Регионът

СУ „Св. св. Кирил и Методий“ посреща новата учебна година с геотермално отопление

  15.09.2023 08:23             
СУ „Св. св. Кирил и Методий“ посреща новата учебна година с геотермално отопление

Община Стрелча се нарежда сред пионерите у нас

След успешно реализиран от Община Стрелча енергиен проект СУ „Св. св. Кирил и Методий“ ще посрещне новата учебна 2023/2024 година с еко отопление на основната и прилежащите сгради чрез топла минерална вода.

Този иновативен начин за използване на природните ресурси стана възможен с изпълнението на проект „Използване на геотермална енергия за отопление и охлаждане на общинско училище СУ „Св. св. Кирил и Методий", гр. Стрелча" , финансиран по линия на Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“ (ВЕЕЕЕС) на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., процедура BGENERGY-1.002 „Използване на геотермална енергия за отопление или за отопление и охлаждане в сгради държавна или общинска собственост“

на стойност 692 989 лв.
В рамките на Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BGENERGY-1.002-0006 –C01 от 10.03.2022 г., сключен между Община Стрелча и Министерство на енергетиката са изградени трасе на топлопровод до сградите на училището, буферен резервоар за съхранение на минералната вода, монтирани са енергийна термопомпена централа и отоплителни тела – вентилаторни конвектори.

По повод успешната инвестиция и предстоящото откриване на новата учебна година, кметът на общината инж. Георги Павлов коментира, че община Стрелча се нарежда сред пионерите в използването на геотермална енергия в България, а реализираният проект е част от стратегията на ръководството за превръщането на Стрелча в екологична и зелена община. Той не скри задоволството си, че използването на топлата минерална вода ще премахне

изхвърлянето на вредните въглеродни емисии

от изгарянето на въглищата, които са били основния източник на енергия години наред, както и ще намали драстично разходите за отопление на СУ „Св. св. Кирил и Методий“.
На проведената от община Стрелча информационна среща относно изпълнението на проекта ръководството на училището и присъстващите учители приветстваха направените от Общината инвестиции, в резултат на което икономисаните средства ще бъдат използвани за образователни и извънкласни дейности на учениците.
(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички