Пазарджик

Зимата идва – подгответе автомобила за сезона

  22.11.2023 07:41             
Зимата идва – подгответе автомобила за сезона

След средата на ноември трябва да подготвим автомобила си за зимни условия. И макар да слушаме постоянна, че то вече няма зима, съветваме ви да не подценявате ситуацията. Опитни шофьори или не, колкото по-рано сме готови да посрещнем най-неблагоприятните условия за каране и поддръжка на колите си, толкова по-спокойно и безаварийно ще караме през зимата. Следващите дни времето застудява, затова не чакайте първия сняг, съветват специалисти в пазарджишки автосервизи и дългогогодишни членове на СБА. По принцип зимата е „най-трудния“ сезон – и за двигателя, и за шофьора. Ниските температури водят със себе си редица предизвикателства – изпитване на издръжливостта на колата, ниско сцепление по сняг и заледени повърхности, нужда от внимателно ревизиране и подмяна на течностите (масла, антифриз, течност за чистачки) със зимните им аналози, както и обща проверка на изправността на всички системи в колата. Не е за пренебрегване и значението на охладителната и климатичната система – уверете се, че всичко работи както трябва. Списъкът е дълъг, но нищо от нещата, които трябва да се проверят, подменят или сервизират не е по-трудно от това да закъсаш на студа. Все пак удоволствието и комфортът от това да управляваш автомобил си имат съответната цена. Добрата новина е, че при адекватна поддръжка и внимателно планиране, тази цена всъщност не е чак толкова висока.

Закарайте автомобила на технически преглед

Въпреки популярното схващане у нас, техническият преглед не е формалност, която се изпълнява само веднъж годишно под формата на задължителен ГТП. За вашата собствена безопасност и сигурност е добре да проверите изправността на автомобила и преди настъпването на зимния сезон. Проверете запалването, светлините, чистачките и почистващата уредба, спирачките, отоплението и охладителната система на колата в сертифициран сервиз.

Смяна на гумите

Това е първата и може би най-важна задача при подготовката на колата за зимния сезон. Ако разполагате с добри зимни гуми от миналия сезон – използвайте ги, но проверете грайфера – според Закона за движение по пътищата (ЗДП) той трябва да е най-малко 4 мм. Не правете компромис с качеството и състоянието на гумите. От тях зависи голяма част от сигурността на пътя в зимни условия. Карането с износени или летни гуми носи реален риск за живота и здравето на водача и пътниците.

Преди демонтажа увеличете налягането във всяка гума с 0.5 bar. При сваляне маркирайте всяка гума със съответната и позиция (например ЗД - „задна дясна“) и при следващ монтаж я сложете на съответното правилно място. Почистете добре гумите преди да ги „зазимите“ и махнете всякакви камъчета от грайфера.

Ако съхранявате гумите без джанти, дръжте ги изправени. При гумите с джанти важи обратното – те се складират легнали една върху друга или закачени на куки в гаража. Мястото, в което се държат гумите трябва да е тъмно, проветриво и сухо. Дръжте гумите далеч от масло, бои, лакове и разтворители. Много е важно гумите да се съхраняват добре – и летните, и зимните (може и в „хотел“ за гуми) още един сезон.

Проверете акумулатора

Преди да настъпи зимата ревизирайте непременно работата на акумулатора на колата. Това важи с особена сила ако запалването е трудно дори при леко захлаждане. Заредете го със зарядно устройство или подменете с нов. Противно, може би, на общоприетото схващане, но не зимния студ, а летните жеги увреждат значително повече ефективността на батерията. Въпреки, че акумулаторът наистина работи с по-висок капацитет, когато навън е горещо. В повечето случаи именно топлината през юни, юли и август убива акумулатора, а ниските температури я довършват напълно. Топлината причинява изпарение и свързаните с това смущения в химическите съединения в батерията. В акумулаторите протичат химически реакции, чрез които се съхранява енергия, която осигурява възможността колата да бъде стартирана и да работи. А големият температурен диапазон може да изтощи мощността на батерията с до 60%. Кога да смените акумулатора?

Ако забележите следните признаци:

Фаровете и вътрешните светлини изглеждат по-слаби от обикновено

Аксесоарите в автомобила не работят

Лампата за проверка на двигателя или батерията светва

Акумулаторът е на повече от пет години и се все по-трудно запалва колата при студени условия

Проверете светлините

Убедете се, че всички светлини на колата ви работят изрядно и проверете силата на фаровете, изправността на къси, дълги, мигачи, халогени и задни светлини. Профилактична подмяна на лампите може да ви осигури добра видимост и да ви предпази от инциденти през зимата, когато се стъмва рано и видимостта цялостно е намалена. Ако управлявате по-стар модел кола, може фаровете ви да не са достатъчно силни. Разгледайте различните варианти, с които можете да повишите осветеността на пътя, като ксенон комплекти и нови крушки за осветителните тела.

Как са уплътненията на вратите и капаците

Гумените уплътнения се повреждат от студа и с времето се изронват или падат. Намажете ги с препарат за уплътнения. Можете да използвате и талк (за съхранение) или глицерин (за омекване и еластичност).

Проверете течностите

Важно е да предпазим автомобила от заледяване и замръзване. Проверете всички течности на автомобила и подменете антифриза. Сложете незамръзваща течност за чистачките. Добра практика е да се направят няколко профилактични измивания, така че течността да се разнесе по всички маркучи и съединения. Това предпазва от замръзване на остатъчна вода в системата. Важна е проверката на спирачната система и евентуалната подмяна спирачна течност. Когато смените течностите е добре да направите едно-две пускания на някои системи за да се разнесат във всички маркучета и съединения на автомобила. Студа може да дойде точно за няколко часа през нощта и да останете изненадани.

 

Чистачките са важни

Сложете качествени чистачки за зимата. Компромисите с евтини незнайни марки или стари пера често не завършват добре. Осигурете си добра видимост. Чистачките са изключително полезни, когато става на въпрос за обилен снеговалеж, който ограничава видимостта на шофьорите. Добра идея е да смените чистачките с по-качествени и надеждни, защото с некачествените чистачки ще ви бъде доста трудно да виждате пътя при един силен снеговалеж.

Да не замръзнат ключалките

Подгответе се като си купите с подходящ спрей за размразяване на ключалките. Важно е да разполагате с такъв, но още по-важно е да не го държите в колата.

Уплътненията на вратите и капаците

Гумените уплътнения на вратите и капаците се увреждат както от жегата, така и от студа. С времето те започват да се ронят и да падат. Вие може да ги запазите по-дълго време здрави като ги мажете с препарат за уплътнения. Ако не знаете какво точно да купите, то вие може да потърсите в интернет.

Пастирайте боята

Пастирането ще ви гарантира, че дребните чуквания няма да се превърнат в язви на корозия след някой и друг сезон.Месеците преди настъпването на зимата са правилното време за корекции на дребните дефекти по боята на купето и калниците, причинени от камъчета, удари и т.н. Третирайте с подходящи протективни препарати и предпазете лаковото покритие като пастирате колата със защитен препарат.

Зимно помощно оборудване

Подгответе колата с нужното оборудване за зимата и влошените пътни условия – вериги, кабели за старт („даване на ток“), стъргалка за лед за стъклата (ако почистването на леда от стъклата всяка сутрин ви се вижда непосилно, може да използвате този лесен трик – вечер покривайте стъклата с найлоново фолио, а на сутринта просто го отлепете) за стъклата, размразяващ спрей за стъкла и ключалки, работещо фенерче, одеяло, ръкавици. Убедете се, че имате всичко необходимо за път – триъгълник, аптечка, ключ за гуми, пожарогасител, заредена батерия за телефона, вода и храна.

Безаварийно каране и на добър път!

„Знаме“


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички