Понеделник, 01 Яну 2024
 

Прокуратурата: Срещу Николай Райчев имало и разследване за отвличане, обвиненият в предумишлено убийство младеж не се е предал сам

  02.10.2023 11:45             
Прокуратурата: Срещу Николай Райчев имало и разследване за отвличане, обвиненият в предумишлено убийство младеж не се е предал сам
Прокурор Кацаров (вдясно) отказа да отговори съдействал ли е Райчев за намиране на оръжието и къде е намерено то

18-годишният Николай Райчев, който е обвинен в чл. 115 от НК (от 10 до 20 години затнвор) в предумишленото убийство на Ангел Здравков (21) след намушкване с нож в пазарджишкия квартал „Запад“, категорично не се е предал сам на полицаите. Установен е след оперативно-издирвателни мероприятия - след денонощна работа на полицейските органи. Това заяви наблюдаващият прокурор Георги Кацаров преди минути на брифинг в ОД МВР-Пазарджик. На пресконференцията присъстваха и окръжният прокурор Албена Кузманова, директорът на дирекцията на полицията старши комисар Даниел Луков и заместникът му комисар Георги Гайков. На въпрос на „Знаме“ има ли съдействие на семейството на Райчев и разговори с МВР за предаването му, отговорът на прокурор Кацаров бе: "Не знаем за такива разговори, ако е имало". „Без коментар“,  отговори обвинителят на питане не е ли съдействал Райчев за намиране на оръжието. А на реплика, да пишат ли журналистите, че обвиняемият не е съдействал за откриване на оръжието, отвърна: "Не мога да ви отговоря на този въпрос."

Вчера писахме, че Райчев сам се е предал на полицията, както и че показва на криминалистите къде точно е изхвърлил ножа. А именно - в близкото до Пазарджик село Паталеница, откъдето е минал след като се укрил от местопрестъплението.

С редакцията се свърза известен пазарджишки адвокат, който заяви, че около 20 часа в събота Николай Райчев му се е обадил по телефона и го попитал какво да прави. И юристът, заедно с брата на издирвания и двама полицаи от ОД МВР-Пазарджик отишли до София в квартирата, където Райчев ги очаквал. След брифинга сега адвокатът коментира, че стои зад думите си и те няма как да бъдат опровергани в хода на разследването.

 По първоначални данни убийството е от ревност. Нито срещу Николай Райчев, нито срещу убитият Ангел Здравков, в прокуратурата е постъпил заявителски материал във връзка с момичето. Двамата са се познавали бегло, не са били в общ приятелски кръг.Две порезни рани има в тялото на Ангел. Едната е отзад в бедрото, а другата, която се оказала смъртоносна - отпред в слабините. Към този момент обвиняемият отказва да дава обяснения.

"Неотложните процесуално-следствени действия са извършени. Разпитани са свидетели-очевидци на инцидента. Работата по случая продължава", каза прокурор Кацаров и отказа да коментира подробности относно свидетелите.

Срещу Николай Райчев през октомври 2021 г. е образувано досъдебно производство за противозаконно лишаване от свобода на момиче, но производството е прекратено поради липса на доказателства. В кориците на делото е имало данни и за лека телесна повреда (замеряне и последвал удар с телефон) - на момичето е била дадена възможност да си потърси правата по граждански ред. Но момичето не си е упражнило това право, съобщи прокурор Кузманова. Старши комисар Луков допълни, че той е прекъснал последната година на средното си образование в Професионалната гимназия по механо и електротехника през 2022 г.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички