Други

Предизборна сеч незаконно се вихри в горите

  26.09.2023 07:10             
Предизборна сеч незаконно се вихри в горите

Последно осветиха 109 кубика нарязани дърва във Велинградско

Здрава предизборна и незаконна сеч се вихри из българската гора. „Добре, че имаше някаква пауза от избори до избори, че съвсем ще оголее”, не на шега казват горски служители. Последният фрапиращ случай, за който „Знаме” научи, е от 15 септември. Тогава в землището на ДГС „Алабак” (село Чолакова)

са установени на склад незаконно отсечени 109 куб. м. дърва

- нарязани еднометрови и рампирани, без позволително за сеч и за превоз, и без контролна горпска марка. Екип на Регионалната дирекция по горите-Пазарджик е дошъл на място, а горски на стопанството е подал сигнал на 112.  Екип на РУ-Велинград разследва случая. Според запознати, това е поредната предизборна „пратка”, предназначена за бонуси за избирателите. Фирмата, в чийто склад са намерени дървата, и чието име е известно в редакцията, е близка до един от кандидат-кметовете. Арестувани за 24 часа са двама дървосекачи от велинградския кварлат „Анезица”. Дървесината е задържана от РДГ с бележка за отговорно пазене.

„Имаме случай на задържани две лица след сигнал от ДГС „Алабак” и констатирани отрязани немаркирани дървета от държавен горски фонд с обща кубатура 109,5 куб. м”, потвърди пред „Знаме” говорителят на ОД МВР-Пазарджик  Мирослав Стоянов.

На сайта си zname.info преди дни писахме, че подвижна горска стража на РДГ в Пазарджик констатира

други два случая на незаконна сеч, като има и задържано лице

Около 15,30 часа миналата сряда в центъра на Драгиново е бил задържан пикап, превозващ около 1,30 куб. м прясно отсечен буков материал. На мястото на ул. „Осми март” дошъл полицейски патрул и задържал за 24 часа шофьора на возилото в РУ-Велинград. Местни коментират, че това е масова практика, но винаги преди изборите незаконната сеч зачестява, а бракониери сдобиват кураж и стават още по-нагли.

Предната събота пък, около 11,30, на територията на ДГС „Селище" в землището на Сърница екип на РДГ е констатирал

три отсечени дървета бял бор с диаметър между 30 и 40 см,

немаркирани с контролна горска марка и без издадено позволително за сеч. Елитният материал е над 5 кубика, а по случая също е подаден сигнал на 112.

Да припомним, че на 11 септември служители на полицейския участък в Ракитово констатираха два случая на незаконно добита дървесина в землището на гр. Костандово и село Дорково.

„Знаме” писа в края на март и как

председателят на Общинския съвет в Сърница Салих Османджиков и синът му бяха задържани

с два пикапа „Мицубиши“, натоварени общо с над 2 куб. м нарязана иглолистна дървесина. Служителите от „Криминална полиция“-Велинград са действали по сигнал заедно с горски служители и проследили превозните средства от гората до цеха, собственост на 50-годишния мъж и 23-годишния му син. Срещу тях бяха образувани две досъдебни производства.

На 1 юни от РДГ на територията на ДГС "Селище" при проверка на вече освидетелствано насаждение, за което преди месеци горските екипи отново са установили нарушение, проверяващите разкриват наличие на едра строителна дървесина от вида бял бор в размер на 69 куб.м., които не са отразени в представения по време на проверката протокол за освидетелстване на сечището. Съставен е констативен протокол, с който дървесината е задържана.

Цифрите

През изминалата седмица горски инспектори от РДГ-Паздарджик са извършили 52 проверки на обекти за добив на дървесина, проверени са 500 МПС. Съставени са 3 акта, задържани 115,8 куб. м дървесина и едно МПС, съобщиха от РДГ за „Знаме”.

През юни, юли и август в ОД МВР са образувани 17 досъдебни производстна за незаконна сеч или за транспортиране на незаконно добита дървесина, поясниха от полицейската дирекция в отговор на наше питане. Най-много случаи има на територията на РУ-Велинград – в землищата на общините Велинград, Ракитово и Сърница.

Миро СИВКОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички