Четвъртък, 28 Дек 2023
 
Регионът

Кметът Никола Белишки: През изминалите три мандата Панагюрище е в Топ 10 на страната по финансова стабилност сред 265 общини

  28.09.2023 19:18             
Кметът Никола Белишки: През изминалите три мандата Панагюрище е в Топ 10 на страната по финансова стабилност сред 265 общини

 „Знамеанкетира кметове на общини в навечерието на местните избори. Ето и отговорите на кмета на община Панагюрище Никола Белишки:

1. Г-н Белишки, за какво не Ви стигна мандатът?

Ще видите в програмата ни за управление за следващия мандат за какво не ни е стигнал този, но то е същото като в житейски план. Времето никога не стига за всичко, което искаш да направиш. Завършването на едно нещо води след себе си започването на няколко нови неща. Това е процес, а не работа „на парче” с времеви хоризонт – четири години. Важно е да има визия, концепция, път и ресурси, с които да реализираме проектите.  А често проектите надхвърлят рамките на един мандат. Такъв проект е например този с ремонта на довеждащия водопровод. Това е едно изключително мащабно и скъпо начинание, по което не сме спрели да работим през всичките изминали години и предстои да работим. Ето, и в момента сме обявили процедура по избор на изпълнител за поредния участък, който предстои да подменим, за да гарантираме нормално водоснабдяване на града и всички села, разположени на юг от града. Проблемът с водоснабдяването е един от основните за общината. Такива предстоящи за реализиране проекти са и тези за подмяна и изграждане на водоснабдителна и канализационна мрежа по селата. Проект, по който сме работили през настоящия мандат и предстои да работим и в следващия е този за разширяване на градския парк. Също, този за изграждане на нова клетка на регионалното депо. И много, много други, не само в инфраструктурата, а и в областта на култура, образование, социални дейности, екология, сигурност и т.н.

2. Какво беше по-различно в този управленски мандат?

Време на COVID, война, инфлация, икономическа, политическа и институционална криза, в което общините бяха оставени да се оправят както могат, като липсващата държава в своята  управленска неадекватност разтоварваше собствените си отговорности и задължения, вменявайки ги на  общинските администрации, разбира се без да ги обезпечи финансово, кадрово, а често – дори и нормативно.

3. С реализацията на кой проект бихте искали да Ви запомнят като кмет на общината?

Това звучи като въпрос на сбогуване, в рамките на шегата – твърде млад съм да умирам или да се пенсионирам.

Хората са различни и имат различни потребности и проблеми. Всеки ще запомни това, което е направено, за да се реши негов проблем или да се удовлетворят потребности, които е имал, ще запомни това което го е зарадвало, улеснило, помогнало му е. Различно е за всеки човек.

4. Има ли нещо, за което да изпитвате неудобство или откровено се срамувате от избирателите си?

Не смятам, че има от какво да изпитвам неудобство и да се срамувам в работата си. През изминалите три мандата общината ни е в Топ 10 на страната по финансова стабилност сред 265 общини, нямаме неразплатени задължения, нито изтеглени кредити. В предходния програмен период на финансиране по европейските фондове община Панагюрище е на 9-то място в страната и на 1-во място в областта по усвоени средства на глава от населението. Освен това, резултатите от извършените многобройни проверки на компетентните институции доказват само едно – разумно, целесъобразно и законосъобразно изразходване на публичните средства. Това – без да съм юрист и финансист. Благодаря на екипа си – зам.кмет, съветници, администрация, знам колко недооценен е трудът им.

5. Какво загубихте в личен план за последните четири години?

Много неща, но те са в личен план, т.е. лични. Не мисля, че тук и сега е мястото да ги коментирам. Няма да се правя на жертва.

6. Все още ли е престижно да бъдеш кмет на община?

Това е работа. Престижът идва когато си вършиш работата качествено. Това важи за всички, които работят, не само за кметовете.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички