Други

Писмо в бутилка от 1886 г. намериха в колоната на жп мост

  15.09.2023 08:41             
Писмо в бутилка от 1886 г. намериха в колоната на жп мост

Чрез него се „срещнаха“ поколения строители на модерна България

БЕЛОВО. Писмо в бутилка откри гиодезист при разрушаването на стария жп мост над Марица в района на община Белово. Писмото е било в една от колоните на моста. Намерено е по време на строителните работи по високоскоростната железопътна отсечка в участъка между гара Септември и гара Костенец.

Посланието е с размери 33 на 22.5 сантиметра е оставено от създателите на съоръжението. Написано е на италиански на ръка, а отстрани е изрисуван красив орнамент. Текстът гласи:

„Мост, построен през 1886 г., по време на управлението на османския император Абдул Хамид. Построен от компания "Виталис". Инженери - гл. инж. Николо Лимон, /... / , главен зидар Пиетро Макар. Издадено на 19 юни 1886 г.“.

Ценната находка е предадена на Историческия музей в Белово. Там много се гордеят с нея, защото едва ли са много музейните екипи по света, които са получавали писма в бутилка. А и писмото всъщност е вълнуваща среща между поколенията строители, както и начин да се почитат хората, допринесли за изграждането на модерна България.

Цялостната модернизация на жп линията Костенец - Септември с европейски средства предвижда изграждането на ново трасе с нов жп мост. Теренът не е позволил запазването на стария, който се оказал изключително здрав.
(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички