Понеделник, 12 Фев 2024
 
Пазарджик

Механизацията и иновациите са довели до спад на херниите

  13.11.2023 08:17             
Механизацията и иновациите са довели до спад на херниите

Хирургично отделение на МБАЛ-Пазарджик стартира месечна кампания с безплатни хирургични прегледи за превенция и лечение на хернии. Консултациите със специалистите от отделението ще продължат до края на ноември и се извършват в приемен кабинет на Хирургично отделение на четвъртия етаж в Хирургичния блок на болницата.

В кампанията  се включат началникът на отделението д-р Георги Стоилов и лекарите д-р Гергана Вълева, д-р Муса Дурльов, д-р Фардин Фаридин, д-р Христо Петров, д-р Петър Цветков, д-р Божидар Николов и д-р Васил Божилов.

- Средно между 5-10 души на ден преминават профилактичен преглед от стартирането на кампанията. Голяма част от тях са здравно неосигурени. Двама от прегледаните пациенти вече са оперирани, изписани от отделението и се чувстват добре, съобщи д-р Гергана Вълева (единствената жена – хирург в отделението).

Ето как тя отговори и на останалите въпроси на „Знаме“:

- Много ли са пациентите с хернии и наблюдава ли се ръст при тях?

- Като честота на заболяването спрямо предходни десетилетия, бих казала, че има спад при възрастните. Това се дължи най-вече на механизирането на голяма част от работата и навлизане на иновациите в различни трудови области.

- На каква възраст най-често човек развива херния и подмладява ли се заболяването?

- Обикновено херниите се появяват в активната трудова възраст при мъжете между 30 и 60 годишна възраст, а при жените - след бременност и раждане. Не мисля, че заболяването се подмладява. Жените като цяло са по-малко уязвими. Отношението мъже към жени е малко повече от 2:1 /средно мъжете страдат 6-7% от популацията, а жените - 2,5 %/

- Кой са рисковите фактори за развитие на херния? Има ли наследственост или начинът на живот е определящ?

- Факторите, които водят до развитие на хернии, са тежък физически труд, покачване на вътрекоремното налягане, изправения стоеж на човека /при слабинните хернии/, липса на двигателна активност и редовни упражнения за различните мускулни групи, рязко отслабване, промени в колагена поради неправилно хранене, остаряване на индивида, наследствени заболявания, които не позволяват с навременното зарастване на травмираните тъкани. Както и операции на корема по друг повод, тютюнопушене и не на последно място - генетични фактори.

- Кои са първите симптоми, които трябва да ни подскажат да потърсим медицинска помош?

- Обикновено пациентите търсят помощ първоначално поради новопоявила се остра болка след извършване на физическо натоварване или при откриване на туморна  формация в областта на корема и ингвиналните гънки. Хирургът е лекарят, който може да отдиферинцира  хернията от другата патология на коремната стена. Навременната помощ е тогава, когато може да се помогне, преди да са настъпили тежки усложнения - нарушаване на работоспособността, илеус /запушване на червата/, гангрена и т. н.

- Има ли новости в лечението?

- Докато при децата има варианти за консервативно лечение и изчакване при откриването на заболяването, то при възрастните оперативното лечение е единственото адекватно лечение. Новостите, които все повече навлизат - това са лапароскопските /безкръвни/ операции на  хернии от различен тип.

- Ако се оперираш, каква е гаранцията, че хернията няма да се появи отново? Възможно ли е лечение по неоперативен път?

- Никой не може да даде гаранция, че хернията няма да се появи отново. За 200 години не е измислена техника, която да дава гаранция на 100%. Но може да се редуцират влиянията на околната среда - смяна на работния интензитет, използване на изкуствени протези /платна/ при операцията за създаване на стабилност на коремната стена, носене на определени колани за стабилност и профилактика. Херниите при бебета могат първоначално да се лекуват по неоперативен път ефективно.

- Как протичат прегледите в момента?

- Прегледите при нас текат регулярно. Средно между 5-10 човека на ден. Голяма част от тях са здравнонеосигурени. Пациентът показва проблемното място. Ако е пъпна херния, ляга на кушетката и хирургът преглежда целия корем - това включва зоната от ребрената дъга до слабините. Оглеждат се всички слаби места, където най-често се появяват хернии. Много често новопоявилите се хернии са от нелекувани други заболявания - чернодробна цироза, сърдечна недостатъчност, туморни заболявания на коремните органи и други.

- До какви усложнения може да се стигне, ако не се вземат мерки навреме?

- Нелекуваната навреме херния нараства. В зависимост от разположението, може да доведе до заклещване, спиране на флатуленцията и дефекацията, перфорация на черва, перитонит. Ингвиналните /слабинните/ хернии нарушават микционната функция на пикочния мехур и ректума и отново водят до запушване на червата.  Появява се болезненост при извършване на различни дейности и намаляване и редуциране на работоспособността на пациента.

Лидия КАДИЙСКА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички