повече с националния отбор и на състезания, Гергана си е тук. И учи задочно в НСА. Мъжете ни са аматьори, но тренират редовно почти всяка вечер след работа, както и децата.

- Сега ще водиш националния отбор в Бахрейн – със сестри Стоеви, Гери Павлова, а то дава точки и за олимпийските квалификации. Какви са очакванията ти за състезанието? А за спечелване на олимпийска квота от Габриела и Стефани?

- Сестри Стоеви са водачки в схемата на двойки жени, Гери беше чакаща, но тъй като се отказаха две-три жени успя да попадне. Там са 30 жени, не се допускат повече, за разлика от други турнири.  На двойки жени очаквам много добро класиране. Но нашите момичета са единствените европейки при двойките, останалите са азиатки. И Калояна Налбантова ще участва – на сингъл, и също се бори да добие квота за олимпиада.

За квотата на сестри Стоеви, нещата са 50 на 50. Много трудно ще е, защото след като Франция ще е домакин на олимпиадата, това автоматично скъсява с един участник от Европа местата. Като сложим китайки, корейки, японки, които ще си запълнят квотата от по две двойки, скамейката ще се скъси още повече – те са общо 16 двойки. Слагаме и служебните континентални квоти за Южна и Северна Америка, Африка, Австралия и Океания, и местата стават още по-малко. Пет европейски двойки де факто се борят за две места, а датската, германската, френската и  холандската двойки не са за подценяване. Тежко ще е, но пък има и шансове, има и време. Федерацията има средства, само да са здрави. Защото имаме проблем с контузии. Габи е с непрекъснато на инжекции в ръката, проблеми има с петата. Трудно е възстановяването при този цикъл от състезания, и те са на по 28-29 години и натрупванията на болежки, контузии, умора, си казва думата. Но ние непрекъснато търсим олимпийските турнири, за да набираме възможен брой точки – мандалото хлопва в края на април. Хубавото е, че се завършва с Европейското първенство в Германия за мъже и жени догодина. То може да ни даде визата.

Дочо ЧАНЕВ

Най-известните звезди в Bahrain Badminton Challenge 2023 идват в Бахрейн от 21 до 26 ноември. Чакат се 250 играчи от 32 държави от Канада до Алжир, а тазгодишното издание също включва, за първи път, играчи от Китай и Япония, две страни в тежка категория в международния бадминтон. Старши реферът на Световната федерация по бадминтон (BWF – глобалният ръководен орган за спорта) Гаурав Хана ще ръководи турнира.Той в момента е треньор на индийския отбор по бадминтон, получи престижната награда Dhronacharya – най-високото национално отличие на Индия за треньори.

След успеха на предаването на живо в YouTube по време на миналогодишния турнир с близо 300 000 присъстващи от цял ​​свят, тазгодишното състезание също ще бъде излъчено на живо на същия сайт. Повече от 5000 зрители ще присъстват на трибуните, както и миналата година, за да наблюдават цялото действие на живо.

Първите двама поставени на сингъл при мъжете са испанците Пабло Абиан и Луис Енрике, които са съответно 65-и и 66-и. Индиецът Санкар Субраманиан, поставен трети, ще бъде фаворит на публиката. Аднан Ибрахим, играч номер едно на Бахрейн, също намира място в квалификациите

Първият поставен на сингъл при жените е завърналата се шампионка Малавика Бансод. Генера Щаделман от Швейцария.

Мъжките двойки ще станат свидетели за първи път на присъствието на ирландските топ поставени Пол Рейнолдс и Джошуа Маги, в допълнение към записи от Китай, Алжир, Япония, Шри Ланка и други.

Първите поставени при женските двойки са нашите Габриела Стоева и Стефани Стоева, а китайската двойка Зи Минг Уанг и Чи Он Динг ще им е най-тежкият конкурент.

Състезанието по смесени двойки ще бъде свидетел на силно индийско присъствие, но първите поставени са английската двойка Джени и Грегъри Майерс.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички