Пазарджик

Добрината на момчетата, върнали 52 000 лева, вдъхновява и поощрява

  23.11.2023 08:09             
Добрината на момчетата, върнали 52 000 лева,  вдъхновява и поощрява

Димитър, Васил и Петър ппне смятат, че са направили нещо кой знае колко важно

ПАЗАРДЖИК. Доблестната постъпка на Димитър Тричков, Васил Араланов и Петър Чавдаров не остави безразлични хиляди българи на различна възраст и от различни краища на страната. Новината, че тримата пазарджишки ученици са намерили и върнали телефон и близо 52 000 лева в карта и кеш взриви социалните мрежи. Не закъсняха и медиите, дори националните.

Не всички обаче се ограничиха само с устни похвали и лайкове. Някои прецениха, че поощренията трябва да са материални, за да разберат тези млади момчета, че добрините не само се ценят, но се и отплащат, включително осезаемо.

От училищата (Димитър и Васил са единайстокласници в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт, а Петър е десетокласник в Професионалната гимназия по механоелектротехника) са отпуснали

еднократна стипендия и на тримата

Връчили са им още грамоти за доблестната постъпка.

Анонимен столичен бизнесмен също се е свързал с момчетата, като е обещал да им изпрати по 1000 лева. Лично се е срещнала с тях и собственичката на изгубените вещи. Освен топли благодарности, от нея те са получили и 200 лева за почерпка.

Фейсбук също реагира:

“Аз съм от Пазарджик”

не е само група за споделяне на мнения, впечатления или критики. Тя е и място, където добрите дела и добрите хора трябва да се поощряват и показват – написаха от групата. С нас се свърза предприемач и общественик от Пазарджик, който пожела да остане анонимен. От негово име предаваме награда от 300 лева за трите момчета! Хора като тях са бъдещето и по-доброто лице на нашия град, с което трябва да се гордеем.”

На 31 октомври вечерта Димитър Тричков, Васил Араланов и Петър намират чанта с пари на кръстовището на булевардите „Георги Бенковски“ и „Христо Ботев“. От торбата изпада и телефон. Без колебание, тримата отварят телефона и тъй като няма парола,

звънят на последния набран номер

Оказва се, че това е дъщерята на собственичката. Става дума за жена - земеделски производител от близко село, която има сергия на градския пазар в центъра на Пазарджик.

В чантата, освен пари, е имало и пликче с дебитна карта с листче с ПИН-а към нея. В картата е имало също голяма сума от преведени пари от държавна субсидия. Заедно с кеша, сумата достига близо 52 000 лева. Торбата, по думите на жената, е изпаднала от семейния бус на прибиране към дома същия ден. Парите, телефонът и дебитната карта, заедно с ПИН-а, са предадени на собственичката.

Отзвукът от случилото се съвсем не е затихнал

Постовете за Димитър, Васил и Петър в социалните мрежи продължават. Медиите също още не са спрели да ги търсят. Преди разговора със „Знаме“ момчетата даваха и друго интервю.

Не толкова поздравленията и потупванията по рамото, колкото фактът, че стореното от тях вълнува и вдъхновява, радва тези млади хора. Надяват се постъпката им да послужи за пример на следващите, които намерят случайно чужди вещи – да ги върнат, а не да ги задържат за себе си. Признават, че случилото се им носи и голямо вътрешно удовлетворение.

А уроците, че в живота трябва да се прави добро и „хвърли пред теб, за да намериш зад теб“, Димитър, Васил и Петър са научили вкъщи. И тримата са категорични, че

честността и доблестта са наследили от близките си

Посочват и училищата си като места, където те са на особена почит.

Струва им се обаче, че без цялата шумотевица едва ли биха осъзнали значимостта на жеста си.

- Без този отзвук нямаше да разберем, че постъпката ни е толкова важна. Може би щеше да си остане поредната изгубена вещ, която намираме, издирихме собственика и просто му я върнахме. Защото и преди ни се е случвало да намерим и върнем телефон.

Катя ФИЛИПОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички