Регионът

Емоционален концерт за 94-годишнината от рождението на Гяуров във Велинград

  14.09.2023 15:19             
Емоционален концерт за 94-годишнината от рождението на Гяуров във Велинград

За трета поредна година залата на НЧ „Отец Паисий – 1893“ се изпълва до краен предел, за да приеме възхищението на зрителите от творчеството на великия бас Николай Гяуров. Концертът и тази година се случва, благодарение на родената във Велинград Марена Балинова-Райхл и читалищното настоятелство.

В програмата бяха включени арии от опери, в които е участвал Гяуров. Световни имена станаха част от завладяващия концерт. Четвъртият в света тенор проф. д-р Франсиско Арайза сподели с публиката спомени от съвместната си работа с великия бас и представи емоционални свои изпълнения. Световната белканто дива Марена Балинова-Райхл отново покори велинградската публика. На концерта не липсваха и изненади. Гости от Софийската опера и балет също бяха част от спектакъла – басът Бисер Георгиев и сопраното Радостина Николаева. Тенорът Волфганг Брендел в онлайн връзка също разказа за съвместната си работа и вдъхновението, което е получил от великия бас.

Проф. д-р Петер Райхл акомпанираше на пиано всички оперни изпълнения и разказваше спонтанно за ролите и историята на творбите.

Кметът на община Велинград д-р Костадин Коев връчи на проф.д-р Франсиско Арайза почетен плакет с образа на Николай Гяуров и благодарствен адрес за участието в концерта и приноса му на вдъхновител за младото поколение.

В навечерието на тържествения концерт кметът д-р Коев се срещна с големите оперни звезди.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ИЗВЪРШВАМ ВЪТРЕШНИ ШПАКЛОВКИ, ГИПСОКАРТОНИ, БОЯДИСВАНЕ, МАШИННИ МАЗИЛКИ. 0886136673

ПРОДАВАМ МОСКВИЧ АЛЕКО, 35 000 КМ, 2500 ЛЕВА, 0895 46 32 34

ТЪРСИМ ДОМАШНА ПОМОЩНИЦА ЗА С. МАРКОВО. ПРЕДЛАГАМЕ БЕЗПЛАТНА ХРАНА И НАСТАНЯВАНЕ. 2000 ЛЕВА ЧИСТО. 0877 355 131 - ЕЛЕНА
Всички