Регионът

”Биовет” АД обяви условията за четвъртия конкурс ”Пещерските будители”

  15.09.2023 11:19             
”Биовет” АД обяви условията за четвъртия конкурс ”Пещерските будители”

От първия учебен ден, 15 септември, до 23 октомври (финал) 2023 г. всички ученици от община Пещера могат да се включат в надпреварата за спечелването на призовите места в четвъртото издание на конкурса „Пещерските будители“. Припомняме, че през 2020 г. ръководството на „Биовет“ АД – гр. Пещера учреди ежегоден конкурс за написване на есе, разказ, стихотворение, рисунка и фотография на тема „Пещерските будители“, събитието е посветено на Деня на народните будители, който се отбелязва на 1 ноември.

За участие в конкурса се канят всички ученици от община Пещера, които са на възраст от първи до дванадесети клас. Одобрената от директорите на местните училища за тази година тема е: „Моето родословно дърво“.

Ще разчитаме на помощта на учителите и родителите при представянето на децата тази година. От възрастните - баби и дядовци, майки и бащи, както и близки роднини децата ще научат историята на собствените си родове. Журито ще приеме и писмени работи, в които се разказва за изтъкнати представители на днешните пещерски родове ако децата са техни потомци.
Допустими са и писмени разкази за родителите, бабите и дядовците, както и интересни случки свързани с рода. Писмените работи трябва да са илюстрирани с родословно дърво, по възможност и със снимки. По този начин ще се отдаде почит на предците, децата ще научат историята на произхода на семействата си.

Младите художници могат да нарисуват семеен портрет, а фотографите да направят родови снимки. Към снимките и фотографиите също очакваме родословно дърво.
Родословното дърво трябва да съдържа имената, както и годините на раждане и смърт (за починалите) на съответния човек от фамилията. Родословното дърво може да бъде от класически тип или наподобяващо таблица.
 
Целта на конкурса тази година е да бъдат издирени и показани съвременните пещерски хора и техните предци.
 
Участниците в конкурса ще бъдат разпределени в три възрастови групи:
Първа група: 1-4 клас
Втора група: 5-7 клас
Трета група: 8-12 клас


Конкурсните работи ще бъдат оценявани по следните критерии:
А/ За есе, разказ и стихотворение
– писмена грамотност
– лично отношение по темата
– спазване на темата
– богатство на изразните средства
Конкурсните работи могат да бъдат написани на ръка или набрани на компютър.
Б/ За рисунка:
– композиция
– пластичност
– цветова хармония
– изразителност
– вид на изразните средства
В/ За фотография:
– композиция
– пластичност
– цветова хармония
– изразителност
– вид на изразните средства
Форматът на рисунките трябва да бъде 35/55 см., на кадастрон.
На снимките 20/30 на фотографска хартия.
Всеки от участниците има право на участие с две работи. Всеки участник трябва да напише ръкописно на гърба на своята писмена работа, снимка или фотография: името, възрастта и училището от което е, както и името на своя преподавател от когото е получил помощ и насоки. За първи път тази година награда ще има и за учителите оказали съдействие на децата.
Във всяка от категориите и възрастовите групи ще бъдат връчени по три парични награди, като за първо място наградата е 150 лв., за второ – 100 лв., за трето – 50 лв.
Наградният фонд е осигурен от „Биовет“ АД.
Конкурсните работи се събират в срок до 23 октомври 2023 г. в училищата на участниците, а на следващия ден те трябва да бъдат предоставени на членовете на журито за оценка, като допълнително ще бъде съобщено мястото на журирането.
Наградите ще бъдат връчени в навечерието на Деня на народните будители - 1 ноември, в ХГ “Проф. Веселин Стайков”.
 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички