Регионът

Куп поздравления за пещерското читалище след наградата от Министерството на културата

  10.11.2023 13:34             
Куп поздравления за пещерското читалище след наградата от Министерството на културата

Множество поздравления получиха дейците от Народно читалище „Развитие-1873“ в град Пещера за високото отличие  отпреди дни. Да припомним, че едно от водещите в област Пазарджик и страната читалища получи заслужено високо признание от Министерство на културата, по повод Деня на народните будители – 1 ноември. На церемония в галерия „Средец“ в София, лично, министър Кръстьо Кръстев отличи с Грамоти за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност: ръководителя на фолклорните певчески формации при читалището - Павел Куцев, художествения ръководител на танцовите състави - Елена Баренска, читалищния секретар Мария Златкова, Творческия колектив на читалището, по случай 150-годишния му юбилей и Творческия колектив на библиотеката при читалището, по повод 130 години от създаването й.

„НЧ „Развитие-1873“ гр. Пещера е лице на читалищното дело в региона и едно от най-старите на наша територия. След читалищата: „Виделина-1862“ – Пазарджик, „Виделина-1865“ – Панагюрище, „Просвещение-1871 г.“ – Стрелча, „Пробуда-1872“ – Баня и „Искра-1872“ – Попинци. Четирдесет и осмо е по ред на възникване в България - от първите 130 Възрожденски читалища, създадени преди Освобождението“, припомня инж. Радка Енчева-Кочева от РЕКИЦ „Читалища“-област Пазарджик. „През 2023 година, Пещерското читалище подобаващо чества своята 150-годишнина с пребогата програма и множество събития, посветени на юбилея. С гостуващи спектакли на Държавна опера Пловдив, ДКТ „Константин Величков“ – Пазарджик, Музикално артистичен форум и др. И разбира се със самостоятелни концерти на читалищните художествени колективи, поетични вечери на Литературен клуб „Искра“ при читалището и Кръгла маса по темата за ранното детско четене, организирана от читалищната библиотека.

Честванията, по повод 150-годишнината, започнаха още на 5 януари 2023 година с Концерт на Групата за автентичен фолклор “Родопчани“, с художествен ръководител Павел Куцев. На следващия ден - 6 януари, когато е създадено читалището, в местния храм  “Св. Димитър“ бе отслужен молебен за здраве с концерт на църковни песнопения, в изпълнение на хор “Св. Йоан Рилски“ - припомня инж. Енчева-Кочева. "На десетата януарска вечер, на  читалищна сцена звучаха популярните валсове и арии, изпълнени от оркестър и солисти на Опера Пловдив. На 12 януари в читалището гостува ДКТ “Константин Величков“, със спектакъла за деца “Бяла приказка“. А вечерта - под надслов “Донеси ми късче зарево“, Литературен клуб “Искра“ при читалището проведе поетична вечер в ХГ „Проф. В. Стайков. Цикълът от първите прояви по повод Юбилейната читалищна година – 2023, завършиха на 14 януари, с концерта “И камъните ще заиграят даже, щом кърпата размахам снажен“ - на Танцовите формации при читалището, ръководени от Елена Баренска. Тържественият концерт „150 години светлина“ се проведе на 11 май, но не като фенал. Честването на читалищния юбилей продължава с още, посветени събития - до края на календарната 2023 година“, казва Радка Енчева-Кочева. И от името на Регионален читалищен център - Пазарджик поздравява читалище “Развитие-1873“ и колектива за успеха, а редакцията ни също желае на колектива на културната институция същия хъс и пламък в следващите поне 150 години!

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички